Таня Христова бе избрана за председател на комисия SEDEC

Топ новина! Tanya-Hristova
Таня Христова

Информацията е подготвена от Лаури Оувинен

Таня Христова (България/ЕНП), кмет на Габрово, беше избрана днес за председател на комисия SEDEC на Европейския комитет на регионите (КР), асамблеята на ЕС на градовете и регионите. Комисия SEDEC е една от шестте тематични комисии на КР и се занимава със социална политика, заетост, научни изследвания, образование и култура.
Г-жа Христова, член на Европейския комитет на регионите от 2012 г., поема ръководството от Хосе Игнасио Ценисерос, бивш председател на автономното правителство на Ла Риоха (Испания).
Таня Христова, родена през 1971 г., е кмет на община Габрово от 2011 г. и ръководи българската делегация в КР. Тя работи и като ръководител на политическата служба на българския министър по управление на средствата от Европейския съюз в периода 2010—2011 г. Г-жа Христова е първият български член, избран на ръководна длъжност в Европейския комитет на регионите.
„Комисия SEDEC ръководи работата на Европейския комитет на регионите в много важни области, които засягат ежедневието на европейските граждани. Те включват осигуряване на социалния напредък във всички региони на ЕС, гарантиране на равни възможности за всички, справяне с изтичането на мозъци и недостига на умения, както и преодоляване на цифровото и иновационното разделение в Европа. Ние, местните и регионалните лидери, можем да покажем пътя напред. Моят град Габрово е добър пример за това как цифровизацията и иновациите могат да подобрят както производителността, така и стандарта на живот“, заяви г-жа Христова.

Понастоящем четири от шестте тематични комисии на КР се председателстват от жена: освен SEDEC останалите три са CIVEX (Барбара Дуден, Германия/ПЕС), COTER (Изабел Будино, Франция/ПЕС) и ECON (Олга Зриан, Белгия/ПЕС). Настоящият мандат на Европейския комитет на регионите изтича през февруари 2020 г.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Европейски съюз

Към началото