XV Международен фестивал „Празник на духовната музика”

Топ новина! XV-Mezhdunaroden-festival-„Praznik-na-duhovnata-muzika”
XV Международен фестивал „Празник на духовната музика”

Вела Лазарова Завърши успешно XV издание на фестивала „Празник на духовната музика” в Габрово. Във втората концертна вечер „Тебе поем, Господи” смесен камерен хор „Севтополис” от Казанлък под диригентството на Дора Кошева зарадва публиката с песнопени

Фестивалът „Празник на духовната музика” - уникална среща на източната и западноевропейска традиция
Вела Лазарова
Завърши успешно XV издание на фестивала „Празник на духовната музика” в Габрово. Във втората концертна вечер „Тебе поем, Господи” смесен камерен хор „Севтополис” от Казанлък под диригентството на Дора Кошева зарадва публиката с песнопения от Сапожников „Тебе поем”, „Аве Мария” от Качини, „Алелуя” от Леонард Коен и два спиричуъли. Хорът, чийто основател е диригентката Дора Кошева, е продължител на традициите на казанлъшката хорова школа.
Гостите от Митищи, Русия, преобразени с красиви рокли и с много настроение, изпълниха произведения от руски и европейски композитори със солисти Александра Гаврилова, Даря Вергелис, Александра Кузмина. Ансамбълът „Маленкий секрет” с диригент Татяна Черняева прикова внимание с изпълнението на „Моряки” от Вилбуд, руската народна песен „Лапти” и специалния сюрприз „Наздравица” от операта „Травиата“ на Верди.
Очакваната с интерес „ Миса бревис в ре минор” от Моцарт, писана от композитора преди да навърши 13 години през 1769 г., бе изпълнена от великолепния академичен хор „Гаудеамус” - Пловдив и Габровския камерен оркестър под диригентството на Иван Стоянов.
Всички хорови състави получиха приза - камбанката на фестивала и диплом за участие от представители на габровското свещеничество.
Тотка Полякова, председател на читалище „Габрово – 2002”, поздрави прекрасните изпълнители от името на организаторите - Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и читалището с благодарност и пожелание догодина отново уникалният празник да продължи традицията.
С „Многая лета”, подета от архиерейския наместник отец Руслан Личев, всички хорови ансамбли и публиката, бе закрито XV-то издание на Международния фестивал „Празник на духовната музика”.

Впечатления от фестивала:
Весела Гелева, диригент на Академичния смесен хор „Гаудеамус” - Пловдив:
„Участваме за трети път на Празника. Първия път изпълнихме Меса от Хайдн, а сега - от Моцарт. Работим много бързо и с огромно удоволствие с Габровския камерен оркестър и диригента Иван Стоянов. Колегите от оркестъра са изключителни професионалисти.
Габрово е винаги много гостоприемно на фестивала, с прекрасни условия.
Хубаво е, че той продължава да удържа участието на състави от чужбина с поглед върху жанра - духовна музика. Хорът от Митищи, Русия, съставен от млади хора с красиви гласове, с много различна стилистика, има път на развитие.
Нека фестивалът да пребъде. Да има все повече талантливи участници на все по-високо ниво”.

Татяна Черняева, диригент на ансамбъл „Маленкий секрет”, Митищи, Русия:
„Фестивалът много ни харесва, че продължава да събира различни участници в името на духовната музика. Преди три години идвах с друг състав. Много от предишните хористки се омъжиха, имат дечица, различни други занимания. Много сме доволни от времето на фестивала и културната програма. Бяхме на екскурзия. Това е първи творчески контакт за много от младите хористки. Забележителен бе концертът първата вечер в храма. И при нас има фестивали. Били сме и в Полша. В католически храм изпълнихме наша православна музика.
Оставаме с отлични впечатления от двете фестивални вечери. След концертите пяхме и български песни, момичетата танцуваха. Беше много приятно. Пожелаваме успех на фестивала и в бъдеще. До нови срещи”.

Янина Богданова, Музикален редактор в програма „Христо Ботев” на БНР:
„Радостно е, че този фестивал се разви много и поддържа високо ниво през годините. И понеже го следя от първото му издание, мога да споделя, че тук са участвали великолепни хорове. Най-хубавото е, че дава една широка панорама на духовната музика. Не само на източноправославната от нашите традиции, но и на западноевропейската музика. Чудесно постижение на фестивала е представянето на познати Моцартови меси, на изключителни български хорове с участие на Габровския камерен оркестър под диригентството на Иван Стоянов.
Похвално е, че в храм „Света Троица” звуча богатата палитра на ортодоксалната музика (хор „Св. Наум Охридски” - София), красивото монодийно пеене, което винаги е било българско. В края на XIX век в България навлиза многогласното пеене, образец на руската църква. Хубаво е, че младите певци от хор „Св. Наум Охридски” се обръщат към тази музика и правят популярна традицията (от Рилската певческа школа с възкресен моноскрипт, също и за Света Петка по музикален ръкопис от библиотеката на Рилския манастир).
Вече има много фестивали за духовна музика (Поморие, Търново и др.) и хубавото е това, че всеки има свое лице.
Уникалното за Габрово е, че среща източната и западноевропейска традиция.
Фестивалът не робува на канони и на него може да се докоснем до прекрасни образци на духовната музика”.

Иван Стоянов, диригент на Габровския камерен оркестър:
„Мисля, че това беше едно много успешно издание, с един много успешен финал - ранната меса на Моцарт. За мен това е един голям, запомнящ се успех. Държа да кажа, че когато има качествено музициране, изданието е успешно.
Мисля, че ако ги има хората, двигатели на това събитие в лицето на Тотка Полякова и Христо Добрев от читалище „Габрово 2002”, Община Габрово - фестивалът има бъдеще”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни