Реплики на Ставри Калинов от потрета на Апостола получиха ОУ „Проф. П. Н. Райков“ и СУ „П. Р. Славейков“

Doncho-Zahariev-govori-pri-vr-chvaneto-na-portretite
Дончо Захариев говори при връчването на портретите

Реплики на Ставри Калинов от потрета на Апостола получиха директорите на ОУ „Проф. П. Н. Райков“ и СУ „П. Р. Славейков“ в Трявна по повод 142-рата годишнина от саможертвата на поета и революционера Христо Ботев.

Такива портрети предстои да получат и ОУ „Васил Левски“ в гр. Плачковци, както и детските градини в община Трявна. Те са дарение от проф. д-р Иван Гаврилов, който преди седмица направи парично дарение на НГПИ „Тревненска школа“ и дари икони за Музея на иконата и бъдещия параклис, който ще бъде изграден в кв. Светушка.

В официална церемония пред паметника на революционера Ангел Кънчев в Трявна местни жители и гости на града отдадоха почит към Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Стихове, посветени на героите на България, рецитираха децата от ДГ „Светлина“ и СУ „П. Р. Славейков“. Участие в програмата взеха и представители на Регионален клуб „Капитан Дядо Никола“ към НД „Традиция“.

Кметът на Трявна Дончо Захариев напомни за безсмъртния подвиг и делата на Христо Ботев и на всички национални герои, дали живота си в името на Свободата. „Героите възпитават в нашите деца любов и уважение, християнски ценности и разбира се любов към Майка България. Аз се обръщам към Вас в този ден, за да почетем паметта на нашите герои, на нашите прадеди, за да им кажем, че ние сме тук, за да запазим България и следваме пряко техните следи“, заяви Захариев. Той допълни още: „Ние ще изпълним съвсем скоро това, което сме поели като ангажимент и ще изградим стената на храбростта, тъй като близо 1000 души от Трявна и Плачковци са дали живота си в името на Майка България“.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото