Секат 9, засаждат нови

Landshaftnite-arhitekti-Ilvina-Iliicheva-i-Maksim-Yanev
Ландшафтните архитекти Илвина Илийчева и Максим Янев
оцениха състоянието на 255 дървета в Габрово

      Община Габрово възложи обследване на декоративната дървесна растителност на територията на Габрово. То вече е готово, неговата цел е да се направи визуална оценка на дървесната растителност, най-вече тази, разположена в зоните за отдих и там, където минават най-много хора, а също така и зони, където преминават доста превозни средства, особено в централната градска част, съобщи вчера на брифинг кметът Таня Христова.
    "За някои дървесни видове има данни за вътрешни процеси и биха могли да причинят проблеми и да доведат до нещастни случаи фирмата, която се ръководи от ландшафтен архитект Максим Янев, е направила допълнителни изследвания", каза тя.
    "Подходих към обследването с опит зад гърба си, както на територията на страната, но и от образование в Германия където натрупах много опит. Притежавам сертификат за европейки стандарт за оценка състоянието на дърветата", представи се арх. Янев.
    "Използвали сме съвременни уреди, които дават информация на моментното състояние на дървото и за динамиката на гнилостния процес. Визуално бяха огледани 255 дървета в Габрово в централната градска част, като беше определено допълнително да бъдат извършени 49 огледа. Имаше дървета, които не ни даваха възможност да извършим обследването от земя и се качихме на височина, за да потърсим каква е годността на дървесината. Подготвили сме предписания за поддръжка на дървесната растителност. Бяха определени и 9 дървета за премахване. При достигане до това крайно решение , бяха взети доста неща в предвид - човекопотокът, непосредствената близост от недвижимо имущество, автомобилен трафик. Бяха отчетени гнилостни процеси с значително висок процент. Направили сме изключение - гнилостният процес на черницата, която се намира в градинката до театъра бе значително напреднал, но липсата на оживен човекопоток там, дава възможност дървото да бъде запазено. Същото е положението с брезите до църквата "Успение Богородично", има предписание са премахване на 1 или 2 дървета, останалите, които са запазени, засега оставят. На тяхно място ще бъдат подадени нови. Препоръките са съобразени с опазване биоразнообразието в урбанизираната територия", каза още той.
    Илвина Илийчева, ландшафтен архитект обясни, че Община Габрово н само премахва дървета, но и засажда нови, по кампании като "Зелено Габрово", заедно с доброволци.
"Тази пролет предвиждаме  облагородяване на зелените площи по ул. "Свищовска" - на четирите детски площадки, които бяха възстановени миналата година, заедно с родители доброволци от ДГ "Дъга" решихме да посадим  над 20 дървета. Също с доброволци ще довършим оформянето на зелените площи на ул. "Кирил и Методий". Идеята е нещата да се случат там на Първа пролет. Предвидили сме облагородяване на зелените площи в к-с "Христо Ботев",               на стр. 2

вътрешнокварталните пространства с детската площадка. Усилията ни са насочени и към облагородяване зелените площи в две детски градини -"Първи юни" и тази в с.Яворец.
   Отделно от тези инициативи засаждаме растителност, цветя в различни райони в града. Функционират 9 оранжерии от общо 10, там отглеждаме едногодишни и многогодишни цветя, декоративни треви, малки храсти за цветните фигури в града.
    За поредна година всяка есен фирма "Уко - България" подарява безвъзмездно на Община Габрово 45 000 луковици на лалета и нарциси. Нашият ангажимент е само да ги засадим. Използваните вече луковици подаряваме на кметства, детски градини, на граждани. Част от луковиците засаждаме на постоянно място в зелените площи", допълни Илийчева.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни