В България браковете, завършващи с развод, продължават средно 16,3 години

Brakovete,-koito-zav-rshvat-s-razvod-v-B-lgariya-prod-lzhavat-sredno-16,3-godini
Браковете, които завършват с развод в България продължават средно 16,3 години
 Това е третата страна в Европа по продължителност на браковете, завършващи с развод.

- В началото на класацията са Италия и Португалия със средни стойности 18,7 и 17,5 години съответно.
- Само 0,5% от браковете, завършили с раздяла в България, се разпадат през първата година.

Браковете, които завършват с развод в България продължават средно 16,3 години. Това прави България 3-тата страна на европейския континент с най - висока средна продължителност, според независима оценка на сайта за запознанства SugarDaters. Тези изчисления са направени с помощта на микроданни от „Разводи по продължителност на брака", както е отчетено от последните налични български данни на Евростат.

Четвъртата година на брака е тази, в която се регистрират най - много раздели и разводи, които представляват 4,7% от общия брой в България. Само 0,5% от неуспешните бракове приключват преди първата си годишнина.

34,7% от съюзите, които се разпадат, го правят през първите десет години от брака. 28,3% се разделят през следващите десет години, от 10 до 19 години; следващите 21,7% се развеждат между 20 и 29 години брак; останалите 15,4% го правят след 30 години брак:

 

  - От 0 до 9 години: 34,7% от всички бракове, завършващи с развод.

 - От 10 до 19 години: 28,3 %

 - От 20 до 29 години: 21,7%

  - Над 30 години: 15,4%

Всички данни включват само бракове, които са приключили с развод или раздяла.

Данни за Европа

Според SugarDaters браковете на европейския континент, които завършват с развод, продължават средно 14,1 години. Страната, в която браковете продължават най - дълго до развода е Италия, със средна продължителност от 18,7 г.

Въпреки това, при преглед на продължителността на браковете в други страни от Южна Европа, много от тях също са сред първенците. Португалия например е втора в тази класация с продължителност от 17,5 години. Следва България с 16,3 г. и Испания с 16,1 г.

Единствено Полша, на пето място с 15,7 г., и Швейцария, на осмо място с 15,5 г., нарушават тази тенденция. Други страни от Южна Европа, които се появяват в топ 10, включват Гърция (15,6 г.), Словения (15,6 г.), Хърватия (15,4 г.) и Словакия (15,3 г.). От 11-та позиция, се появяват много страни от Централна Европа, като Франция, Германия, Белгия и Холандия. След тях средните стойности се разпределят неравномерно по целия континент. Европейски данни по продължителност по десетилетия Според оценката на SugarDaters 42,3% от браковете, които завършват с развод в Европа, продължават между 0 и 9 години. Следователно това е периодът с най - висок процент на разводи.

 

Четвъртата година от брака - най-лошата в Европа

  - От 0 до 9 години: 42,3% от браковете завършват с развод.

  - От 10 до 19 години: 30,9%

  - От 20 до 29 години: 17,2%

  - Над 30 години: 9,5%

 

В Азербайджан, Грузия и Северна Македония 57,6%, 54,2% и 51,6% от браковете съответно, които завършват с развод, стават през първите девет години. Това са най - високите проценти за всички десетилетия сред всички изследвани страни.

Въпреки това, когато разглеждаме колко дълго продължават браковете след 30 години брак, можем да видим, че като цяло има много по - ниски стойности. Така разводите в Турция, Швеция и Азербайджан след 30 години брак са съответно 5,5%, 5,4% и 4,3%. Това са най - ниските проценти за всички периоди и страни.

Установихме, че на европейския континент 5,4% от разводите се случват през четвъртата година от брака, най - високият процент сред всички изследвани години (с изключение на периода „Над 30 години“, тъй като той обхваща няколко рекорда). Въпреки това, както се очакваше, периодът с най - малко разводи е „под 1 година“, като само 0,7% от браковете са погрешно сключени и завършват с раздяла.

Сред изследваните държави тези с най - висок процент на разводи през първата година са Грузия (4,9%), Сърбия (1,8%), Северна Македония (1,7%) и Азербайджан (1,7%). Това означава, че например в Сърбия 1,8% от разводите се случват през първата година от брака. Данните за Грузия са особено поразителни, като 4,9% от разводите се случват през първата година. От друга страна, когато разглеждаме продължителността на браковете над 30 години, можем да видим, че Италия, Португалия и България регистрират най - високи стойности.

Това не е изненадващо, тъй като именно това са страните, които заемат челни позиции по продължителност на браковете преди развод. Така 17% от разводите в Италия се случват след 30 години брак. В Португалия този процент е 16,8%, а в България – 15,4%.

Александра Олариу, маркетинг директор на SugarDaters, обобщи, че „въпреки значителния брой разводи, предприети през първите девет години от брака, действителната средна продължителност в някои страни достига почти 19 години. Хора, встъпили в брак на 20 г., ще стигнат до развод на 39 г., възраст, която все още предоставя достатъчно време за изграждане на живота и намиране на щастието за дълго време, независимо дали ще останат сами или ще обвържат живота си с някого." „Освен това ясно виждаме как по - консервативните страни като Италия, Португалия, България или Испания имат по - висока средна продължителност на брака. Тези средни стойности вероятно ще намалеят през следващите десет години, успоредно с промените в мисленето, водени от по - младите поколения.“ „Така или иначе, целта на бракосъчетанието е взаимното удоволствие и положителни емоции. Следователно поддържането на съюза или прекратяването му не трябва да зависи от средни стойности или цифри, а единствено от щастието на двойката и всеки поотделно. Всеки разбира любовта по свой собствен начин и ако дадени разбирания не съответстват на семейните обстоятелства, по - добре е хората да поемат по нов път към нов живот."

* * *

Относно SugarDaters SugarDaters, един от водещите сайтове за запознанства в света, има близо 1 000 000 потребители в световен мащаб и присъства в 27 страни в Европа, Северна Америка, Латинска Америка и Азия. Тяхната цел е да премахнат предразсъдъците и да изградят взаимоотношения, основани на индивидуални очаквания, уважение, доверие, забавление, любопитство и желание за взаимно израстване. За да постигнат това, те упражняват строг контрол върху потребителските профили. Потребителите трябва да са навършили 18 години, за да имат акаунт в SugarDaters.

 

 


Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни