Широко отворени очи, виенски модернизъм и театрална експресивност

Stsena-ot-postanovkata
Сцена от постановката

Широко отворете очи за потока на съзнанието си. Това ви предлага Габровският драматичен театър в последната си постановка „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“ на режисьора Васил Дуев. Премиерата

събра не само любители на театъра, но и литературни ценители вечерта на 14 юли на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката е сценична адаптация на режисьора по новелата „Лейтенант Густл“ от австрийския писател и драматург Артур Шницлер. Хореографията в спектакъла е направена от Магдалена Славчева и Найден Банчевски.

С проницателната точност на психоаналитик, Шницлер ще ви пренесе във Виена от началото на ХХ век, а Васил Дуев ще ви разкрие колебливата деликатност на човешката душа, самозаблудата ѝ за накърнено честолюбие, ненужната ѝ решителност, възторжената ѝ радост на предначертана свобода. Темата за ценностите е винаги актуална, променя се само интензитетът на интереса ни към нея. Нужна ни е нова рефлексия на това, което ни се случва тук и сега. Нужно ни е преосмисляне на света около нас и света в нас. Нужно ни е дори ренесансовото самочувствие за значимостта на човешката природа. „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“ ще ви даде откровението да бъдете себе си и възможност за избор: какво е чест, дълг, достойнство, смисъл и истина. Ще ви изправи пред разделителната линия между вашите желания и амбицията ви да желаете. Ще ви постави пред везните на пропуснатите възможности, защото „загубиш ли честта си, губиш всичко“, както сам възкликва лейтенат Густл. Ще ви покаже изящество, красота и любов, които имаме в живота си, но не се осмеляваме да познаем.

Силен и въздействащ образ изгражда актьорът Любен Попов, който влиза в ролята на лейтенат Густл. Със задълбочен психологизъм и умело боравене с богатия арсенал от театрални изразни средства, той въвежда зрителя в необятния и променлив мисловен свят на героя си. Неговата актьорска игра размива границата между зрителското възприятие на героя и отъждествяването с него. Лейтенант Густл се превръща във ваш познат или ви напомня за самите вас. Публиката не гледа отчуждено отстрани, а деликатно е поканена да надникне в съзнанието на лейтенанта.

За този умел преход между действие и съзнание помага режисьорското решение да вкара познатия още от времето на атическата трагедия колективен персонаж на хора. Тук хорът е другото главно действащо лице, проявление на мислите и чувствата на героя, а не коментатор на системата от събития в сюжетната линия на постановката. Актрисите Магдалена Славчева и Адриана Димова майсторски се превъплъщават в персонифицирания поток на съзнанието, въображаеми духове, които неотлъчно следват героя си в екзистенциалните му терзания. Те са допълващото отражение на цялостния образ на лейтенант Густл, неговото неосъзнато анализиране на случващото му се в живота.

Многобройни роли, важни за драматургичното разгръщане на спектакъла, пресъздават актьорите Тони Христова и Найден Банчевски. Лекотата на тяхната игра умело рисува пъстрия свят на австро-унгарска Виена от началото на ХХ век. А в една от сцените те подаряват на публиката неочаквано въздействащо изяществото на копнежа и смелостта да желаеш.

Сценографията е стилизирана до най-необходимото за случването на спектакъла, но експресивността на театралния език на Васил Дуев се развихря в пълната си широта. Тук ще видите отново умела игра със светлини и сенки, картини, които визуално доразвиват многопластовата сюжетна линия. Ще видите сцена от самия живот, какъвто е - пълнокръвен, живототворящ, истински и чувствен, и ще забравите, че сте в театрална зала, защото ще съпреживеете всичко като част или спомен от вашия живот. Музикалният подбор на фрагменти от произведения на Шуберт, Прокофиев и Йохан Пахелбел, е направен от режисьора.

"Лейтенант Густл. Да обичаш живота“ е четвъртата постановка на режисьора Васил Дуев с трупата на ДТ „Рачо Стоянов“. През последните две години той създаде на габровска сцена едни от най-смелите и експресивни спектакли от репертоара на театъра: „Истината или се осмеляваш”, 2019 г., „Начало на спектакъла“, 2019 г. и „Орото ламя е“, 2020 г.

Артур Шницлер е определян от изследователите като проницателен аналитик и познавач на човешката психика, ироничен наблюдател на обществените процеси от края на XIX и началото на ХХ век. По времето когато излиза новелата му „Лейтенант Густл“ е бил на служба като главен лекар в австрийската кралско-имперска армия. Има запазен документ в офицерските архиви от това време, където се вижда, че е бил обвинен в „уронване и унижаване честта и авторитета на австро-унгарската армия“ за съчиняването и публикуването на новелата. А на нея Шницлер дължи авторитета си като ярък представител на виенския модернизъм в литературата. По новелата му „Като насън“ режисьорът Стенли Кубрик създава филма „Широко затворени очи“ през 1999 г.

Последната премиера за сезона на Габровския драматичен театър ще бъде на спектакъла „Руски вечери с микроскоп“ на режисьора Петринел Гочев от цикъла „Театър на маса“. Тя ще се състои на 21 юли 2020 г., от 19.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“.

Преди това на 16 юли от 19.00 часа ще бъде второто представление на „Салиери“ на реж. Петринел Гочев, а на 23 юли от 19.00 часа публиката може отново да се срещне с „Мечтата на Наташа“ на реж. Ана Батева. Двете постановки ще се играят на сцената на габровския театър.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни