„Градски щрихи” за Севлиево ще издава Историческият музей

Istoricheski-muzei---Sevlievo
Исторически музей - Севлиево

    Исторически музей - Севлиево започна работата по печатно издание „Градски щрихи. Севлиево през XIX и началото на ХХ век. Богатството на музейния фонд“.
    Изданието ще бъде посветено на отбелязването на 70 години от създаването на Исторически музей - Севлиево и 100 години от началото на музейното дело в града. Целта на проекта, с който Исторически музей - Севлиево кандидатства в обявената сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство в музеитеь и художествените галерии е отпечатването на издание „Градски щрихи…“. В него със специално изготвени текст и фотоси ще представим най-ценните и интересни предмети, снимки и документи от експозициите и фонда на Исторически музей Севлиево.
    Севлиево е град с многовековна история и фондовете на музея са богати с експонати от XIX и началото на XX век, свързани с бита, социалното положение и обществената дейност на севлиевци от това време. В изданието ще бъдат представени над 200 изображения на движими културни ценности от музейния фонд от посочения период.
    “Да сложим началото на този проект за нас е приятно задължение, като имаме амбицията и необходимите знания да продължим в бъдеще време проекта „Градски щрихи“ с втора част - представяне на недвижимите културни ценности, запазени до днес и трета част – популяризиране на бележитите личности на Севлиево от същия период. Очакванията ни са с реализирането на проекта да популяризираме още по-цялостно богатото културно-историческо наследство на Севлиево”, каза директорът на музея Ивета Миленова. По думите й представянето на печатното издание пред по-голям кръг от обществеността, музейната колегия, туроператорски фирми, читалища, учебни заведения и сродни организации ще повиши интереса към нашите експозиции и образователни програми.
    Дейностите по проекта са строго определени: прецизен подбор на движими културни ценности от фонда на Исторически музей - Севлиево и подготвяне на основен текст и пояснителни текстове, заснимане на подбраните експонати, предпечатна подготовка и дизайн, отпечатване на изданието според заложените параметри, популяризиране и разпространение на изданието, за да достигне до широкия кръг от колеги, партньори, туроператори, граждани и посетители.
Изданието ще бъде цялостно презентирано на Националната научна конференция, която ще се проведе през септември 2024 г., по повод 70 години от създаването на Исторически музей - Севлиево и 100 години от началото на музейното дело в града.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни