Стремим се да превърнем галерията от експозиционен в социален център с все по-активно участие в живота на града

Evgeni-Nedev,-direktor-na-Gabrovskata-galeriya
Евгени Недев, директор на Габровската галерия
Това е един от приоритетите на Евгени Недев в третия му мандат като директор на Художествена галерия “Христо Цокев“

    В своето 60-годишно развитие Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово следва мисията да издирва, събира и представя художественото богатство от региона и страната и най-вече творци, свързани с Габровския край. Динамично променящата се среда и нарастващите изисквания на публиката променят и традиционните представи за местата, които показват съхраненото културно наследство. За утвърждаването на галерията като отворено пространство за различни културни събития разговаряме с нейния директор  Евгени Недев.

- Г-н Недев, поздравления за успешното представяне на  конкурса за директор на ХГ „Христо Цокев“. Започнахте трети мандат на тази длъжност. Какво беше най-голямото предизвикателство пред Вас и екипа през изминалия период? 
- Благодаря!
От първия конкурс измина десетилетие, в което дейността и имиджа на галерията значително се промениха. Като всяко начало и моето беше трудно. Основното предизвикателство, което стоеше пред нас, беше да върнем интереса на публиката към Художествената галерия. Благодарение на екипа, който се сформира и който, държа да отбележа, е изцяло от млади, креативни и амбициозни специалисти, днес тя отново е привлекателно място за срещи с различни изкуства.
През 2012 година, когато започвах работа в галерията, имах стаж като арт мениджър, но нямах опит в музеологията. Такъв нямаха и новите хора, които дойдоха в екипа. Радвам се, че заедно успяхме  да развием галерията като желан партньор в процеса на представяне на изкуството и едновременно с това да се изградим като добри музейни специалисти.
- Кои са приоритетите, върху които ще се съсредоточите занапред?
Съвременният музей би следвало да е отражение на времето, в което живеем – имам предвид преодоляването на последствията от пандемията, енергийната криза, военния конфликт, на който ставаме свидетели и  който задава посоката на света, както и други вътрешни политически и социални фактори. Именно за това се стремим да превърнем галерията от експозиционен в социален център, който да взема все по-активното участие в градския живот. Галерията и в момента е сцена за среща с различни изкуства – домакини сме на концертите на Габровския камерен оркестър, Международния фестивал на духовната музика, детски концерти, представения на книги и др. Но възнамеряваме да предлагаме събития, на които не сме само домакин, а имаме и участие в тяхната организация.