Студенти протестират в Брюксел срещу дискриминацията на българите в Северна Македония

Водеща! Studentite-iskat-strog-monitoring-ot-strana-na-ES
Студентите искат строг мониторинг от страна на ЕС
В Брюксел беше организиран третият, последен за годината протест срещу дискриминацията на българите в Република Северна Македония на 15 декември 2021 година, организиран от Инициативния комитет за защита правата на човека ,,Шемето"" - информира агенция ASAR 11   PR&Consulting.

В него взеха участие между четиридесет и пет български студенти, дошли от България, както и от други европейски страни. Протестът се проведе пред посолството на Република Северна Македония в Брюксел, въпреки множеството пречки, създадени на организаторите му.

Белгийската полиция смени часа на провеждане на протеста почти без предизвестие – на организаторите промяната беше съобщена по-малко от два часа преди първоначално обявения час – 12:00 часа, Брюкселско време. Тази промяна доведе до това, че събралото се в 12:00 часа множество пред македонското посолство се оказа в „незаконен режим” и беше изгонено от местната полиция. Действията на полицията предизвикаха незабавно интереса на местните медии.

Както вече беше неколкократно оповестен, протестните действия на студентите имат за цел да привлекат международното внимание на европейските институции, върху дискриминацията на хората с българско съзнание в Република Северна Македония, както и върху поругаването на български национални символи там. Инициативният комитет обвинява Скопие в „системно нарушаване на човешките права”.

Инициативният комитет продължава да събира подкрепа за петиция, в която се заявява, че организаторите на протестите подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в ЕС, но Скопие не бива да получи зелена светлина за евроинтеграцията си, докато не бъде сложен край на дискриминацията на българи в РСМ. Пример за подобно неприемливо отношение според текста на петицията е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание.

И този път, протестиращите студенти поставиха ударение върху искането си за строг мониторинг от страна на ЕС, върху зачитането на човешките права в Република Северна Македония с акцент върху систематичните нарушения на човешките права на хората, които се самоопределят като българи на територията на РСМ.

До сега инициативата получи подкрепа от стотици българи в България, в Република Северна Македония, в европейските страни и в Северна Америка. Председателят на Инициативен комитет за защита правата на човека ,,Шемето’’ – Живко Чакракчиев благодари на всички будни българи, които са подкрепили трите поредни протеста в Берлин, Париж и Брюксел и обеща, че усилията в защита на правата на българите в Република Северна Македония и борбата срещу дискриминирането им ще продължат.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Европейски съюз

Към началото

Следвай ни