Таня Христова предлага ново решение на казуса с Централния пазар в Габрово

Топ новина! Gabrovtsi-ne-haresvat-osobeno-TSentralniya-pazar
Габровци не харесват особено Централния пазар
Предложението е Общината да стане собственик на целия пазар, защото сагата със собствеността продължава над 20 години

Таня Христова

"Ще предложа на Общинския съвет решение, което цели да върне в ръцете на габровци целия Централен пазар и да позволи създаването на съвременен пазар в центъра на града", заяви вчера на официалния сайт на Община Габрово кметът  Таня Христова във връзка с дългогодишните съдебни спорове между Общината и дружество „Пазари“. 
На предстоящото заседание на Общински съвет кметът на Габрово ще внесе за обсъждане предложение, с което цялата територия за общински пазар в центъра на града може да стане собственост на Общината и тя да оперира самостоятелно с нея, като осигури и подходящи условия за функциониране на пазара в хода на предстоящата му модернизация.
Предложението за решение на дългогодишните спорове с „Пазари“ АД идва в период, в който Общината подготвя конкретните инвестиционни решения за изграждането на нов пазар, на мястото, което габровци познават, и е възможност ограничените площи и пространства, с които тя разполага в тази зона да се разширят и допълнят.
Като резултат от споровете с „Пазари“ АД, дружеството е осъдено да заплати на Община Габрово обезщетения за използване на общински терени, по няколко съдебни дела, на обща стойност 125 794 лв. 
Едновременно с това на територията на Централния пазар дружеството е собственик на поземлен имот от 417 кв. метра със сграда върху него, както и на още три павилиона, слънцезащитното съоръжение и 90 броя метални конструкции за щандове.
След преговори между „Пазари“ АД и Община Габрово, за уреждане на финансовите взаимоотношения, е обсъдена възможността Общината да придобие собствеността на дружеството, в рамките на терена за пазар. За целта се предлага да се извърши прихващане на дължимите от „Пазари“ АД обезщетения и с тях да се придобие част от собствеността на дружеството, а останалата част да бъде купена.