Националните Славейкови празници в Трявна започват на 13 юни

Praznitsite-se-provezhdat-pod-patronazha-na-prezidenta
Празниците се провеждат под патронажа на президента
Начало на празниците ще постави Танцов ансамбъл „Трявна“

    Възрожденска Трявна отново се превръща в културната столица на България! Националните Славейкови празници 2024 ще очакват своите български и чуждестранни гости от 13 до 16 юни включително. 
    Най-значимото културно събитие в общината, провеждащо се под патронажа на президента на Република България и с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ще предложи изключително богата културна и музикална програма.
    „Национални Славейкови празници са емблема за нашия град и аз съм изключително горд, че за поредна година ще отдадем почит към делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови, оставили траен отпечатък в нашата история! Следвайки тяхното слово, техният стремеж към учение, духовно и културно израстване, ревностно продължаваме да пазим завещаното ни от тях и да обогатяваме просветния ни живот! Защото същността се корени именно в знанието и наш дълг е да го предаваме! За бъдещето на Трявна и Плачковци“, споделя кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев.

    Магията на българския фолклор ще постави начало на Национални Славейкови празници 2024 с изпълненията на Танцов ансамбъл „Трявна“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна. Народни хора ще се извият на площада пред местното читалище в 17:30 ч. на 14 юни (петък), след което ще се премине и към официалната церемония по откриване на тазгодишните празници. Кметът на Община Трявна заедно с Камерен хор „Еуфоника“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна ще поздравят всички присъстващи под колонадата на сградата на Общината.
    От 19:00 ч. жители и гости на Трявна ще имат възможността да се насладят на балетен спектакъл „Гето“ по музика на Клезмер и Горан Брегович, представен от Държавна опера – Стара Загора, които за първа година участват с изпълнения в Национални Славейкови празници.
    На 13 юни в салона на народното читалище в Трявна местната театрална трупа ще представи постановката „О, Вавилон…“ по текстове на Миро Гавран, с режисьор Никола Узунов.
    Съботният ден (15 юни) ще предложи богата палитра от културни и музикални събития за малки и големи. Традиционно в 10:00 ч. съвременните последователи на Петко и Пенчо Славейкови – възпитаниците на СУ „Петко Р. Славейков“, ще четат авторски произведения в двора на родната къща на видния поет.
    По същото време в парк „Етнографски комплекс“ ще бъде представена опера за най-малките „ДО РЕ МИ в пелени“, която е подходяща за деца до 3-годишна възраст. 
    В 11:00 ч. Държавна опера – Стара Загора ще зарадва и малчугани до 12 години с операта „ФА СОЛ ЛА“ отново на откритата сцена в парк „Етнографски комплекс“.
    Темата за дискусия на тазгодишната Национална кръгла маса, която ще се проведе в Заседателна зала № 403 в сградата на Община Трявна, е „Творчеството на Петко и Пенчо Славейкови – критически рецепции и канонизации“. Същата ще бъде открита в 11:30 ч. от кмета г-н Денчо Минев.
     В 16:00 ч.  кметът  г-н Денчо Минев ще открие и представянето на авторската книга на Стоян Цонев „До коляното на Бога“ в многофункционална зала „Дръзновение“.
    Национални Славейкови празници продължават в 17:00 ч. с откриване на изложба „Майсторлък за бъдещето“ на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, които ще представят своята експозиция в музей Старото школо в Трявна.
    Отличаване на лауреатите в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови и официално връчване на Славейкова награда 2024 година ще се състои в 18:00 ч. в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ .

След това Държавна опера – Стара Загора ще представи джаз концерта „STING THE OPERA“ по музика на британската легенда Стинг.
    Традиционно неделно „Джаз матине“ и съпътстваща изложба в галерия „Арт-М“ ще зарадват жители и гости на Трявна в последния ден от Национални Славейкови празници. Тази година гости на културното събитие ще бъдат джаз музиканта Станислав Арабаджиев и художниците Димитър Войнов баща, Димитър Войнов син и Евтим Войнов, които ще представят своята експозиция „Три поколения Войнов“.
    В 11:30 ч. на площад „Капитан дядо Никола“ по кулинарните рецепти на дядо Славейков и Богомил Даскалов отново ще пътешестват ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – гр. Габрово заедно с ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ и ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци. На място ще могат да бъдат опитани вкусотии по традиционни за тревненския край рецепти, а кулминация на празника „Ока брашно, делва сладко“ ще бъде участието на шеф готвач и надпревара по готвене между ръководителите на местната власт.
    Край на Национални Славейкови празници 2024 ще постави отново магията на българския фолклор с изпълненията на Танцов ансамбъл „Габрово“, които ще разиграят мало и голямо на старинния площад.
    Станете част от културната програма на тазгодишните Национални Славейкови празници! Очакваме Ви! От 13 до 16 юни 2024 година в Трявна!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни