РЗОК Габрово прие 863 заявления за отпускате и ремонт на помощни средства

Pomoschni-sredstva-za-hora-s-uvrezhdaniya
Помощни средства за хора с увреждания

Районната здравноосигурителна каса в Габрово прие 863 заявления за отпускане на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия (ПСПСМИ) и необходимите ремонтни дейности за тях през второто полугодие на 2022 г. От постъпилите искания, 55 са насочени към Националната здравноосигурителна каса, където трябва да се разглеждат, когато са на стойност над 1000 лв. По 850 заявления е издадено разрешение за отпускане, а в 13 от случаите са получили отказ. Най-честата причина за отказ е свързана с експлоатационния срок на помощните средства. Решенията за одобрение или отказ се издават от комисията в РЗОК в рамките на 2-3 дни при регламентиран 7-дневен срок. Служителите на районната здравноосигурителна каса ежедневно консултират лица, които търсят информация във връзка с процедурата и правата си.

От 1 юли 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пое администрирането на отпускането и заплащането за помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия за хората с увреждания и техните ремонтни дейности. Това става по нови правила и улеснен ред. Когато лицето се яви пред ЛКК или ТЕЛК и лекарската комисия определи, че има нужда от помощни средства, приспособления, съоръжения или медицински изделия, заявлението до директора на РЗОК за отпускането им се подава по електронен път още там и не се налага посещение на здравната каса. Лицата получават уведомление за решението по телефона.

В случаите, когато е необходимо отпускането на тези видове помощни средства, които се предписват от лекарските комисии с еднократно, безсрочно решение, заявленията се подават на място в РЗОК и общинските офиси или по пощата - препоръчано с обратна разписка. Такава е процедурата и когато се заявява необходимост от ремонт.

Информация във връзка с отпускането и заплащането за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия може да се намери на официалната страница на Националната здравноосигурителна каса (www.nhif.bg), в рубриката „помощни средства“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни