„Севлиево 21 век“ работи 25 години в полза на обществото

Топ новина! Sеvliеvo-21-vеkk-raboti-25-godini-v-polza-na-obshtеstvoto
Сдружение 21-ви век има сериозен принос за развитието на Севлиево през последните години
Днес ние продължаваме да подпомагаме Общината и обществеността на града. Този дух, с който членовете на „Севлиево 21 век“ продължават да насочват част от своите средства за подкрепа на нашите съграждани в реализирането на множество дейности, продължава да живее. Те са свързани с култура, образование, здравеопазване, със спорт. С тези думи Валентин Ганев, председател на Сдружението през 2013 г. и директор на завода за санитарна арматура към „Идеал Стандарт-Видима“ АД откри срещата на ветераните и днешните членове на управителния съвет на „Севлиево 21 век“.

Той подчерта, че през годините севлиевското бизнес сдружение е работило в защита интересите и в решаване проблемите на местната общност.

Екскметът на Севлиево Данчо Данчев припомни, че през първата година от своето съществуване сдружението на работодателите успява да събере 40 хил. лева, с които общината и фирма „Бяла“ успяват да пуснат в действие два допълнителни водоизточника край Севлиево. „И до днес помня деня, в който от Съюза на работодателите (както е именувано тогава сдружението) ми бяха връчени 133-те хиляди лева събрани дарения, които да използваме за облекчаване водния режим в града“ – развълнувано сподели Данчо Данчев. Той припомни още, че първата среща между общинското ръководство и представителите на севлиевските фирми се е състояла в стола на завода за кабелни и проводници ЕМКА. Тогава, на 18 февруари 1993 г., е и учреден Съюза на работодателите в Севлиево. Организация, чиято цел е да подпомага развитието на образованието, здравеопазването, културата, спорта и благоустрояването в общината. Учредители са 21 физически и юридически лица – Васил Кънев, Чавдар Минчев, Цоньо Събев, Димитър Маринов, Милка Евтимова, Матьо Матев, Ботьо Ботев, Симеон Захариев, Йонко Йонков, Христо Йонков, Петър Керемидчиев, Миладин Петров, Иван Иванов, Мариян Хаджийски, Богомил Касабов, Пламен Минев, Стефан Бояджиев, ЕТ „Калисто“ – Веселин Василев, ЕТ „Чакала“ – Стоимен Стоянов, ЕТ „Интелект“ – Димитър Кривошиев и ЕТ „Тинал“ – Станимир Цонев. А месец по-късно, на 18 март 1993 г. е проведено и общо събрание на Съюза, на което са набелязани целите, принципите и условията за членство, приет е и Устава на Съюза, избран е и неговият първи Управителен съвет с председател инж. Васил Кънев. Секретар е Иван Михов и членове Цоньо Събев, Иван Йонков, Мариян Хаджийски и Милка Евтимова.

Оттогава и до днес сдружението на севлиевските работодатели работи в полза на обществото и всяка от изминалите 25 години е белязана с реализирането на нова инициатива. През първата година – 1994-та събраните 350 хил. лева от фирмите от Сдружението са насочени към решаването на наболелите проблеми в общината, свързани с водоснабдяването, със здравеопазването, охраната на обществения ред. Следват реставрацията на храма „Свети Пророк Илия“ през 1998 г., осигурени са 200 хил. лева за закупуване на скъпоструваща и жизнено необходима за местната болница апаратура, създаване на микробиологична лаборатория и осигуряване отоплението на здравното заведение през зимния сезон. Сдружението подпомага създаването и откриването на Митническо бюро в Севлиево. Започва реконструкция на стария и новия стадиони в града, както и изграждането на мотополигона в Горна Росица.

Сдружението подпомага и разкопките на древната крепост Хоталич, подкрепя издаването на първия ученически вестник „Прозорец“, изграден е киносалон в сградата на читалище „Развитие“, оборудвано е и 3D кино, раждат се разнообразни инициативи все в подкрепа развитието на образованието, здравеопазването, културата и спорта в града.

През 2014 година е учредена и „Стипендия 21 век“, чрез която се стимулира и поощрява развитието на изявени ученици от училищата в общината. Изградени са фитнес на открито, открит от олимпийският шампион Йордан Йовчев, организират се Седмици на кариерното развитие, реализират се и други инициативи,

А танцьорите от ТА „Развитие“ винаги ще помнят своето участие в Шестото издание на Световната фолклориада на CIOFF, под патронажа на ЮНЕСКО, проведена в Мексико. За участието в нея са дарили средства фирми, организации и физически лица от Севлиево, но най-голяма е получената финансова помощ от членовете на бизнес сдружението „Севлиево 21 век“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото