ТЕЦ-ът се оттказва от лиценза си

Топ новина! 4100-abonati-sche-tryabva-da-t-rsyat-alternativa-na-gabrovskiya-TETS
4100 абонати ще трябва да търсят алтернатива на габровския ТЕЦ
Искането е подадено на 15 август, след като КЕВР и две министерства обявиха нова проверка на дружеството, макар решението да е взето от ръководството на 2 август

Топлофикация-Габрово“ ЕАД е поискала от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да прекрати лиценза ѝ, посочва се в съобщение на енергийния регулатор, публикувано на сайта му.

„Като мотиви за прекратяване на лицензиите е посочена техническата невъзможност на дружеството за изпълнение на лицензионната дейност“, пише в съобщението.

Решението за прекратяване на лиценза е взето на проведено заседание на съвета на директорите на  „Топлофикация-Габрово“, което е проведено на 2 август.

Междувременно вчера стана ясно, че КЕВР, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите започват проверка в топлофикационното дружество заради замърсяването на въздуха в града по времето на работата на местния въглищен ТЕЦ и липса на редовно топлоподаване през зимата поради чести аварии.

Кметът на Габрово Таня Христова изтъкна, че проблемите с местната топлофикация са от години. Осъществени са множество проверки, налагани са и глоби, но дружеството не е направило нужните инвестиции, за да поддържа услугата и да отговори на екологичните норми.

На брифинг в Министерството на енергетиката финансовият министър Асен Василев посочи, че близо 4 хил. абонати на дружеството ще получат компенсации, тъй като тази зима ще трябва да минат на алтернативно отопление.

Василев посочи, че според изчисления разликата за абонатите на „Топлофикация-Габрово“ при преминаване от парно към отопление на електроенергия ще е около 1,3-1,5 млн. лева за отоплителния сезон. Тези пари ще бъдат отпуснати на абонатите чрез общината, за да могат да минат на алтернативно отопление. Източник на средствата са парите за извънредни ситуации в бюджета.

Василев коментира още, че в Министерството на финансите имат готовност да подпомогнат и други клиенти на топлофикационни дружества, затворили заради екологични проблеми.

Министърът на енергетиката Румен Радев коментира вчера, че се работи по дългосрочни мерки за отопление чрез енергийното обновяване. За частните потребители това може да е преминаване към отопление на природен газ и ток, а за обществените сгради – природен газ и термопомпи.

"Топлофикация Габрово" беше приватизирана през 2005 г., като през годините собственикът се променя няколко пъти. В момента дружеството е в капитала на регистрираната в Кипър "Дарклет Лимитид", сочи справка в Търговския регистър.

Комисията за енергийно и водно регулиране провери през пролетта причината за нарушеното топлоподаване в Габрово. Резултатите показват, че през 2022 г. дружеството не е правило инвестиции в мрежата и оборудването заради липсата на финансови средства. Това е довело до аварийно спиране на генериращите мощности през миналата зима. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни