В храма "Въведение Богородично" в Дряново Великотърновският митрополит Григорий и кметът Трифон Панчев откриха църковно училище

Водеща! Kmet-t-Trifon-Panchev-i-Dyado-Grigorii
Кметът Трифон Панчев и Дядо Григорий
На 8 май в храма "Въведение Богородично" в Дряново тържествено и с личната благословия на Великотърновския митрополит Григорий и кмета Трифон Панчев беше открито Дряновското църковно училище.

В празничната Света литургия в чест на Неделята на мироносиците взеха участие и секретарят на Митрополията отец Михаил, епархийският надзорник и архиерейски наместник на Габровска духовна околия отец Руслан, предстоятелят на Храма "Света Троица" отец Ивелин. Прекрасен дар за дряновци бяха и изпълненията на ангелогласния църковния хор към Габровския храм "Успение Богородично".
На събитието присъстваха и заместник-кметовете Ангел Ангелов и Николай Карагьозов, директорът на Историческия музей Иван Христов. председателят на Комисията по ОКСМДТ към Общинския съвет Десислава Симеонова, председателят на БСП и общински съветник Светослав Минчев.
Прочувствени думи по случай откриването казаха пред присъстващите миряни Великотърновският митрополит Григорий и  кметът Трифон Панчев.
Мирополит Григорий: „Благодаря на градоначалника на Дряново  г-н Трифон Панчев затова,  че отдели време да види днес част от плодовете на своите благоприятни старания през мандата си. Искаме да му оповестим е, че днес откриваме Църковно училище,  което да обединява децата на Дряново и което да е тяхно  жилище под крилете на Света Богородица.

Училище именно в храма „Въведение Богородично“, защото самото му име показва как децата трябва да бъдат водени в Божия храм, за  да бъдат научени как да вървят по пътя на светлината, а не да станат жертви на лоши помисли и сатанински замисли.

  Радостно е,  че градоначалникът на Дряново е тук до нас днес,  защото симфонията между общинската власт и църквата е нещо много важно и особено полезно за жителите на една община,  обратно на онова, което сме изпитвали в предходния мандат. И това е нашият кураж и  нашата молитва заедно с Вас, г-н Панчев, да открием това църковно училище, за да могат нашите отци да имат утехата, че кметът на общината е  изпълнен с разбиране, компетентност и държавническа отговорност към случващото.

Аз искам да ви доложа, г-н Панчев, че, слава богу, и трите храма в града са обновени , че си имаме навсякъде свещеници и то млади и надеждни,  да им дава Господ здраве. Не бяха малко трудовете, техните молитви и упоритост, за да удържат на изкушението на времето и аз им благодаря и мога да Ви уверя, че в лицето на нашите свещеници Вие имате прекрасни сътрудници, помощници и можете изцяло да разчитате на тях…

  И накрая искам да припомня казаното от  предците ни, че  кметът, даскалът и попът правят единението на общността, защото те са просвещението, управлението  и вярата.  И още веднъж благодаря и  искам да Ви уверя, че в това училище ще възпитаваме децата в обич към Бога и в уважение към тези, които са дарители и благоукрасители на  храмовете, и  за доброто в техните семейства.

  Господ даде през Вашия  мандат, г-н Панчев,  благодарение на трудовете на протойерей Георги и на  самия Вас,  в общината да има църковно училище. И ние сме доволни, че Дряново има един прекрасен градоначалник, на който всички  му се радваме сега,  за разлика от всички трудности, които изпитвахме през друг мандат“.

 Кметът Трифон Панчев: „Скъпи братя и сестри, християни! Скъпи дряновци!

За мен е изключително радостно и същевременно отговорно, че днес съм тук, сред вас, и мога да говоря по повод на нещо толкова важно за нашия град, каквото е откриването на Църковното училище.
Изключително важно за общината е нашите дряновски деца да растат интелектуално и духовно правилно, защото онова, което ни е запазило като българите, е именно вярата.
Затова искрено се радвам, че днес в Дряново всички църкви са отворени, и както каза митрополит Григорий, всяка от тях има свой предстоятел, които да напътстват хората и да им дава вяра.
Изключително съм радостен, че имам възможността да работя с протойерей Георги като архиерейски наместник на Дряновска духовна околия. Днес е денят и тук е мястото да му благодаря за осъществяването на тази идея – откриване на Църковно училище, и искам да го уверя, че както досега заедно сме обсъждали проблемите и нуждите на дряновските храмове, ще продължим да го правим и занапред и той ще има и моята лична подкрепа, и тази на Общината.

Благодаря на всички, които днес сте дошли тук, за да подкрепите откриването на Църковното училище. Честит празник! Надявам се всеки един от вас да предаде вярата в Бога и добрината, която видя днес, на собствените си семейства“.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни