Три нови електробуса се включват в градския транспорт

Топ новина! Predsedatelyat-na-Obschinskiya-s-vet-Kliment-Kunev,-vlyavo,-e-r-kovoditel-na-proekta
Председателят на Общинския съвет Климент Кунев, вляво, е ръководител на проекта
Финалната пресконференция по реализацията на проекта „Развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово“, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ се проведе вчера.

След края на пресконференцията официално бяха открити обектите по проекта и бяха представени три нови 12-метрови електробуса, снабдени с три стационарни зарядни станции. Символичният ключ за новите електробуси връчиха от фирма Chariof Motors, която достави превозните средства. "Нашата фирма започна преди 7 години да се занимава специално с концепцията за бързозарядни автомобили. Отначало изцяло се изработваха в Китай, защото там да с години напред, имат голям опит. Но благодарение на натрупания и от наша страна опит и с помощта на китайските колеги успяхме да произведем изцяло зарядна инфраструктура в България. Надявам се в скоро време да имаме завод за самите превозни средства, каза Милко Иванов, технически директор на фирмата.
Да върви по вода работата на новите електробуси кметът Таня Христова по стар обичай лисна менче в вода.
По-рано на пресконфененцията стана ясно от ръководителят на проекта Климент Кунев, че най-големият проект на Габрово в Програмния период 2014-2020 г., бе изпълнен в рамките на 48 месеца и е на стойност 13 658 027,97 лв., от които 9 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ. Реализирането на дейностите в транспортния проект позволи постигането на важни резултати: осъвремени градския транспорт на града ни, правейки го по-ефективен, по-бърз и по-екологичен. Намаленото потребление на енергия, подобрената достъпност и разширените възможностите за алтернативни форми на транспорт допринасят за повишаване качеството на живот и подобряване на екологичната среда.
Опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи обществения транспорт стана чрез замяна на 14 броя остарели и амортизирани превозни средства с нови, отговарящи на нормативните стандарти за вредни емисии. 11 от тях са 12 метрови автобуси на природен газ и три електробуси. Така се намалява нивата на шума чрез въвеждане на почти безшумни електрически превозни средства. Те са екологично чисти, техните емисии са изключително малки и отговарят на съвременните норми. В автобусите има всички удобства, липсвали доскоро, като рампи за качване на колички, климатизирани са, в салоните са обозначени места за инвалиди, в тях могат да се зареждат всякакви мобилни устройства. Автобусите са удобни не само да пътниците, но и за водачите.
Подобряване безопасността на средата чрез осигуряване на обезопасени пешеходни връзки до спирки, гара и автогара чрез реконструкцията на пътно кръстовище и предгаров площад, възстановяване и ремонт на 2 пешеходни подлеза, поставяни на светофарни уредби на 5 кръстовища са другите обекти по проекта
Климент Кунев каза: "Искам да припомня накратко каква беше ситуацията в Габрово преди началото на проекта. Всички си спомняме технически и морално остарелите градски автобуси след дълги години експлоатация, свързани с високи разходи за гориво, вредни емисии от изгорелите газове. Това предизвикваше недоволство у хората.
В центъра на града имаше няколко ключови кръстовища, които се регулираха само с пътни знаци. Потокът от хора особено в пиковите часове водеше до безкрайни опашки от автомобили. Такива бяха кръстовищата на двата моста, на Козирката.
Двата подлеза - до автогарата и до Дома на хумора бяха в изключително лошо състояние, нямаше осветление, имаше много вандалски прояви, не бяха достъпни за хора с увреждания и майки с колички.
Проблем имаше и на най-голямата автобусна спирка "Рачо Ковача". Спиращите автобуси заемаха едната пътна лента, създаваше се напрежение в движението и задръствания.
В много лошо състояние беше и предгаровия площад, на кръстовището там се създаваше напрежение и изчаквания, голям бе риска от пътни инциденти.
Всичко това бе решено с новия транспортен проект. За 14-те нови екологични автобуса вече стана дума.
Двата подлеза са основно ремонтирани и реконструирани, оборудвани са с дублирани стълбища, поставени са асансьори за хора с увреждания, ремонтирани са настилките, парапетите, има удобства за майките с колички. Поставено е енергоспестяващо осветление, видеонаблюдение.
Извършено е преустройства на спирката "Рачо Ковача" с тъй нар. "джоб" за изчакване на автобуси от пътниците. Така се освобождават за движението двете ленти на пътното платно. Изграден е предпазен парапет.
Основна реконструкция е извършена на предгаровия площад. Изградено е кръгово кръстовище, оформени са паркинги, зелени площи, пейки за отдих. Някогашната скулптурна композиция е поставена в красив фонтан.
Подобрява се организацията на движението чрез поставяне на нови светофарни уредби на 5 възлови кръстовища в центъра на града. Подновено е осветлението на кръстовищата, пешеходните пътеки са снабдени със зумери - устройство, което издава звуков сигнал и е много подходящо за незрящи. Но две от тях са монтирани камери.
Много важно е осигуряване информация на пътниците. Поставени са 104 информационни табла на спирките, те показват направлението на автобусите, времето, което остава до пристигането им. Изграден е диспечерски център, всички автобуси са оборудвани с бордови устройства, джипиеси. Осигурено е софтуерно обезпечаване."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни