Деворина Гамалова: Много е хубаво, че „Трявна Арт Фестивал“ стимулира интереса към сериозното изкуство - класическата музика

Devorina-Gamalova-i-Hristofor-Mihailov
Деворина Гамалова и Христофор Михайлов
Седмо издание на фестивала за класическа музика „Tryavna Art Festival“ 2023

Проф. д-р Деворина Гамалова, музикант – свири на цигулка и виола. Завършила е СМУ „Проф. В. Стоянов“ – Русе и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Боян Лечев. Концертира като солист и камерен изпълнител. Завършила е и Богословие в СУ „Св. Кл. Охридски“. От години организира благотворителни концерти в социални домове. Преподава цигулка и виола в Лондон от 1997 г. Интересува се от литература, поезия, изкуство, религия, философия, езици. Занимава се и с преводи и публикации на български и немски език. От 2022 година е преподавател в Лятната академия на „Трявна Арт Фестивал“. 
В програмата на концерта на преподавателите на 2 август тя свири на виола и изпълни с Христофор Михайлов: „Пасакалия сол минор“ от Г. Ф. Хендел-Халворсен и „Романс“ от Д. Шостакович в неин аранжимент и Сирма Величкова - пиано.
Проф. д-р Деворина Гамалова бе любезна да сподели тазгодишните си впечатления от работата с младите цигулари в Лятната академия на Арт фестивала в Трявна.
„Започнах да преподавам от миналата година. Много съм впечатлена от добрата организация, отличната приятелска атмосфера. Повече от другите колеги преподаватели работят в Германия, Австрия. Аз идвам от Лондон. Тук е и моят прекрасен колега Христофор Михайлов, цигулар от Габровски камерен оркестър.
В моя клас имаше 11 цигулари на различна възраст от страната. Най-малката беше на 7 години, ученичка на Елка Панева от Велико Търново. И една виолистка – студентка от НМА. Всички те вземаха по няколко урока с един нов поглед върху пиесите, допълнителни изработвания, музицирането. За да получи публиката удоволствие, изпълнението им трябва да бъде на много високо ниво, с много труд.
Всички деца бяха прекрасни като музиканти и душевност, много старателни, въодушевени. Двама-трима ученици бяха от миналата година. Беше интересно за мен да видя и други ученици от София, Плевен, едно момиче от Габрово, ученичка на Елена Вълкова от Габровски камерен оркестър. 

Много хубаво е, че „Трявна Арт Фестивал“ стимулира интереса към сериозното изкуство – класическата музика. 
В последните две години в България се вижда едно съживяване, един нов интерес към цигулката. Това много ме радва, което казах и на децата. Винаги в годините е имало спадове и възход, трябва просто да бъдем търпеливи.
Хубавото е, че в България все още имаме държавни музикални училища (поне шест), нещо, което във Великобритания го няма. Има само три специализирани музикални училища в цяла Великобритания, които се издържат от спонсори. Там няма и държавни оркестри. 
В България има от какво да сме доволни. Най-важно е да съхраним музикалните традиции“. 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни