Таня Христова за 7-годишната сага с Топлофикация

Водеща! Tanya-Hristova
Таня Христова
Габровският кмет даде пресконференция в Министерството на енергетиката

    Благодаря на министрите за възможността да припомним за един изключително сложен проблем, който доста години тормози габровци и е свързан, меко казано, с пренебрежителното отношение по отношение на топлинната услуга и на абонатите в Габрово. 
    Ще припомня само няколко ракурса от изминалата зима. Зима, в която потребителите на Толофикация реално нямаха тази услуга, защото почти през ден имаше прекъсване на топлоподаването или ако имаше, то беше с изключително ниско ниво на температурата и реално по домовете на хората не стигаше отопление. Наред с всичко това често имаше аварии на амортизираната и неремонтирана мрежа и също така на съоръженията, които следва да предоставят тази услуга. Липсват инвестиции и, за съжаление, наред с всички тези неудобства ние преживявахме и системно замърсяване на въздуха в Габрово. 
    Тоест не страдат само една част от габровци, а страдат всички. И това се случва не само през изминалия отоплителен сезон, това се случва повече от седем години. Ще припомня годината 2017, когато имаше граждански неподчинения, когато отново имаше много сигнали, когато ангажирахме много институции да правят проверки. За съжаление, колкото е дълга сагата на Габрово с липсващата топлинна услуга, толкова дълга е практиката да ангажираме различни институции, да има много проверки, да има е немалко глоби и да няма промяна в качеството на услугата от Топлофикация - Габрово. Последният сезон сякаш се оказа и последната капка на търпение на всички, които живеят в Габрово и потребяват тази услуга, защото миналата хората стояха на студено, дишаха мръсен въздух и плащаха алтернативни сметки, за да могат да се отопляват, използвайки други източници въпреки наличието на отоплителна система. 
    Тогава общественият натиск доведе отново до проверки, подписки, обществено недоволство и предприети действия от страна на институциите.
    Като кмет бях информирана на 16 март, че на Топлофикация е наложена принудителна мярка - спиране на топлоагрегат, който работи на въглища и съответно пломбиране на горивната инсталация до привеждане в съответствие с екологичното законодателство.
    През всичките тези години ние като институция заедно с габровци сме настоявали за качествена екологична топлинна услуга. За съжаление, опитите ни да постигнем резултат не дават резултат. Често не получаваме информация за инвестиционните намерения на дружеството. Всъщност такива липсват. В последното писмо, което отправих към тях на 27 юли, за това какви са им плановете за този сезон, получих отговор преди два дни, че ще получа официална позиция през месец септември.

    И тук идва моментът, в който заедно трябва да поемем отговорност към жителите на Габрово и към правото им те да бъдат обезпечени с възможността да преживеят зимата.
    Силно се надявам, че заедно с българските институции в лицето на немалко министерства, за което още веднъж благодаря на министър Радев и на всички останали министерства за ангажираността и готовността да бъдат с габровци и да търсим решение, защото всичко това, което мога да обобщя дотук, буди в мен съмнение, че Топлофикация - Габрово ще работи през предстоящия зимен сезон.
    Аз вярвам, че можем отговорно и заедно можем да предприемем решения. Част от тях могат да бъдат краткосрочни, но немалка част трябва да бъдат устойчиви във времето, за да може Габрово да бъде един от градовете, в които ангажиментът ни към чист и здравословен въздух и към качество  на решенията които използваме за енергийна ефективност да бъдат наистина близки до хората и да бъдат част от нашите инвестиции.
    Няколко думи за публичните сгради. Системната липса на топлинна услуга мотивира нас като публична институция, както и други публични и частни сгради да се откажат от услугите на Топлофикация И към настоящия момент имаме 7 публични сгради, в това число и общински – детска градина с 2 бази, поликлиника и доболнична помощ, Пожарна, Областно пътно управление, Музей Дом на хумора и сатирата, Спортна зала – сгради, за които трябва да търсим решение, за да продължат да извършват своите услуги.
    Имаме обаче и над 4000 абонати, които са също засегнати и за които трябва да намерим адекватно решение.
    Вярвам, че е дошъл   моментът, в които наистина да предприемем и да продължим това, което габровци през годините са предприели и което считам, че може да бъде стъпка към проява на отношението ни към тези, които пренебрегват законите в Република България.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни