Таня Христова и Атанас Пеканов обсъдиха изпълнението на европроектите

Водеща! atanas-Pekanov-i-Tanya-Hristova
Атанас Пеканов и Таня Христова
Кметът на Габрово отбеляза, че при изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост общинските администрации ще бъдат натоварени с допълнителни ангажименти на фона на недостига на хора за работа по проекти

Кметът на община Габрово Таня Христова се срещна днес със служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Фокус на разговорите бяха въпроси по подготовката на проекти от новия програмен период, Националният план за възстановяване и устойчивост, както и проблемите, пред които е изправена общината при изпълнението на договори с еврофинансиране.
В срещата участваха също заместник-кметът по финанси и собственост Мария Йозова, ректорът на Технически университет – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров, директорът на Европейския цифров иновационен хъб към Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“ Светослав Матеев и експертът в отдел „Проекти и икономическо развитие“ д-р инж. Десислава Колева.
Кметът Таня Христова акцентира върху трите големи инфраструктурни проекта в изпълнение – модернизацията на Дома на културата, строително-ремонтните работи на територията на РЕМО „Етър“ и обновяването на Регионалния исторически музей. Тя посочи, че те съчетават безвъзмездна финансова помощ, кредитен ресурс и допълнително собствено финансиране, което е предизвикателство за общинския бюджет.
„Апелирам за малко повече диалогичност с общините, които имат такива сложни инфраструктурни проекти, за да не губим ценно време – призова Христова. – Финансовата криза и постоянното повишаване на цените се отразиха много тежко на строителните фирми. Необходима е по-голяма бързина от страна на управляващите органи при сключването на анекси по договорите за безвъзмездна помощ във връзка с индексацията.“, посочи кметът. Според нея комуникацията ще е по-ефективна, когато се поддържа на ниво местни администрации, а не само чрез Националното сдружение на общините (НСОРБ), което не може да обхване всички нужди и проблеми.
Таня Христова отбеляза, че увеличаването на средствата от Европа и от финансовите институции ще изисква изработването на по-сложни проекти. „В този процес общините имат водеща роля и ако имаме лимит в ползването на финансовия ресурс, трудно ще отговорим на високите изисквания. Считам, че е необходима реформа и промяна в логиката на финансовата децентрализация.“, допълни тя.
Кметът на Габрово отбеляза, че при изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост общинските администрации ще бъдат натоварени с допълнителни ангажименти на фона на недостига на хора за работа по проекти. В тази връзка министър Пеканов съобщи, че води разговори с НСОРБ в търсене на решение относно възнагражденията и увеличаването на капацитета както в общините, така и в министерствата.

Мария Йозова, проф. Илия Железаров, Светослав Матеев

По време на срещата ректорът на Техническия университет проф. Илия Железаров запозна Атанас Пеканов с идеята за създаването на „Дигитален иновативен хълм“. „Изградихме технологичен парк с 20 модерни лаборатории, благоустроихме парковата зона до Интеграла, създадохме център по предприемачество – споделено пространство, а сега искаме да обособим място, в което изобретените иновации да се реализират.“, заяви Железаров. Той поясни, че има намерения за изграждане на нова сграда на мястото на стари халета, която да се отдава на стартиращи предприемачи и иновативни компании. „В Габрово преди 15 години се говореше за градене на мостове между Общината, бизнеса и образованието, после заговорихме за скъсяване на дистанциите, а в момента казваме, че всички сме едно цяло. Така че, ако искате да давате добър пример за партньорство, просто водете хората тук, за да ни виждат и знаят.“, се обърна към вицепремиера ректорът.
На свой ред представителят на РИЦ „Амбициозно Габрово“ Светослав Матеев съобщи, че се очаква подписване на договор за 3 млн. лева с Министерството на иновациите и растежа за създаването на Дигитален иновационен европейски хъб. „Той ще обхваща Северен централен район и ще бъде позициониран в Габрово. Ще работим за повишаването на цифровизацията в администрациите и бизнеса. Проектът е за три години по националната програма „Цифрова Европа“ за периода 2021-2027 г.“, разясни подробностите Матеев.
Вицепремиерът Пеканов се поинтересува от възникналите проблеми с „Топлофикация – Габрово“ относно липсата на нормално топлоподаване и сигналите за замърсяване на въздуха. Участниците в срещата коментираха още подготовката на концепциите за интегрирани териториални инвестиции, разширяването на индустриалните зони, развитието на интегрирания градски транспорт и други теми.
Атанас Пеканов посети Габрово по повод информационна среща за регионалния център на социалната и солидарната икономика в града, организирана от Министерство на труда и социалната политика и Областна администрация – Габрово. На нея присъства и заместник-министърът Надя Клисурска. В изказването си по време на събитието вицепремиерът Пеканов открои Габрово като един от градовете, които се справят най-добре при работата с европейски проекти.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни