Веселка Кунчева: Габровският театър е в страхотен подем, интересно и вдъхновяващо е да се работи с трупата

Водеща! Repetitsiya-na--Portret-t-na-Dorian-Grei-
Репетиция на
Сега Веселка Кунчева е режисьор в Драматичен театър – Габрово

Веселка Кунчева

Веселка Кунчева е завършила магистратура по режисура за куклен театър при проф. Славчо Маленов към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2002 година и няколко години по-късно специализира филмова и телевизионна режисура при проф. Георги Дюлгеров. Веселка Кунчева е режисьор и съавтор на редица успешни постановки в страната и чужбина, като сред тях са: „Пинокио забранено за деца” и „Голямото Кихотене” на Столичен куклен театър, „В тъмното“ и „Дъх“ на Младежки театър Суботица, „По ръба на небето”, „Вграждане” и „Дама Пика“ на Държавен куклен театър Пловдив, „Страх“ и „Живота Бяс“ на Държавен куклен театър Стара Загора, “Момо“ на Младежки театър „Николай Бинев“, „Последното изкушение“ на Народен театър “Иван Вазов“, „Нос“ на Театър 199 „Валентин Стойчев“. През 2014 г. съвместно със сценографа Мариета Голомехова основават театралната компания „Пъпетс Лаб“, чиято цел е да изследват и търсят нови театрални способи и форми. Първият спектакъл на компанията е „Аз, Сизиф“, реализиран на сцената на Пловдивския куклен театър, с който пътуват на десетки международни фестивали извън страната.
Спектаклите й са отличавани с престижни международни и национални награди. Печели ИКАР 2015 за куклен спектакъл за „Страх“.  


- Започнаха ли репетициите на постановката „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд?

- Да, вече репетираме.

- Идеята за тази постановка се роди по време на театралния форум в Габрово. Така ли е?

- Да. Наистина от театралния форум започна експериментът. Историята на Дориан Грей е твърде зловеща. Постепенно и сега навлизаме в тази доста мрачна тематика.

- Какъв е актьорският състав, който сте избрали?

- В постановката участват Адриана Димова, Александър Андреев, Атанас Димитров, Благовест Мицев - гост, Ванина Попова, Виолина Доцева, Дилян Николов, Димо Сава Димов, Добринка Тосева, Магдалена Славчева, Мелин Ердинч, Надежда Петкова, Поля Йорданова, Таня Йоргова, Цвети Пеняшки - гост.

- Чия е драматургията?

- Драматургията е моя и на Полина Христова.

- Открехнете леко завесата и припомнете историята на Дориан Грей?

- Историята на Дориан Грей е много интересна и доста фаустовска. Дориан е младо момче, което влиза в аристократичното общество. Всички много го харесват. Един художник се влюбва в него и рисува картина с портрета на Дориан Грей. Има един персонаж в текста, който е доста циничен и доста краен във вижданията си за света. Той му предлага нещо като сделка с дявола - Дориан никога да не остарява, а да остарява портретът. Дориан навлиза все повече в греховете. Стига се до големи крайности – до убийства, до извращения, до разврат. Всичко това се отразява на портрета, който остарява, разпада се, а Дориан остава все същия визуално. Накрая той се опитва да унищожи портрета. Всичко, което е натрупал като грехове, се стоварва върху него.

- Кога ще бъде премиерата?

- Премиерата ще бъде малко след средата на януари.

- Вие имате много успешни постановки в различни театри в страната. Защо избрахте Габрово и габровския театър?

- Габровският театър е в страхотен подем. Надявам се, габровската публика да е наясно с това. В този театър работят много млади и талантливи хора. Театърът се стреми към високото в театралното изкуство. Изключително е интересно и вдъхновяващо да се работи с габровската трупа.

- Вие работите с определен творчески екип, той е с Вас и в Габрово. От какви творци е съставен той?

- В основния творчески екип са художникът Мариета Голомехва, композиторът Милен Апостолов, който ще участва в спектакъла, хореограф е Явор Кунчев, дизайнер на звука – Георги Атанасов, Полина Христова - драматург.

- Имате много спектакли, кой ви е най-любимият?

- Не мога да кажа. Това е да избереш едно от децата си. Обичам всички спектакли, които сме създали през годините, някои от тях са на повече от 20 години.

Пожелавам на всичките си спектакли да продължават да живеят, доколкото е възможно. Защото театърът е мигновено изкуство.

- Имате също и много награди, коя е най-трудно постигнатата?

- Наградите са много хубаво нещо, но те никога не са цел, така че може би са уважение към труда. Държа особено на наградата от Световната организация на куклените творци, която преди година ме отличи като творец на годината. Това е признание на световно ниво. Като мащаб тази е най-голямата награда, която съм получавала. За мен най-важното да не спираме да отдаваме максимално себе си, а наградите са някакво поощрение, не са самоцел.

- Знаете ли отсега каква ще бъде следващата ви постановка?

- Следващата ми постановка ще бъде “Малкият принц” в Младежки театър – София.

- Каква пиеса искате да поставите, но още не е дошло още времето?

.- Имам няколко идеи в главата си. но на мен още не ми е дошло времето да ги поставям. Става дума за "Майсторът и Маргарита”, имах уъркшоп по този текст на Булгаков. Но все още не съм готова да поема такъв текст.

- Как се чувствате в Габрово?

- Габрово е един прекрасен град. Приканвам габровци да идват на театър, това е изключително лично преживяване и ни се иска да го споделим с всички хора от Габрово.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни