Трифон Панчев: "Връзката бизнес-Община е непрекъсната"

Водеща! Uchastieto-mi-v-strukturite-na-partiinata-ierarhtiya-nosi-avtoritet-na-Dryanovo,-ubeden-e-Trifon-Panchev
Участието ми в структурите на партийната йерархтия носи авторитет на Дряново, убеден е Трифон Панчев
„Доверието, което хората ми гласуваха преди две години, не ми позволява да ги изоставя по средата на пътя“ - доверява кметът на Дряново

- Г-н Панчев, кои са трите ключови момента от двете години на мандата Ви?
- Първото важно нещо беше да намеря хора, с които да мога да работя, на които да имам доверие и които да си вършат работата съвестно. Смятам, че на 95% екипът е готов. Но винаги има какво да се желае, винаги може и по-добре. Аз съм такъв човек, че винаги искам повече от себе си и от хората около мен и вярвам, че това е пътят.
Другото важно нещо беше с моя екип да се обърнем към проблемите на хората, да има добра комуникация между Общината и гражданите. Лично на мен това ми коства много усилия. Позволявам си да пиша и в социалните мрежи, да влизам в диалози, в дебати., понякога съм имал и критични коментари към гражданите, макар че ми се иска тази комуникация да се случва през Общината. Правя го, защото за мен е много важно гражданите да усещат Администрацията не просто като Общината, като крепостта, в която никой не иска да влиза, защото знае, че ще си загуби времето, а да знае, че там са хората, от които зависи да се решат неговите проблеми.
И третото важно нещо беше Общината да заработи на светло. За мен прозрачното местно самоуправление води до засилване доверието на гражданите към местната власт, гарантира инвеститорски интерес към общината, намалява предпоставките за пренасочване на общински фондове встрани от обществения интерес.
Въведоха се практики за информиране на гражданите и мисля, че през тези две години Общината постигна високо ниво на публичност. В крайна сметка нормалният начин на управление е чрез спазване на правилата и процедурите и гражданите трябва да знаят дали това се случва.
- Г-н Панчев, забелязвам на бюрото Ви бюлетин за свършеното досега. Не бях виждала подобна инициатива за половин мандат. Защо го издадохте?
- Това е бюлетин, в който без подробности сме описали важните инфраструктурни проекти в общината, както и това, което предстои да свършим. Описани са и програмите, по които сме работили, и откритите по тях работни места.
Всеки гражданин, който влезе в Информационния център на Общината или посети Местни данъци и такси, получава такъв бюлетин и в него може види къде отиват парите му на данъкоплатец. Не е подробен, но в него има текстове, снимки и числа, които предоставят базова информация за това какво сме свършили до момента и какво сме набелязали в краткосрочен план по определени проекти и дейности.
Държа да отбележа, че този бюлетин не е струвал нищо на общината, платил съм го с лични средства. С него искам да покажа, че има и друг начин да се работи в Дряново – разходите за коледни и великденски украси, които в предишния мандат са „слагани“ по три пъти и „махани“ по четири пъти, като срещу това са харчени едни пари на дряновци, това нещо в момента го няма. Като човек, който работи за авторитета на общината, се старая наистина да минимализирам разходите, които се правят от ръководство на общината.
Казвал съм го и пак ще го кажа – за мен работата в Община Дряново е кауза и с екипа ми ще продължаваме да работим с всички сили за това Дряново да бъде още по-красиво и по- проспериращо място за живеене.
- Г-н Панчев, наближава времето за подготовка на най-важния документ в общината - бюджета. Структуриране, приоритизиране на капиталовата програма, после приемането от Общинския съвет. Обикновено бюджетът се оказва ябълката на раздора. Докъде сте стигнали с него?
- Няма община, в която Общинският съвет да структурира бюджета, правят го хората от Финансовата дирекция, които имат експертиза за това. Общинските съветници по-скоро ги касае това, което ще бъде заложено в капиталовата програма. Към момента са получени подписки от граждани във връзка с обекти, които са в лошо състояние - улици, задблокови пространства и всякакъв вид друга инфраструктура, която трябва да бъде променена, възстановена.
Получени са предложения за обекти в капиталовата програма и от политически партии. В крайна сметка накрая се появява един списък с предложения от граждани и партии, който ако трябва да се остойности, ще се получат суми между 5 и 10 млн. Трябва да намерим баланса между подписките на гражданите и предложенията на общинските съветници.
Надявам се да постигнем консенсус при приемането на бюджета. нужни са компромиси както от страна на Общинска администрация, така и от страна на Общинския съвет.
- Какво наложи кадровите промени през двете години на мандата в Дирекция“ Местни данъци и такси“ и във Финансовата дирекция на Общината и как ще приключи и финансовата 2021 г?
- През тези две години общината излезе на светло, изплатихме си задълженията и завършихме двете изминали години с приходен остатък. Очаквам това да се случи и тази година. Успяхме да постигнем много по-голяма събираемост на задълженията, защото започнахме да работим и спрямо големите данъкоплатци. Оказва се, че за последните 5 години някои големи фирми не са си плащали данъците, а има и такива, които никога не са ги плащали. И никой не ги е търсил да ги плащат. Очакваме скоро в общинската хазна да постъпят доста големи суми от тях. Това е страшно и означава, че в Местни данъци и такси в предишния мандат тези фирми са си подавали декларациите и и не са плащали нищо. Дори не са си получавали и актовете.
И точно поради тази причина настъпиха кадрови промени в екипа на Местни данъци и такси и във Финансовата дирекция. Имаме нов директор на Местни данъци и такси, нов директор на Финансовата дирекция, нов главен счетоводител. Това, че се ускори много работата по събираемостта на задълженията показва, че кадровите промени са били правилни. Спокойно мога да кажа, че тази година ще съберем много повее пари отколкото сме заложили.
Има и граждани, които не са си плащали данъците, търсим ги, получаваме молби за разсрочване на задълженията, одобряваме ги с разбиране.
- Г-н Панчев как бихте определили работата си с Общинския съвет в края на втората година от мандата?
- Ако трябва да бъда честен, работя трудно с Общинския съвет, но определено полагам усилия това да се промени..На някои от общинските съветници вероятно също им се налага да правят компромиси.. и така се опитваме да намерим общ език в името на Дряново. Но със сигурност мога да кажа, че ако Общинският съвет действаше малко по-градивно, сега нещата щяха да са по-добре за гражданите. Тази конфронтация, с която започна мандатът, със сигурност навреди не малко. Към момента ситуацията се е поуспокоила, но съм сигурен, че наближат ли следващите избори, догодина, пак ще започнат познатите изпълнения.
Дано пък да греша!
- В социалните медии Ви обвиниха, че често се извън общината поради партийни и обществени ангажименти и че я управлявате дистанционно. Как ще коментирате това?
- Смятам, че всяко мое участие в структурите на партийната йерархия, както и случая с Инициативния комитет на президента Радев, носи допълнителен авторитет за общината. Мисля, че моето участие в тях е и някакъв вид признание за работата, която върша като кмет. Смятам, че няма нищо лошо да те уважават и извън общината, в която си кмет. Аз съжалявам,че има хора, които имат проблем с това, и показват подобно отношение към мен. Предполагам, че това са хора, които са мои политически опоненти или такива, които са очаквали нещо, което не се е случило..Но това е техен личен избор..и не ми пречи на работа.
По отношение на „дистанционното управление“ съм склонен да се обзаложа, че за тези две години, ако се сметне времето, което съм прекарал на територията на общината по обекти и срещи с граждани, ще се окаже, че съм прекарал повече време отколкото моите предшественици..Който му е интересно, може да провери какви отпуски съм си вземал, кога, как съм ги вземал.. На мен в момента по-скоро ми е проблем как да оправдавам времето, което дължа на човека до мен и на семейството си.
Не смятам, че онлайн управлението , както смятат някои хора, е нещо лошо. Определено съм един от малкото кметове, които постоянно следят какво се случва в социалните мрежи, какви сигнали се подават, и мисля, че това дава бърз резултат и помага за решаването на много проблеми..Това, че следя социалните мрежи, не означава, че не си върша другата работа.
А по отношение на пътуванията до София - те са, за да върша работа. Държа да кажа, че всички проекти, които съм заварил са отчетени и то без сериозни санкции, остават един-два неотчетени. Ако не съм пътувал, за да се срещам с хора по министерства, дирекции, с хора, които контролират тези проекти, повярвайте ми това щеше да е за сметка на дряновския данъкоплатец и то в доста големи размери. Смятам определено, че работата на кмета не е само да стои на територията на общината, още по малко в сградата на Общината, на него му се налага постоянна комуникация с областната и централна власт, с различни други хора с авторитет и възможности, които могат да помогнат на общината. В тази връзка работим по различни проекти с няколко човека, дряновци включително. В началото на новата година смятам да ги обявим като инициативи и проекти, които ще помогнат за увеличаване престижа на Дряново като община.
Преди две години съм дал клетва пред жителите на общината да работя за нейното развитие и с моя екип правим всичко възможно Дряново да се променя и развива.
- Вашият предшественик инж. Семов в навечерието на Коледа посрещаше на празничен коктейл представителите на местния бизнес. Вашият екип има ли идеи за подобни срещи?
- Общината не е толкова голяма, че кметът да не познава не само големите, но и по-малките работодатели. Но с моя екип със сигурност ще продължим тези срещи. Необходимо е да се обсъдят мерки за подобряване на взаимодействието между Общината и местния бизнес, за да се решават още по-адекватно евентуално възникнали проблеми, както и за постигане на стабилност в отношенията и за едно по-добро и по-ползотворно сътрудничество. За съжаление, сега ковид ситуацията ни възпрепятства, но в момента, в който вирусът отшуми, това ще се случи.
Иначе тя, връзката, местен бизнес – Община е непрекъсната. По едната ос се случват благотворителни инициативи, а по другата - се оптимизират срокове по различни административни процедури, свързани с бизнес идеи и проекти.
- Г-н Панчев, поддържате ли връзка с бившите управленци на общината? Инж. Семов в момента е председател на МИГ, как работите с него?
- Поддържам отношения с абсолютно всички хора, които са се занимавали с развитието на Дряново . Конкретно с г-н Семов, с когото сме имали конфликти и спорове, заради изборите и работата му като кмет, в момента работим добре и посоката е развитие на Дряново. На него като председател на Местната инициативна група и на мен като кмет на общината ни се налага да преглътнем отношението и възприятията си един към друг. Само по този начин можем да търсим добри перспективи за общината… а аз, в крайна сметка, за това съм избран.
- Кои са проектите към МИГ, по които работите?
- В един труден и мъртъв период за европейските програми ние успяхме, чрез финансирания през МИГ да направим не малко неща. Служителите, които в момента работят по почистването на града, са по програми на МИГ. Очакваме напролет да се направи ремонт на улиците „Васил Левски“ и „Стефан Лафчиев‘. Подготвяме проекти за ремонт и на още три улици – „Матей Преображенски“, „Сава Йотов“ и „Христо Ботев“, които са в много лошо състояние и са в централна градска чат.
- А какви проекти подготвяте за големите програми?
- Да, подготвяме проекти и към по-големите програми, които очакваме да стартират – Програма за развитие на селските райони и Плана за възстановяване. Единият ни проект по тях е доста мащабен - за подмяна на осветлението в града , а другият е за проектиране на пречиствателна станция.. Работим и по други по-периферни, но не по-маловажни проекти, свързани с архитектурното наследство. Целта е и да ги съхраним за поколенията, и да увеличим туристопотока към общината. Единият проект е за възстановяване в автентичен вид моста на Кольо Фичето, а другият е за възстановяване фасадата на Лафчиевата къща,
Предстои идването на комисия , която да оцени всички паметници на културата със статут на национали в общината. Чрез нея очакваме да разрешим проблема и с достъпа до храма „Свети Никола“, защото си давам сметка, че това е един от циреите на града.
- Какъв е казусът тук?
- Казусът със стъпалата към църквата е следният. Сградите, които се намират пред нея, са регистрирани като паметници на културата. С цялото ми уважение, тези сгради отдавна са загубили стойността си като такива. Собствениците очевидно от години не са се грижили да запазят автентичния им вид и сега вървим към процедура те да бъдат отписани като такива. Когато вече нямат статута на паметник на културата, би могло да бъде възстановено или първоначалното стълбище, във вид, вписващ се с архитектурната среда, или по някакъв друг начин да се отвори достъпът до храма. Но това е нещо, което главният архитект трябва да каже.
Времената са тежки, парите - ограничени, но спокойно мога да кажа, че екипът на Общинска администрацията работи отговорно и вярвам, че предстоят добри дни за общината. Надявам се по-бързо да премине и пандемията, която в голяма степен саботира нормалния ритъм на живот и работа.
-Г-н Панчев, има ли дни, в които да сте съжалявали, че сте станали кмет на Дряново?
- Малко хора имат шанса да запишат името си в историята, дори за една община като Дряново. Затова винаги съм си давал сметка колко отговорно е това да си част от историята.
Да, имало е дни , в които съм съжалявал, че съм се захванал да променям, дори и с нещо малко, нашата мила родина.. Дни, в които съм се питал защо на 32 години реших да се занимавам с нещо толкова обществено значимо и голямо. Но после си казвам, че всяка една битка е трудна и ако човек се огъне, значи не е за тази работа.
Често ме питат колко човека е населението на общината, голяма ли е. И аз винаги казвам, че на мен винаги ми е голяма, защото предизвикателството е голямо.
- Какво послание, свързано с Дряново, искате да изпратите на дряновци две години след мандата?
- Това, което ми се иска да виждам, е повече дряновци да ценят Дряново - историята му, културата му, хората му и да се гордеят с него. Критични мнения трябва да има, щом има и факти, които да ги подкрепят, но като чета някой негативни коментари за града ни, си мисля, че това не е справедливо. Дряново има толкова много неща, с които да се гордее и затова културната ни политика е насочена към съхраняване на всичко ценно и за опазване на традициите. Защото всяка власт е до време, но Дряново трябва да остане и да пребъде. И затова колкото повече хора говорим за достойнства на нашата община, толкова по-добре за нея. А и нали трябва да възпитаваме най-малките в тази гордост към родното място.
Дряново е град с над 150-годишна история и е преминало през много трудности и възходи. Дай Боже, след 20 години то да си възвърне силата и хората. Затова колкото и да ми е трудно понякога - не съм спирал да мисля как да развиваме Дряново. А и доверието, което дряновци ми гласуваха преди две години, не ми позволява да ги изоставя по средата на пътя. Напротив, задължава ме да се боря за тяхната перспектива да живеят добре в родния си град.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото