Таня Христова: "4500 абонати на "Топлофикация" живеят на студено

Топ новина! Tanya-Hristova-pokanila-zam.-direktora-na-TETS-a,-toi-ne-se-yavi
Таня Христова поканила зам.-директора на ТЕЦ-а, той не се яви
"Топлофикация" държи абонатите си на студено - такъв е изводът от брифинга на кмета на Габрово Таня Христова по проблема

Жителите на Габрово през този отоплителен сезон редовно са лишавани от парно. Абонатите на „Топлофикация“ са 4500, включително и детски градини, училища и институции.
    До 31 януари, от началото на сезона, в сайта на дружеството са публикувани 12 съобщения за аварии и спиране на парното. А когато го има, то не е достатъчно горещо. Въпреки че си плащат сметките, абонатите на „Топлофикация“ търпят щети.
    В Община Габрово постъпват множество сигнали от абонати на ТЕЦ-а за липса на качествено топлоподаване и чести аварии. 
    Кметът е поканил зам.-директора на „Топлофикация“ на среща с журналисти, за да стигне чрез тях обяснението му за проблема до повече хора, но той не се яви.
    Кметът Таня Христова каза на брифинг вчера, в деня на поредната авария: 
    „Другият проблем е замърсяване на въздуха и дори сажди, казват го хора, които живеят близко до „Топлофикация“. Вчера сутринта гражданин сигнализира, че в кв. Колелото има станция, която мери чистотата на въздуха. Дали е случайно или не, точно тогава парното пак бе спряно. Въздухът на Колелото се оказа с нормални качества.
        Днес ще изпратя писмо за тези проблеми до Министерство на околната среда, Министерство на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, до омбудсмана и до РИОСВ, които регулярно са търсени да осъществяват проверки. Ще продължим да бъдем настоятелни да получим отговори и най-вече решаване на проблемите с „Топлофикация“, особено сега, при минусовите температури. Надявам се, че това няма да остане ненаказано. Изпратили сме искова молба и до КЕВР“.
    Другият проблем с „Топлофикация“ е, че когато възникнат аварии, след това пътното платно трябва да бъде възстановено. В такъв случай дружеството е длъжно да внесе депозит за възстановяването на нарушените настилки. Обикновено дружеството се забавя с възстановяването.
    „Не мога да си обясня поведението на „Топлофикация“, защото по време на проведена среща с ръководството те заявиха, че нямат инвестиционни намерения за подмяна или развитие на мрежата. Инвестициите им били в други направления“, каза още Таня Христова.
     Тя припомни, че през 2016 и 2017 година Общината заведе дела, заедно с граждани, по същия повод срещу „Топлофикация“, имаше и протести. На първа и втора инстанция Общината спечели делото, но на последна инстанция Върховният касационен съд реши в полза на „Топлофикция“, решението не подлежи на обжалване. Така че интересите на гражданите, които страдаха от неподаване на топлина, останаха без уважение. РИОСВ наложи глоби на „Топлофикация“.
      Сега този период без топлина отново се повтаря. „И Общината, и гражданите плащаме за липса на топлина, плащаме за това, че въздухът е замърсен и градската среда е компрометирана“, допълни кметът. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни