Валерия Минева: Пиесата „Приятнострашно“ акцентира върху желанието на човек да бъде разбран, да намери своето място в света

akt-orite
Актьорите
Премиерата на пиесата е през ноември

    За новата пиеса „Приятнострашно“ от Яна Борисова, чиято премиера е през ноември,  за нейните послания, за актьорския състав, за своите идеи и намерения разказва гост-режисьорът Валерия Минева, която поставя вече трета пиеса в Габровския драматичен театър.


Валерия Минева- Репетирате новата постановка „Приятнострашно“, разкажете повече за пиесата?

- Да репетираме „Приятнострашно“ от Яна Борисова. 

Постановъчният екип е в състав: режисьор: Валерия Минева - Георгиева, художник: Киряна Аврониева, композитор: Петя Габрова, драматург: Емилия Илиева.

Яна Борисова е една от най-значимите съвременни автори и е голямо щастие, че работим по нейна пиеса. Тя представя много житейски и на пръв поглед може би обикновени истории. Но има голяма прецизност по начина, по който използва езика и диалозите. Пиесата разказва за една жена, която се е откъснала от света и се е фокусирала върху това да направи един макет на парк, на една градина, която й дава нужното спокойствие. Около нея се завъртат още четири персонажа. Тя създава връзка с всеки един от тях и те стават част от нейната кауза да създаде градината. Интересното в пиесата са отношенията, които се оформят - приятелствата, любовите. Става въпрос за сближаване между тези пет персонажи и обуславя нуждата от близост, която всеки човек има. Фани е толкова запалена от идеята си за градината, че успява да запали всички с нея.

- Кои актьори участват?.

- На сцената ще видим актьорите: Таня Йоргова - в главната роля, Любомира Башева, Стоян Руменин, Атанас Димитров, най-новото попълнение в трупата и Петко Койчев.

- Как се справя с дебюта си Атанас Димитров?

- Впечатлена съм от неговата работа. Открива в персонажа някои свои черти, което е плюс в такъв тип драматургия. Доволна съм от работата му досега.

- Защо избрахте точно тази пиеса, вие почти отговорихте, но все пак?

- Следя творчеството на Яна Борисова, защото тя е автор, който през последните години оставя значима следа в нашата драматургия. Като цяло съм пристрастна към нейните текстове. Идеята да поставим конкретно тази пиеса на Яна Борисова дойде от драматурга на театъра Емилия Илиева. Хареса ми избора, когато ме поканиха да работим заедно. Това, което мен ме развълнува в текста, са две основни актуални теми. Първата от тях е разминаванията, които се получават - чисто житейски, любовни, понякога не успяваме да срещнем точния човек в правилното време.

Другата тема, която за мен е много важна, е това до каква степен сме готови да живеем по-импулсивно, да поемаме рискове и да се впуснем в неща, които истински ни вълнуват, без значение дали те изглеждат отстрани странни или по-някакъв начин ще бъдем осъдени от останалите хора. Пиесата говори за желанието на човек да бъде разбран, да намери своето място в света.

- Кога е премиерата?

- Премиерата ще бъде през ноември.

- Вие гост режисьор ли сте или щатен?

- Гост-режисьор съм в театъра. Не съм обвързана конкретно с някой театър, на свободна практика съм.

- Имате ли идея за следващия спектакъл, който искате да направите?

- От известно време си мисля за пиесата на Бертолх Брехт „Добрият човек от Сечуан“, защото като цяло харесвам неговото творчество и има актуални неща, които могат да се изведат от тази пиеса. Това е една от пиесите, които бих поставила.

- Явно габровският театър Ви харесва, ако не се лъжа това е третата Ви постановка в Габрово?

- Да, със сигурност е взаимно, защото трупата на Габровския театър е изключително талантлива и много леко се работи с актьорите. Така, че много се радвам, че отново получих шанс да съм в Габрово. Трупата е сравнително млада, има си и своите опитни актьори, чиято работа е много полезна за мен, защото със сигурност са много дейни в това, което правят, отдадени са на театъра.

- А Габрово харесва ли ви? Вие сте от Пловдив, голям град, с богата културна програма.

- Много ми харесва. Много приятен град и като природа, и като хора. С усмивка казвам, че тук ми е доста по-хладно, в сравнение с пловдивските жеги. В Габрово се случват много събития, организират се фестивали, не само в театъра. Габрово е един от културно развитите градове в Северна България.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни