Венци Маринов внедрява ловните сигнали на Германия в Габрово

<p>Да чуеш сигнала „Поздрав” за начало на лова” - това
web-Hustun.jpg

Да чуеш сигнала „Поздрав” за начало на лова” - това е тръпката – каза Венци Маринов, председател на габровското ловно дружество „Чардафон”.

Да чуеш сигнала „Поздрав” за начало на лова” - това е тръпката – каза Венци Маринов, председател на габровското ловно дружество „Чардафон”.
Идеята му да внедри ловните сигнали на Германия в ловната практика на всяка габровска дружинка е още откакто той става председател на Сдружението.
"Както е в Германия и Австрия. Там за всяко паднало животно има сигнал. Имат сигнал дори за подхранване на дивеча. Това е ловна култура, преклонение, както и добър вкус към ловния живот. Кандидат-ловците там трябва да разпознават акустично всеки ловен сигнал – казва г-н Маринов.

Ден преди нашия разговор той беше завел гостите си в дивечовъдно стопанство „Лъгът” – своя съученик и преподавател в музикалното училище „Моншау”, община Аахен, Северен Рейн-Вестфалия в Германия, габровецът Христо Владов и неговия ученик по ловна музика, който е и ловец Петер Менникен,

където демонстрират ловните сигнали. Ловните специалисти там останали удивени и респекирани от чутото. Накрая на лова в Германия се събират всички ловци – влиза в ролята на преводач Христо докато Петер разказва:
Отстреляният дивеч се реди в редичка и чак тогава музикантите изпълняват сигнал за всяко паднало животно. Той е израз на благодарност за това че, животното си е дало живота и душата за удоволствието на ловците. Убитото животно не се прескача, за да не се умеят двете души. Ако дивечът е различен се изпълнява съответно друг сигнал. Определен сигнал известява как ще продължи лова нататък.
Ловните сигнали са език на лова и затова трябва да се слушат много добре. Те са от 120 до 150 и се свирят по ноти. Ловната музика съществува откакто го има лова в Германия. Сутрин ловната група се подрежда по йеарархия – най-отпред са най-възрастните и най-добрите ловци, в зависимост от лова подреждането е различно, и тогава музикантите изпълняват сигнал „Поздрав”. Без сигнал ловът не започва.
Догодина ловният оркестър на Петер ще навърши десет години. Само че юбилейният му концерт ще бъде в Габрово. Такъв план следват тримата – Венци Маринов, Христо Владов и Петер Менникен.

Те донесоха три ловни хорни, подарък от ловния оркестър на Петер на габровските ловци, като миналата година са донесли други две. Колегите му от оркестъра събират джобни пари, с които купуват една по една ловните хорни - едната струва 120 евро. Намерението на г-н Маринов е всяка дружинка да има хорна, като в рамките на следващите три години всяка от тях да има и ловен музикант. Ще ги обучава Христо Владов, който на три месеца се завръща и ще отделя от времето си в Габрово на тази идея. Изглежда обаче, те са подготвили изненада, защото първите пет хорни и първите музиканти ще имат удоволствието още този сезон да изпълнят „Поздрав” и „Край на лова” в пет от дружинките. Впрочем, ловният музикант не е задължително да е ловец.
Имам голямо желание да внедрим тази ловна култура, защото тя е нещо много хубаво. Сигналите внасят организация в лова. В Германия ловните музиканти получават уникални хонорари само да доставят удоволствие на ловците. Изключително вълнуващо е при техния лов щом има паднал елен веднага да се чуе сигнал за убит елен. В тази идея ме увлече моят съученик Христо Владов. Когато го потърсих да се видим, той категорично ме предупреди, че всеки петък от 16 ч. до 18 ч. е зает, има курс по ловна музика. Всичко това се случи в габровското ловно дружество сред енциклопедиите, снимките и ловната литература, с която скоро ще бъде разкрита ловна библиотека. Всеки от гостите получи юбилейна значка „120 г. СЛРД „Чардафон” и шапка, а Петер заслужи и албума „Ловът в България” тъй като накара всички да настръхнат докато свиреше няколко от най-често изпълняваните ловни сигнали.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото

Следвай ни