Съдебни дела спират преустройството на пазарите - в центъра и на Шиваров мост

Водеща! Gabrovskiyat-minava-za-nai-neugledniya-pazar-v-oblastnite-gradove
Габровският минава за най-неугледния пазар в областните градове
Решение на Общинския съвет от 2001-ва стопира развитието на габровското тържище

За никого не е тайна нелицеприятния вид на централния градски пазар, сергиите са остарели и изпочупени, зимата, покрити със стари черги. Пътната настилка е като лунен пейзаж, бусовете за зареждане и пешеходците едва се разминават.

Мнозина обвиняват за това Общината, без да знаят, че не целият пазар е нейна собственост, по-точно земята - да, но не и съоръженията и павилионите на пазара.

Сагата със собствеността на пазара продължава повече 20 години, а гражданите страдат и се възмущават.

×èÿ å ñîáñòâåíîñòòà íà ïàçàðà?

Припомняме, че дружество „Пазари“ АД е създадено като акционерно дружество между общинското дружество „Общински пазари“ и „Монд комерс“ ООД след решение от 20 септември 2001 година на Общински съвет - Габрово.

Общината се включва в учредяване на „Пазари“ АД с цялото имущество на „Общински пазари“ срещу задължението на „Монд комерс“ да инвестира в спорт и празници. Тъй като това не се случва в периода 8 ноември 2001 г. до 2003 година, от страна на Община Габрово е направен опит за обявяване на недействителност на регистрация на търговско дружество „Пазари“ АД. Искът е отхвърлен.

baraki-zvetja

Преди години бяха премахнати неугледни бараки за продажба на цвета, но строителството не помръдна


Само терените, върху които са разположени павилионите и съоръженията на централен пазар и на пазара на Шиваров мост, са общинска собственост.

Към 30 януари 2023 година висящите дела с „Пазари“ АД са четири и са за дължими суми за обезщетение за ползване на терените, върху които са разположени павилионите на централен пазар и този на Шиваров мост за различни периоди от време от 2006 до 2022 година.

„Повтарям, само терените, върху които са разположени павилионите и съоръженията на централен пазар, както и на Шиваров мост, са общинска собственост. След приключване на съдебните дела ние ще можем да пристъпим към реални действия, които ще доведат до промяна на двата пазара.

Миналата година имахме намерение за провеждане на конкурс за централния пазар, но не ни стигна времето.

Тази година ще възобновим усилията за изготвяне на задание и стартиране на процес с гражданска ангажираност. Гражданите да кажат какво искат да намерят и какво очакват да се случи на двата пазара. Казах вече, че конкретни действия може да положим след приключване на съдебните дела. Но подготовката ни за действия за трансформация на пазарите продължава да бъде на дневен ред. Призивът ни към тези, които работят на пазарите, е поне да се грижат за търговската площ и да спазват по-голяма хигиена. Също така да се спазват ограниченията да навлизане на автомобили само в разрешените участъци“, коментира кметът Таня Христова.

„За централния градски пазар е изготвен Подробен устройствен план. Две са съборените къщи в района. След събаряне на къщата в района на новия паркинг той ще може да се ушири, а на мястото на ъгловата къща, съгласно регулационния план, улицата става с нормален габарит и тротоар. Това ще се извърши от Общината през 2023 година“, допълни зам.-кметът Деян Дончев.

„Две частни лица са си разположили павилионите на публична общинска собственост. До приключване на всички съдебни дела нямаме възможност да предприемем каквото и да е било. Съоръженията са морално остарели. Не можем да ги премахнем, защото не са наша собственост, земята е наша, но не и съоръженията.

Имаше напрежение на пазара на Шиваров мост, че Общината иска да премахне пазара. Не, няма такова нещо. Въпросът е, че там има частни лица, които не искат да комуникират с Общината и не искат да премахнат тези съоръжения, които са поставени назад във времето“, допълни зам.-кметът Мария Йозова.

„На 100 процента трябва да се разсеят съмненията на хората, че пазарът на Шиваров мост ще бъде преместен или премахнат. Общината е направила две важни стъпки по отношение на централния пазар.

Става дума за градоустройствено проектиране на целия квартал, с което се урежда статута на имотите, параметрите на тяхното застрояване и прилежащите улици. Изработен е и идеен проект за пазара, който разделя тези терени за необходимото паркиране, което е изпълнено заедно с реконструкцията и благоустрояване на прилежащите улици и последващите два терена, които са предвидени за бъдещата същинска търговска площ на пазара.

Очакваме едно добро задание, с което да може да се предвиди проектиране на останалата част извън паркинга, на другите две трети на пазара“, каза Николай Меразчиев, зам.-кмет на Общината.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни