Цветомир Михов, областен координатор на ПП ГЕРБ: Габровска област е огромно сечище

Sech-v-oblastta-Koritata-na-Uzana
Сеч в областта Коритата на Узана

Всекидневно в офиса на ПП ГЕРБ в Габрово валят жалби и сигнали от собственици, очевидци и други за безогледна сеч в областта, алармира вчера областният координатор на партията Цветомир Михов.

Всекидневно в офиса на ПП ГЕРБ в Габрово валят жалби и сигнали от собственици, очевидци и други за безогледна сеч в областта, алармира вчера областният координатор на партията Цветомир Михов. Това стана на пресконференция с участието на депутатите от ГЕРБ Николай Сираков и Иглика Иванова - Събева.
Габровска област се е превърнала в едно голямо сечище, каза Цветомир Михов. В горите вилнеят брадви, а ТИР-ове, натоварени с дърва, съсипват горските пътища. 60-70% от жалбите ва ГЕРБ били от случайни очевидци, пострадали собственици – най-много в Севлиевско. Критика отнесе „шапката“ в управлението на държавните гори - Северноцентралното държавно предприятие - Габрово. „Не знам на какво се дължи – на лош мениджмънт ли или на друго, но проблемите със сечта се задълбочават“, беше безкомпромисен Михов. Всеизвестното оправдание на ръководствата на горските стопанства, че секат, защото имат план и трябва да плащат заплати на работещите в сектора – областният координатор на ГЕРБ парира така: като не могат да им плащат, да си намалят служителите. Но горите в Габровско трябва да останат!
Не може управленци, свързани с безогледната сеч във вододайната зона на Севлиево, да бъдат местени, за да контролират сечите във вододайната зона на Габрово, допълни Цветомир Михов.
Като бивш депутат, запознат с механизмите в управлението, той препоръча на двамата габровски депутати от ГЕРБ – Николай Сираков и Иглика Иванова - Събева, още следващите дни да си уредят среща и да посетят лично министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
На 3 август 2016 г. кметът на Габрово Таня Христова свика специална среща заради извършени нарушения в защитената вододайна зона на габровския язовир. Включиха се Цветомир Михов - тогава народен представител, Николай Сираков като областен управител, представители на Басейнова дирекция - Плевен, на Регионална дирекция по горите - В. Търново, Северноцентрално държавно предприятие - Габрово, Държавно горско стопанство – Габрово и др. Тревогата беше голяма, заваляха обещания за наказания за виновните, но няма индикации дървената мафия да търпи поражения.
И още нещо изключително важно – за хората, които пускат дървосекачи в частните си гори. Според Михов, мнозина забравят да впишат срок в пълномощните, с които предоставят права на фирмите да секат. Липсата на срок развързва ръцете на недобросъвестни бизнесмени, които след като осекат веднъж гората, след 2-3 години се връщали за нова сеч. И пред закона били чисти - никой не им казал докога да секат.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни