Стремим се да превърнем галерията от експозиционен в социален център с все по-активно участие в живота на града

Evgeni-Nedev,-direktor-na-Gabrovskata-galeriya
Евгени Недев, директор на Габровската галерия
Това е един от приоритетите на Евгени Недев в третия му мандат като директор на Художествена галерия “Христо Цокев“

    В своето 60-годишно развитие Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово следва мисията да издирва, събира и представя художественото богатство от региона и страната и най-вече творци, свързани с Габровския край. Динамично променящата се среда и нарастващите изисквания на публиката променят и традиционните представи за местата, които показват съхраненото културно наследство. За утвърждаването на галерията като отворено пространство за различни културни събития разговаряме с нейния директор  Евгени Недев.

- Г-н Недев, поздравления за успешното представяне на  конкурса за директор на ХГ „Христо Цокев“. Започнахте трети мандат на тази длъжност. Какво беше най-голямото предизвикателство пред Вас и екипа през изминалия период? 
- Благодаря!
От първия конкурс измина десетилетие, в което дейността и имиджа на галерията значително се промениха. Като всяко начало и моето беше трудно. Основното предизвикателство, което стоеше пред нас, беше да върнем интереса на публиката към Художествената галерия. Благодарение на екипа, който се сформира и който, държа да отбележа, е изцяло от млади, креативни и амбициозни специалисти, днес тя отново е привлекателно място за срещи с различни изкуства.
През 2012 година, когато започвах работа в галерията, имах стаж като арт мениджър, но нямах опит в музеологията. Такъв нямаха и новите хора, които дойдоха в екипа. Радвам се, че заедно успяхме  да развием галерията като желан партньор в процеса на представяне на изкуството и едновременно с това да се изградим като добри музейни специалисти.
- Кои са приоритетите, върху които ще се съсредоточите занапред?
Съвременният музей би следвало да е отражение на времето, в което живеем – имам предвид преодоляването на последствията от пандемията, енергийната криза, военния конфликт, на който ставаме свидетели и  който задава посоката на света, както и други вътрешни политически и социални фактори. Именно за това се стремим да превърнем галерията от експозиционен в социален център, който да взема все по-активното участие в градския живот. Галерията и в момента е сцена за среща с различни изкуства – домакини сме на концертите на Габровския камерен оркестър, Международния фестивал на духовната музика, детски концерти, представения на книги и др. Но възнамеряваме да предлагаме събития, на които не сме само домакин, а имаме и участие в тяхната организация.

Пърформанс "Картините оживяват" в ХГ "Христо Цокев", 2021 година

От друга страна, социализирането на галерията като пространство и на културното наследство има ясен акцент върху образователните функции на институцията. Разбира се, когато говорим, че музеят е съвременна образователна среда,  е необходимо да направим уточнение, че учебните програми на галерия „Христо Цокев“ съдържат два компонента – единият, базиран изцяло на музейното съдържание, което го прави уникален. И вторият – програми, които са разработени съвместно с педагози и са адаптирани към училищното съдържание. 
В тази връзка за нас е важно развитието и разширяването на партньорската мрежа с училищата както от начален и гимназиален етап, така и с университетите, които предлагат обучение в сферата на визуалните изкуства. 
Когато говорим за социализация, трябва да имаме предвид на първо място нагласите на общността и това, че те се променят изключително бързо. От тази гледна точка стратегията ни се характеризира с динамика и с къс времеви диапазон. 
 - Как художествената галерия привлича публиката, как изследва и отговаря на нейните интереси?
- Стремим се да ангажираме все повече хора – от една страна с културното наследство, а от друга – със съвременните форми на изява във визуалните изкуства. 
Традиционно галерията се възприема като музей на изобразителното изкуство, който предлага единствено възможността за съзерцаване на творби, съпроводено с екскурзоводна беседа. Тъй като в по-голямата си част експозициите – нашата и в други градове, предлагат сходно съдържание, институцията не се възприема като уникална атрактивна и привлекателна забележителност. През последните няколко години усилията на екипа ни са насочени към преодоляване на негативните последствия от този стереотип. Благодарение на тази целенасочена дейност днес габровската галерия е отворено и съвременно културно пространство за съпреживяване на изкуството. Публиката вече не е пасивна, а е активно въвлечена като участник в голяма част от събитията. Предоставена е възможност не само за пасивно съзерцаване, а за съпреживяване на изкуството. Не са изключение практиките, в които публиката е пряк участник в случващия се в реално време арт процес. 

Изложба  "Хиляди реки и планини" на Чен Уаинонг, 2018 година

Тук ще си позволя да припомня няколко събития – пърформанса „Картините оживяват“, който реализирахме с подкрепата на колегите от Държавен драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Държавен куклен театър Габрово през 2021 г. в рамките на Карнавала през месец май. Участието на Дан Тенев и на Кром Багелски в третото издание на Националното биенале за съвременно изкуство „Временен баланс – непрестанни трусове“. Срещата с концептуалния артист Ларс Нордби през миналата година бе посрещната с голям интерес от по-младата публика. И не на последно място – сетивната арт инсталация „На тъмно“, която реализирахме съвместно с центъра за неформално образование „Алос“ през 2022 г. 
Разбира се, това не са единствените случаи, в които предлагаме нов подход за работа с публики, но за нас са важни, защото са генерирани изцяло от екипа на галерията.

Трето биенале за съвременно изкуство „Временен баланс, непрестанни трусове“, 2021 година

- През последните години се забелязва активност на колегите Ви галеристи към проучвателска работа, към изследване историята на институцията и творците.     
- Изключително богатият фонд е предизвикателство. За тези 60 години галерията е успяла да сформира колекция, представяща възникването и развитието на българската живопис от периода на Късното възраждане до днес. Разбира се, в жанрово отношение фондът съдържа и графични, и скулптурни творби. Застъпено е и приложното изкуство. Но тези сбирки нямат претенцията на историчност.
За нас, като по-младо поколение габровци, е важно да съхраним паметта за всички личности, допринесли за създаването и развитието на Художествена галерия „Христо Цокев“. Това са Никола Николов, Митьо Солаков, Кънчо Цанев, Гаврил Вичев, Симеон Абанос и много други. Не искам да изброявам, защото ще пропусна някои – това е друга, обширна тема. Разбира се, че галерията се е утвърждавала като институция, съхраняваща културното наследство, но едновременно с това тя е сцена за себеизразяване и активна роля имат не едно или две поколения габровски художници.
През последните няколко години изследователската дейност на колегите беше насочена към проучване на основните събития и личности, допринесли за това днес Габрово да има една от водещите галерии в страната. Потвърждава се фактът, че както и сега, още от своето създаване развитието на институцията е пряко свързано с развитието на габровската група на Съюза на българските художници.

Изложба „Tug-of-war“ на норвежкия художник Ларс Нордби, 2022 година

- Какво подготвя галерията за габровци и гостите на града през следващите месеци?
През тази година културният ни календар е с ясен акцент върху съвременното изкуство. Ще бъдат показани няколко концептуални проекта, чрез които публиката ще види новаторски творчески подходи. Визирам изложбата през месец май на младият артист Стоян Илиев, който през последните години прави изключително интересна живопис. 
Ще представим кураторски проект на професор Красимир Русев, който се реализира съвместно със специалисти от галерията и е насочен изцяло към пространствата на галерия „Христо Цокев“. 
Ще гостуват професор Орлин Дворянов и артистите от „Изкуство в действие“. В подготовка е и мащабна изложба, която ще представи творческата фамилия Цаневи – бащата проф. Кънчо Цанев и синовете му доц. Роберт Цанев и проф. д. изк. Петер Цанев.
Очаква ни една динамична година, през която сме си поставили за цел да привлечем вниманието на публиката на национално, не само на регионално ниво.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото