Режисьорът Валерия Минева: Избрах за ролите най-младите актьори Виолина Доцева и Мартин Димов

Valеriia-Minеva
Валерия Минева
Валерия Минева току-що завършва театрална режисура в НАТФИЗ, предстои й да прави дипломната си работа в Габровския театър.

Избрала е "Глупаци" по Нийл Саймън - пиеса, предизвикваща смях и размисъл. Поверила е главните роли на новото младо попълнение на театъра. Тя има емоционална връзка с Габровския театър, в него е поставила първата си авторска пиеса "Транзит" и после "Приключенията на Приказливко", преди още да учи в академията. След това й предстои работа по пиесата "Астория", а мечтата й е да направи драматизация по "Гордост и предразсъдъци".

- Вие ще правите дипломната си работа в Габровския театър. Каква е постановката?

- Постановката е по "Глупаци" на Нийл Саймън. Това е една леко нетипична пиеса за неговото творчество. Самият той я определя като комична притча. Това е представлението, с което трябва да се дипломирам.

- Може ли малко по-подробно за самата пиеса?

- В пиесата се разказва за едно градче, върху което тегне проклятие - всички се раждат глупави до нелепост. В това градче пристига един млад учител, който иска да помогне на гражданите, за да се отърват от това проклятие, което тегне върху тях. Завързва се и една любовна история. Повдига се въпросът дали въобще има проклятие или не, защо тези хора са глупави и какво точно се е случило, за да бъдат такива. Темата, която разглежда "Глупаци", е темата за избора и колко е лесно, когато решим, че нямаме избор в живота, че нищо не зависи от нас и тегне над нас проклятие.Темата е разгледана с гротескност, с нелепост, много е ярка като текст и като ситуации. Няма да издавам повече за сюжета.

- Кои актьори сте избрали за главните роли?

- Избрала съм две от новите млади попълнения на театъра - Виолина Доцева в ролята на София и Мартин Димов в ролята на младия учител. На тях им партнират и помагат вече утвърдени имена като Надежда Петкова, която се превъплъщава в мъжки персонаж, и Димо Димов, който е другият по-централен образ в постановката, заедно с Любомира Башева. Екипът е доста голям, участват 10 актьора от трупата и всеки има немалка задача. Образите са много пъстри, много ярки, някои се водят второстепенни, но реално имат значителна роля и те. Надявам се габровската публика да има интерес към "Глупаци", да успеем хем да я разсмеем, хем да я замислим. Представлението става част от репертоара на театъра, надявам се дълго.

- Чия е сценографията?

- Сценографията е на Славка Георгиева. С нея сме работили по "Транзит" и по "Приключенията на Приказливко". С нея добре се сработваме. Музиката е дело на Ян Руменин, той е актьор и композитор в Габровския театър.

- Всъщност, вече работи ли се постановката, правите ли репетиции?

- Първата ни репетиция ще бъде на 7 декември, но основната работа по постановката ще се случи през януари. Планираме премиерата да бъде през февруари.

- Защо избрахте именно Габровския театър да направите пиесата?

- Преди няколко години директорът на театъра Петко Койчев ми даде шанс, преди да имам образование на режисьор. Той хареса проекта, хареса екипа, който бях събрала. И "Транзит" стана моят дебют, преди да съм записала да уча. Оттам започна всичко. Реших да уча и да разширя възможностите си. Емоционално се чувствам свързана с Габровския театър. Освен това ми допада актьорският състав.

- "Транзит" е авторска пиеса, нали, играе ли се още спектакълът?

- Да, "Транзит" е авторска пиеса. Тя имаше своите успехи като драматургия, надявам се след време да има втори живот, защото покрай пандемията се разпадна екипът, но не се знае след време дали не би могло да се случи и това. Не успя да поживее достатъчно дълго. Но това се случи с доста спектакли покрой пандемията, после беше трудно възстановяването им.

- Вие завършвате режисура в НАТФИЗ, в кой клас, на какво ви учат в академията?

- Завършвам театрална режисура, магистърска степен. Моите преподаватели са Пламен Марков, Антон Угринов и Петър Кауков. Времето е много малко, за да се научиш, само една година. Добре е, че покрай работата си мога да добия опит в професията, която за една година е невъзможно да се научи. Със сигурност мога да кажа, че академията ми даде някакъв старт, някаква база, след което да се надгражда. Срещна ме с интересни хора, с интересни преподаватели, в академията най-ценното е средата, която се оформя там. Срещат се хора, които имат сходни интереси.

- След завършване - накъде? Избрали ли сте си театър или ще работите на свободна практика?

- С мои колеги създадохме сдружение "Транзит" и преди дни то спечели финансиране за следващата моя постановка, която се казва "Астория", на австрийския автор Юра Зойфер. То ще бъде независимо представление, екипът е съставен от млади хора и вярвам, че всичко ще върви по план. Надявам се и "Глупаци", и "Астория" да се напишат достатъчно добре, за да се заявя като режисьор.

- Мислите ли за варианта режисьор в Габровския театър?

- При евентуално предложение с удоволствие бих приела, защото харесвам това, което правят в Габровския театър.

- Какво е мнението Ви за него, как се справя трупата, предимно от млади актьори? Предполагам всеки режисьор предпочита да работи с млади, амбициозни актьори?

- В момента актьорският състав е изключително силен и малко млади режисьори имат шанса да работят с такива артисти. Има съвсем млади актьори, има и утвърдени, с опит, което е голям плюс.

- Мечтаете ли си за някоя пиеса, която да поставите?

- Както стана дума, аз имат опити в драматургията, обичам да пиша и много искам да направя драматизация на "Гордост и предразсъдъци" и да я поставя. Никога в България не е правена такава драматизация.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни