Таня Христова: Благодаря на всички, които изпълниха със смисъл и значение 2020 година

Топ новина! Za-Tanya-Hristova-raboteschite-v-lechebnite-zavedeniya-sa-geroite-na-2020-ta
За Таня Христова работещите в лечебните заведения са героите на 2020-та
Предстои много работа, отговорност и ангажираност, каза в първите дни на новата година кметът на Габрово

- Г-жо Христова, най-актуалният въпрос продължава да е свързан с COVID-19. Какви са мерките, предприети от Общината за справяне с пандемията и облекчаване положението на нуждаещите се?

- Габрово беше сред първите градове в страната, засегнати от COVID-19. Без да имаме модел, трябваше бързо да реагираме в извънредната ситуация с пакет от мерки срещу пандемията. Извършвахме повсеместната дезинфекция на публични сгради и площи, реорганизирахме работата в различни звена и отдели, стартирахме нови социални услуги.

Изключително полезни се оказаха Кризисната социална кухня и Доставката на храни и лекарства по домовете със средства на заявителите, които и сега продължават да помагат на самотни и възрастни хора, на лица с увреждания и поставени под карантина габровци. Създадохме „Общински социален фонд „COVID-19“ за нуждаещи се лица и семейства. Общинският съвет в Габрово, с дарения от възнагражденията си, също създаде фонд за подпомагане на семейства с деца.

Предоставени бяха целеви средства на областната болница за закупуване на медицинска техника и апаратура, полезна в борбата с коронавируса, както и за оборудване на PCR лаборатория. За децата на работещите на първа линия осигурихме дежурна детска градина, а медицинските специалисти от детските градини и училищата, които работят в помощ на колегите си в болниците, получават допълнително възнаграждение.

Освободихме от заплащане на такси и наеми онези наши съграждани, които по обясними причини не можеха да упражняват дейността си в общински обекти или пък да ползват услуги в периода на извънредното положение.

- Въпреки кризата животът продължава, кои според Вас са запомнящите се събития през 2020 година?

- Безспорно най-голямото събитие за 2020 г. за Габрово, за България и за целия свят ще остане Ковид-19 и трансформацията, която последва в живота на всеки един от нас. Този невидим враг ни накара да преосмислим и пренаредим приоритетите си, отключи противоречиви настроения, генерира вълна на солидарност и подкрепа за най-нуждаещите се и ни накара да оценим по достойнство нашите лекари. И въпреки че мнозина определят тази година като криза в много направления, ми се иска да я приемем и като изпит и възможност, от които бихме могли да излезем по-мъдри, по-силни, по-сплотени, обединени около вечните ценности като любов, вяра, състрадание, надежда.

Въпреки Ковид кризата, в Габрово 2020 година ще запомним и с немалко хубави моменти и достижения.

Ще припомня, че през 2020 г. Габрово навърши 160 години от провъзгласяването му за град и въпреки че не успяхме да реализираме в пълнота планираните чествания, през цялата година се проведоха разнообразни инициативи, които ни заредиха с доза безценна гордост, вдъхновена от минали и настоящи постижения на хора, посветили таланта и живота си на развитието на Габрово.

Точно тази година, след повече от сто години, в Габрово отвори врати нов християнски храм - „Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“, изграден в квартал Младост. Вълнуващ е фактът, че градежът на новата църква започва през 2017 г. и завършва за по-малко от три години, благодарение на спомоществователството на благодетели и подкрепата на държавата.

През 2020 г. започнахме да се движим по обходния път на Габрово с дължина 23 км, който доближава сбъдването на многогодишната мечта на габровци за тунел под връх Шипка.

През 2020 г. в рамките на ТУ – Габрово беше открит първият извънстоличен Технопарк. Той включва в себе си общо 18 лаборатории от Център за компетентност „Интелигентни, мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, Център за върхови постижения „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (QUASAR) и Център за компетентност „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“, финансирани от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. С наличната съвременна технологична инфраструктура и експертиза възможностите за правене на наука и иновации с приложен елемент вече са реална възможност и дават сериозно конкурентно предимство на Габрово в това ключово направление.

Иска ми се да отдадем специално внимание и признание на тези, които с традиционна предприемчивост, находчивост и упоритост успяха в тази трудна 2020 година да запазят своя бизнес и да го адаптират към новите предизвикателства.

Немалко бяха тези, които за кратко време успяха да развият нови продукти, да въведат нови технологии и така да запазят и дори увеличат работната ръка.

Със сигурност тази година донесе трудни моменти на габровския бизнес и въпреки предизвикателствата, той продължи да инвестира в нови машини и съоръжения, да изгражда нови производствени и бизнес сгради и да се бори за конкурентно присъствие. Именно в тази 2020 година в Габрово се появи нов чуждестранен инвеститор клас Б, което е добър знак за бизнес климата в нашия район.

През октомври 2020 година работата ни в сферата на зелените политики получи заслужено признание - Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 година. Оказахме се единственият град от Централна и Източна Европа, който е печелил това отличие в неговата петгодишна история. Това е награда, която може да ни направи разпознаваеми в цяла Европа, затова се надявам 2021 година да ни позволи да реализираме инициативите, които планираме, в контекста на „Европейски зелен лист“. Наградата за Габрово е мотивация и за други градове от нашия мащаб да направят това, което ние първи успяхме.

Пак 2020 година, в навечерието на Рождество Христово, Габрово получи признанието на слушателите и читателите на Дарик радио и бе отличен за „Най-добрият град за живеене в България“. Тази награда е изключително ценна, защото е функция на волята на хората, гласували за нас. Те са припознали Габрово като място, в което качеството на живот е приоритет, и това е мотивация и стимул да продължаваме напред и да работим още по-ефективно. Получихме и още една награда в същата класация - Габрово беше отличен като „Зелен град“, което е очакван резултат от това, че с години целенасочено се стремим да развиваме устойчиви политики, свързани с отговорно отношение към природата и поколенията след нас. Тук може би е мястото да припомня, че от лятото на 2020 година по транспортната схема на обществения транспорт в Габрово се присъединиха 8 нови екологични автобуса и предстои до дни да започнат да се движат и 3 нови електрически автобуса, с което първият етап от развитието на устойчив градски транспорт в нашия град ще бъде изпълнен.

2020 година беше изключително успешна и по отношение на привличане на Европейски ресурс за развитие на туристическия и културен продукт на Габрово. Факт са договорите за обновяване и развитие на културния и туристически потенциал на РЕМО „Етър“ и РИМ - Габрово. През октомври дълго чаканият проект за създаване на Младежки център в пространството на Летен театър на града бе класиран с ней-висок резултат и получи одобрението на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП).

И след всичко това, сякаш е трудно да кажем, че 2020 г. е донесла само трудности и изпитания. Иска ми се точно тук да изкажа огромно и искрено благодаря на всички, които изпълниха със смисъл и значение тези 12 месеца и я заредиха с надежда и очакване за споделени мигове на радост и удовлетворение през следващите 12 месеца.

- Какви инфраструктурни проекти успя да реализира Общината през тази година?

- Бих искала да отбележа, че въпреки немалкото предизвикателства, изпращаме една наситена на строителни инициативи година. Ще припомня, че през 2020 година завършихме благоустрояването на кв. Трендафил 1 – кварталът е изцяло обновен, с оформена улична система, предблокови пространства, зони за отдих и спорт, ново улично осветление. Завършихме и ремонта на зоната на ул. „Мирни дни“ с прилежащи междублокови пространства, като също така изградихме и нова детска площадка, подобрихме състоянието на ул. „Васил Неделчев“ и „Д-р Заменхоф“, безспорно един изключително натоварен участък в нашия град. В рамките на годишните ни задачи изпълнихме ремонт и благоустрояване на ул. „Райко Даскалов“, ул. „Малуша“, ул. „Хан Крум“, ул. „Аспарух“. Частично беше благоустроено и пространството от ул. „Василка Бенева“ в кръстовището на кв. Стефановци и ул. „Консервна“. През лятото на 2020 г. се реализира и благоустрояване на пространството около новата църква в кв. Младост с оформяне на предствителна зона и паркинг, както и асфалтиране на прилежащата улица.

Не бих искала да пропусна и факта, че през 2020 г. стартирахме не малко нови инфраструктурни обекти. Ще започна с обекта за благоустрояване на кв. Трендафил 2, който по подобие на кв. Трендафил 1 ще се радва на благоустроена среда с цялостно асфалтиране и оформяне на уличната вътреквартална система, обособяване на тротоари, организиране на паркоместа, ново улично осветление, зони за спорт, отдих и игра.

В напреднала фаза на изпълнение е един дългоочакван градоустройствен обект в центъра на града, който се явява продължение на ул. „Баждар“, познат на габровци като „късата връзка“, който ще създаде условия за подобряване на организацията на движение в този район. Той включва изграждане на кръгово кръстовище, култивиране на крайречната зона около река Синкевица чрез надграждане на подпорни стени и увеличаване на зелените пояси, кът за отдих, ново енергийноефективно улично осветление, видеонаблюдение и WiFi зона.

През тази година продължи и изпълнението на първия етап от изграждането на новия гробищен парк в местността Колева ливада, обект, който ще приключи през 2021 г. Със съвместно споразумение между Община Габрово и Държавно горско предприятие ремонтирахме пътния участък от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Хлебна“ в местността Узана. Насочихме ресурс и към селата на територията на община Габрово в рамките на наличните финансови възможности.

През лятото на 2020 година започна изпълнението на договор за подмяна на водопроводната мрежа и цялостно асфалтиране на улиците „Баба Зара“ и „Митко Палаузов“, за което Община Габрово получи финансиране от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Този обект е преходен и трябва да приключи в рамките на строителния сезон на 2021 година.

По отношение за зелената инфраструктура започнахме очакван обект - реконструкцията на площите в централната градска градина до църквата „Успение Богородично“. Обновяването включва изграждане на поливна система, художествено осветление, цялостна подмяна на масивa от рози, засаждане на нова декоративна и цветна растителност. Реновирането ще продължи с преасфалтиране на алейната мрежа, възстановяване на настилката от павета, подмяна на парковата мебел, поставяне на допълнителни места за сядане.

През есента на 2020 година завърши рехабилитацията на язовир „Синкевица“, което се осъществи в рамките на проект по ОП „Околна среда“. По същото време приключиха и планираните дейности за създаване на два центъра за възрастни хора в рамките на ОП „Региони в растеж“.

И понеже сме на подчертано инвестиционна вълна, ще си позволя да продължа с няколко важни инвестиции, за които работим в продължение на години и които ще започнат своята реализация през 2021 година. С решение на Министерски съвет са осигурени 4 200 000 лв. за водоснабдяване на габровските села Думници, Гайтани, Прахали, Гледаци, Мрахори, Чавеи, Пецевци, Златевци, Милковци, Лоза, Петровци, Армени, Зравковец, Влайчовци, Драгановци, Музга и Яворец. След изпълнение на този обект, за който предстои провеждане на тръжни процедури, тези села ще бъдат водоснабдени от язовир „Христо Смирненски“, което ще реши един дългогодишен воден проблем в региона. Ще припомня, че от миналата година 15 габровски села и немалко фирми, разположени от южната страна на пътя Габрово – Севлиево, са водоснабдени от градската водопроводна мрежа, като финансовата подкрепа за изпълнение и на тази инициатива бе осигурена отново през Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В самия край на 2020 година дойде и още една добра новина, свързана с решаване на водните проблеми в населените места на община Габрово. Става въпрос за подкрепа от 541 000 лв. от МРРБ за изпълнение на проект за реконструкция на водоснабдяването на съставните села на кметство Кметовци – Боженци, Кметовци, Черневци и Трапесковци. Тази инвестиция предстои да се реализира в рамките на 2021 година и благодарение на нея всички съставни села на кметство Кметовци ще бъдат свързани с язовир „Христо Смирненски“.

Вероятно повечето от габровци знаят, че съвсем скоро подписахме договор за модернизация на уличното осветление на Габрово чрез ЕСКО договор (договор с гарантиран резултат) и в рамките на 2021 година предстои изпълнение на тази изключително мащабна и важна задача.

Изкушавам се да спомена и още няколко строителни инициативи, планирани за 2021 година, които макар и да не са в пряк ангажимент на Община Габрово, имат отношение към качеството на живот и развитие на инфраструктурата в нашата община – става въпрос за благоустрояване на ул. „Никола Войновски“ в зоната, която не бе ремонтирана поради изграждане на обходния път на Габрово. Отново с инвестиции, осигурени през агенция „Пътна инфраструктура“, през следващата година ще започне цялостна рехабилитация на път Габрово – Узана, който има стратегическо значение за развитие на туризма в региона.

И накрая ще завърша с една изключително позитивна новина, която дойде от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, а тя е, че с подкрепата на държавата едно от най-важните отделения в болницата – това, в което се ражда животът, ще бъде изцяло обновено и ще създаде подходящи условия за пациентките, новородените, лекарите и акушерките.

- По колко проекта в момента работи Община Габрово?

- Факт е, че като Община се стараем да бъдем активни в подготовката на проекти и привличането на външен ресурс в рамките на национални и международни програми. Бързам да уточня, че това не е самоцел, а е функция на стремежа ни да привличаме допълнителен ресурс за комплексно решаване на значими проблеми, както и за създаване на нови възможности и за подобряване на качеството на живот в цялата община. Трудно е да се заяви с абсолютна точност по колко проекта работим в момента, защото едни са в процес на разработка, други в ход на изпълнение, а трети в етап на отчитане. Но като цяло към настоящия момент работим по над 20 проекта в различни направления, с различни партньори и с различни източници на финансиране.

Ще започна с проектите в социалната сфера, които доказаха своята значимост и важност в ситуация на Ковид-19. Немалко са тези, които реализираме в подкрепа на уязвими групи и които подкрепят хора в нужда с предоставяне на топъл обяд, подкрепа за справяне с най-неотложните ежедневни и лични нужди, медико-социална подкрепа в дома и при необходимост в лечебно заведение и др. Използвам възможността да благодаря на всички, които без миг колебание се включиха в подкрепа на нуждаещите се – социални работници, асистенти, медицински сестри и всички кметове и кметски наместници, колеги от Община Габрово, работещите в заведение за социални услуги, доброволци. Друг изключително важен ангажимент, който изпълняваме с подкрепата на две оперативни програми, е в съответствие с политиката за деинституционализация на възрастни хора. Вече споменах, че проектът по ОП „Региони в растеж“ за изграждане на физическите условия за създаване на два центъра за обслужване на възрастни хора с дементни проблеми и такива, които не могат да се обслужват сами, приключи през есента на 2020 година. Престои през пролетта на 2021 година да стартира проектът за създаване на двете услуги, което включва назначаване на персонал и приемане на потребители. Създаването на тези две нови услуги като социална дейност се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси“.

С голямо удовлетворение започваме реализация на един изключително важен за младите хора на Габрово проект, който има за цел да създаде младежко пространство в нашия град и предвижда да възстанови едно емблематично и любимо за габровци място – Летният театър, и да създаде множество интересни възможности за подкрепа и разнообразни инициативи. Проектът ще се изпълнява в продължение на 3 години и половина и се финансира от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и възлиза на стойност от близо 4 млн. лева.

Сред ключовите приоритети за развитие на Габрово е подкрепата за създаване на богат и разнообразен културен и туристически продукт и развитие на условия за туризъм и културни преживявания през четири сезони. Това обуславя и подготовката на два изключително важни проекта в тази сфера, които стартираха през 2020 година и се финансират от ОПРР и Фонда за градско развитие. Единият проект е „РЕМО „Етър“ - музей за креативен културен туризъм“ и възлиза на обща стойност близо 10 млн. лева, а другият е „РИМ - Габрово – познание, участие, преживяване“ и е на стойност 1,6 млн. лева.

Важен за всички габровци е проектът за обновяване и модернизация на Дома на културата, за който получихме подкрепа за кандидатстване от Общинския съвет и който през 2021 година ще започне своята реализация.

Инвестициите в подкрепа на устойчиви екологични решения са също в нашия фокус. Наред с текущите инициативи, които реализираме за развитие на ефективна система за управление на отпадъците, от тази година започна и реализиция на демонстрационен проект, който ще даде възможност да изградим две „умни“ поздемни контейнерни площадки, четири площадки за споделено компостиране, както и вендинг система за рециклиране. Проектът ще подкрепи и усилията ни да работим активно с гражданите и да изпълняваме разнообразни кампании с цел да формираме отговорно отношение към отпадъците и намаляване на тяхното депониране.

Ще продължим да бъдем активни и в реализация на проекти за енергийна ефективност, като сериозен фокус ще бъде работата с гражданите и формиране на нови модели за поведение.

В заключение ще спомена, че в съществена част от проектите, които изпълняваме, имаме свое самоучастие, което дава добавена стойност, засилва чувството за собственост, както и ангажимента за надграждане и устойчивост.

- Кога ще стартира проектът за обновяване на зоната до река Янтра в близост до Спортна зала „Орловецоткъм десния бряг и Дома на хумора и сатирата?

- През последните близо десет години успешно изпълнихме няколко инфраструктурни проекта, които благоустроиха немалка част от крайречните пространства и по този начин те се превърнаха в любимо място на габровци за разходки, спорт, игри, фитнес на открито. По този начин се стремим да изявим връзката между града и реката.

Актуалната ни цел е да продължим вече започнатото благоустрояване и естетизиране на средата от двете страни на Янтра. Амбицията ни е насочена към зоната в близост до Спортна зала „Орловец“ и Дома на хумора и сатирата. Територията включва терените по двата бряга на река Янтра, в обсега северно от моста до Дома на хумора и сатирата (ул. „Д-р Никола Василиади“) до моста на ул. „Христо Ботев“, които са общинска собственост, както и пространството на бившия Техникум по текстил.

Във връзка с предстоящо инвестиционно проектиране за оформяне на тази крайречна зона, имаме намерение да включим идеите на гражданите в заданието за проектиране, а по време на самото проектиране ще има фаза за обществено обсъждане, за да се включат най-добрите градоустройствени решения. Бъдещата инвестиция ще има значително въздействие върху градското пространство и качеството на средата. А след проектирането ще търсим възможности за финансиране както чрез собствен ресурс, така и чрез външно финансиране, в рамките на новия програмен период 2021 - 2027.

- Какво точно се предвижда да се случи там. Има идея за въжен мост между двата бряга на Янтра, това е любопитно, ще стане ли?

- В резултат на поканата, която отправихме към габровци да дадат свои идеи за реализиране на крайречните зони, постъпиха интересни предложения, като много от идеите се допълват или повтарят.

Често споменавани са велоалеите – били те специално и само за най-малките, свързани с досегашните велоалеи в града или тръгващи в съвсем нови посоки и маршрути, като местността Градище например. Сред предложенията са паркинг за колелета и зона с препятствия и съоръжения, в която колоездачите и любителите на скейтборди, кънки и тротинетки да усъвършенстват уменията си. Има идеи за различни площадки – баскетбол, стрийт футбол и хандбал, фитнес на открито, площадка за деца със специални потребности, мини голф игрище, стена за катерене, зона за паневритмия.

Мястото е свързано с Дома на хумора и съвсем естествено присъстват и предложения за статуи на хумористични персонажи, карнавални картини и други пъстри, весели и нестандартни елементи.

Има идея за въжен мост между двата бряга на Янтра, за Стена на славата с именити габровски спортисти, парапети, на които влюбените да закачат катинари, изложбена площ, градски плаж с лодки и водни колелета и др.

Нашата цел е чрез провеждане на конкурс за избор на най-добро проектно решение да постигнем максимално приобщаване на прилежащите на реката терени с подходящи благоустройствени мероприятия за създаване на зони, не само за озеленяване, рекреация и спорт, но и за обществено-обслужващи дейности. Търсят се комплексни решения за цялостното ново осмисляне и оформяне на крайречната зона със свой запомнящ се индивидуален облик. Ще бъдат търсени възможности за създаване на атрактивни градски дейности по бреговете на реката, с ограничаване на автомобилното движение, доколкото е възможно, с респект към околната среда, чрез екологични съоръжения и създаване на възможности за осигуряване на средствата за поддръжката на тази трансформация на крайречната зона.

- Какви идеи имате за следващата година за развитието на Габрово?

- Намираме се в период, в който подготвяме проекта на бюджет за 2021 г. на община Габрово. По традиция желанията и на гражданите, и на администрацията са по-големи от възможностите, които ни позволява финансовата рамка. Ще подчертая, че една от основните задачи на бюджета е да гарантира безпроблемната и ефективна работа на многообразието от функции и дейности, за които сме отговорни като местна власт – детски градини и ясли, социални дейности и услуги, образование, култура и културни събития, спорт и спорна инфраструктура, поддържане на чистотата и управление на отпадъците, както и съответните контролни дейности, предоставяне на услуги за бизнес и граждани, поддържане и развитие на инфраструктурата и много други.

Както всяка година, сред акцентите на бюджет 2021 ще бъде продължаване на благоустройствените мероприятия в рамките на общината. Намерението ни е да продължим да инвестираме в благоустрояване на кварталните и междублокови пространства, като ще се стремим да търсим баланс между по-крайни зони и такива в по-централна градска част. Ще споделя част от идеите ни, като ще започна с тази за благоустрояване на зоната около кукления театър и Художествена галерия „Христо Цокев“, както и междублоковото пространство на блок „Чардафон“, включително изграждане на паркинг в зоната на стълбите към Летния театър. Ако бъде подкрепена тази инфраструктурна инициатива, която възлиза на близо милион, ще се реализа в рамките на две години. За 2021 г. ще предложим подобряване на инфраструктурата в кв. Тончевци, за който знаем, че уличната и водопроводна мрежа са в доста тежко състояние. За реализацията на този обект ще работим съвместно с ВиК - Габрово, за да може да постигнем устойчивост на инвестицията както по отношение на водопроводната мрежа, така и по отношение на асфалтовите настилки. Към този момент акцент в плановете ни е и благоустрояване на пешеходната алея на парк „Синкевица“, като плановете ни са да асфалтираме и осветим алеята, да изградим инфраструктура за отдих и рекреация и също така инвестираме във видеонаблюдение. Убедена съм, че по този начин ще повишим интереса на габровци към тази изключително приятна и красива зона. Знам, че сме в дълг към жителите на ул. „Урожай“, за която имаме съвместен ангажимент с ВиК.

За 2021 г. ще предложим да започне изграждане на паркинг и урнови стени на Централния гробищен парк. Чрез бюджета на държавата са осигурени 323 000 лв. за благоустройствени мероприятия в селата на територията на община Габрово.

През новия строителен сезон ще продължи благоустрояването на Трендафил 2 и ул. „Свищовска“ 59-67, ще приключи обектът, свързан с продължение на ул. „Баждар“ и прилежащата зона около река Синкевица, ще се положи втори асфалтов пласт на паркинга на пазара. Също през 2021 г. трябва да приключат предвидените работи за изграждане на първия етап на новия гробищен парк.

Разбира се, това са само някои от акцентите, които в момента детайлизираме и ще обсъдим с жителите на Габрово и ще внесем за разглеждане и гласуване в Общински съвет - Габрово.

В края на 2020 г. Общински съвет - Габрово гласува план-сметката за реализация на такса смет, в която ясно проличава ангажимента ни за подобряване на процесите по сметосъбиране и оползотворяване на битовите и неопасни отпадъци. Предстои да бъде представен планът за поддържане и развитие на зелената система, местата за отдих, игра и спорт.

Ще предложим подкрепа за развитие на спортен, културен и събитиен календар и ще се надяваме 2021 година да ни позволи да се радваме на богат и интересен събитиен календар.

Тук ще споделя с читателите още две хубави новини за Габрово – едната е свързана с подкрепата на Министерството на младежта и спорта за инвестиция в размер на 1 250 000 лв. в изграждане на лекоатлетическа писта и нов футболен терен на стадион „Христо Ботев“, за която вече има решение за избор на изпълнител, а другата новина е, че Община Габрово спечели проект за реализация нови културни инициативи и събития с фокус върху периферните градски зони в рамките на ФМ на ЕИП, за които предстои да подпишем договор за изпълнение.

Като цяло мога да кажа, че 2021 г. ще бъде наситена с много работа, отговорност и ангажираност както по общински, така и по проектни инициативи, за които вече споменах.

Започнах отговора на този въпрос с това, че когато говорим за възможностите на местния бюджет, финансовата рамка никога не е достатъчна, за да се реализират мащабни инвестиции. Ще продължа обаче и с безспорния факт, че през последните повече от 10 години, благодарение на Европейската солидарност, в Габрово и в много други населени места имаме възможност да работим по проекти, които променят средата, в която живеем и работим, и подобряват качеството на живот. Казвам това, защото се намираме в навечерието на новия програмен период 2021 – 2027 г., в рамките на който отново ще можем да получим подкрепа. От 2021 година ще имаме възможност и за допълнителна подкрепа чрез Плана за възстановяване и устойчивост, който има за цел да подкрепи държавите членки на ЕС да се справят с въздействието на Ковид-19 кризата и да постигнат устойчиво развитие в ключови приоритети, по-голямата част от които имат пряко въздействие върху развитието на общините и регионите.

Именно в контекста на тази реалност считам, че е важно да споделя някои от важните елементи, свързани с новия програмен период 2021 – 2027 г., и по този начин да провокирам конструктивен дебат и генериране на идеи за конкурентни проекти, свързани с развитието на Габрово.

За новия програмен период Европа поставя силен акцент върху засилване на градското и териториално измерение на политиката на сближаване чрез въвеждане на нова цел на политиката „Европа по-близо до гражданите“, подкрепяща подход, основан на териториалните специфики и ангажираност на местните власти, гражданското общество и бизнеса в посрещането на местни предизвикателства.

Така в рамките на устойчивото градско развитие ще се подкрепя интегрираното териториално развитие с цел по-ефективно справяне с икономическите, екологичните, климатичните, демографските и социалните предизвикателства, които засягат градските райони, като ще бъдат насърчавани връзките между градските и селските райони.

С оглед възможност за получаване на подкрепа през новия програмен период и в синхрон със Закона за регионално развитие, Община Габрово започна активна работа по разработване на План за интегрирано развитие за референтния период 2021 – 2027 г., който има за цел да определи стратегическата визия за конкурентоспособно и интегрирано развитие на Габрово, капитализирайки върху местните и регионални потенциали, с ясен ангажимент да се работи в широко партньорство за постигане на зелено, дигитално и устойчиво развитие.

В този процес сме си поставили за цел да привлечем различни участници от местната общност, както и активно да търсим и предлагаме широки партньорства със съседните общини, включително и селските територии.

Въпреки че обхватът на задачата е изключително мащабен, ще спомена една малка част от ключовите идеи, върху които фокусираме усилията си и за които ще търсим дискусия, подкрепа и партньорство.

Фактът, че Габрово е един от областните центрове със силно изразен индустриален профил в България, както и добрата координация между ТУ – Габрово, бизнес и местна власт, ни мотивират да работим за налагането му като хъб за инженерни решения и иновации, което включва в себе си развитие на технологичен парк, подкрепа за модернизация на съществуващи индустриални зони, както и създаване на нова такава между Габрово и Севлиево.

Добра предпоставка за успех на тази амбициозна цел е вече създаденият през 2019 г. Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“, в който членове са Технически университет – Габрово, Габровската търговско-промишлена палата, Община Габрово, а в основата му стоят водещи местни фирми. Направленията, по които се работи, са свързани с развитие на кадри за индустрията и привличане на таланти, създаване на нови технологии, кръгова икономика и дигитализация. Перспективата за засилване на икономическото развитие и привличане на нови инвестиции в региона Габрово – Севлиево допълнително се засилва от развитието на транспортната инфраструктура чрез Западния обходен път и предстоящото изграждане на тунел под връх Шипка.

Друг важен фокус е свързан с развитие на култура, културни индустрии и туризъм в нашия регион, в който даденостите са изключително благоприятни за реализиране на интегрирани проекти, които имат потенциал за превръщане на Габрово в предпочитана дестинация както за интересни преживявания, така и за реализация на творчески индустрии. Ще спомена местността Узана, където, знаете, се намира географският център на България. Известно е, че има изготвен и приет подробен устройствен план (ПУП) за тази курортна местност, който предопределя устойчивото и екологичното й развитие, а за реализацията му ще търсим публично-частно партньорство и финансова подкрепа от Европейския съюз.

И понеже споменах приоритета за развитие на богат културен продукт, искам да припомня изключително амбициозната идея за създаване на Център за съвременно изкуство в Габрово на името на световноизвестния артист Кристо, за която сякаш подходящият момент вече настъпва.

Таня Христова с Елка и Стефан Явашеви при откриване на изложбата "Роден в Габрово"

през октомври 2017 година

Знаем, че тази идея датира от доста години и се радва на подкрепа както на местната общност, чрез „Нашето по-голямо Габрово“, така и на семейство Явашеви. Силно вярвам, че за реализация на тази задача ще работим в широко локално, национално и международно партньорство, а успехът й ще предопредели нови културни и творчески мащаби с множество положителни социални, културни, образователни и икономически ефекти и позициониране на Габрово и България на международната културна карта. Ще спомена и факта, че като физическо пространство за реализация на тази мащабна идея сме се фокусирали върху сградата и пространствата на бившия Техникум по текстил и предстои да извървим процедурата за промяна на собствеността от държавна в общинска.

Безспорно културно събитие №1 на Габрово за годината, изложбата очаквано предизвика огромен интерес

Важни сфери като спорт, здравеопазване, образование, социални услуги и благоустрояване на града и селата са също във фокуса на нашите амбиции, за които ще търсим идеи и партньори в регионален мащаб.

Безспорно изключително важни ще бъдат проектите за енергийна ефективност и интелигентно управление на публични и частни сгради и намаляване на вредните емисии. Тук ще спомена, че от 2021 г. ще започнем подготовка за реализация на енергийна ефективност в многофамилни сгради, както и сгради с публичен характер.

През новия програмен период инвестициите в умни решения за сметосъбиране и кръгова икономика и въвеждане на дигитални решения в услуга на гражданите, бизнеса и цялостно подобряване ефективността на общинска администрация ще бъдат силно застъпени.

Като цяло навлизаме в един изключително важен и интензивен период, в който имаме възможност заедно да продължим по пътя на преобразяването на Габрово в модерна и отговорна европейска община с високо качество на живот, привлекателна за бизнес и инвестиции.

- Какви са Вашите пожелания за 2021 година към габровци?

- Моето пожелание ще започна с Благодаря! Благодаря на Бог за това, че се грижи за всички нас. Благодаря на хората, които са направили нещо добро, който са усмихнали човека до себе или са подкрепили видимо или невидимо някого в тези трудни за всички дни. Огромно благодаря на всички лекари и на работещите в лечебните заведения - те са героите на 2020 година. Благодаря на габровския бизнес, защото той заслужава признание, внимание, подкрепа и уважение. Наш дълг е да направим така, че да му отделяме повече внимание, да показваме успехите му, да го подкрепяме в предизвикателствата. А на габровци ще пожелая само това, което ни е най-нужно сега – здраве, силна вяра и вдъхновение!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

Към началото