Общинският съвет трябва да работи в полза на гражданите

-Zlatka-Doneva-s-koledari-ot-detska-gradina--Svetlina-
Златка Донева с коледари от детска градина "Светлина"
Златка Донева, председател на Общински съвет - Трявна

Zlatka_Doneva

Госпожо Донева, разкажете ни за Вас, за професионалната Ви биография, за политическата Ви принадлежност, за пръв път сте председател на Общински съвет, нали?

Магистър съм по „Счетоводство и одит", „Право", „Политология, дипломация и национална сигурност", „Педагогика на обучението по география и икономика и бакалавър по „Финанси".

Имам повече от 15 години професионален опит в сферата на счетоводството и управлението, от 10 години съм управител на Счетоводно-консултантска кантора. Втори мандат общински съветник съм от „Възраждане“. Иначе за първи път съм председател на Общински съвет, преди това два мандата съм била председател на постоянна комисия по Бюджет, финанси, стопански дейности и икономическо развитие.
– Какво е политическото разположение на силите в Общински съвет – Трявна?

Общинският съвет се състои от 17 съветника, в момента влизат 7 политически партии и местни коалиции
– Има ли пълно мнозинство или коалиция от партии, които да подкрепят кметските предложения?

Няма пълно мнозинство, но Общинският съвет трябва да работи в полза на гражданите. 

Предполагам вече имате избрани комисии и председатели ?
– Да имаме избрани 8 комисии и председатели на комисиите
Постоянна комисия по бюджет, финанси, стопански дейности и местно икономическо развитие – състав 7 члена и председател Марин Маринов
Постоянна комисия по архитектура, устройство на територията, благоустрояване – състав 5 члена и председател арх. Константин Брънеков
Постоянна комисия по здравеопазване и социални дейности – състав 5 члена с председател д–р Добромир Драмов
Постоянна комисия по образование, култура, младежки дейности и спорт – състав 5 члена с председател Кристиян Генев
Постоянна комисия по нормативни актове, обществен ред и сигурност, права на гражданите и контрол за изпълнение решенията на общинския съвет – състав 5 члена с председател инж. Стефан Петров
Постоянна комисия по общинска собственост, общински предприятия и дружества и дружества с общинско участие – състав 5 члена с председател Александра Манева
Постоянна комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси – съгласно  Закона за противодействие на корупцията – състав 5 члена с председател Христо Лазаров
Постоянна комисия по земеделие, гори и екология – състав 5 члена с председател Маргарита Симеонов

–  Очертава ли се напрежение, политически противопоставяния в работата на местния парламент?

Разбира се, при толкова силно фрагментиран Общински съвет е нормално да има политически противопоставяния и смятам, че е напълно нормално, а и полезно. Всеки защитава своята гледна точка, аргументира я пред колегите и после се стремим да вземем възможно най-доброто решение за Трявна. Най-важното обаче е, че всеки общински съветник трябва преди всичко да работи в полза на гражданите. 

Питам, защото не навсякъде нещата вървят гладко, в София още не могат да си изберат председател?

Да, знам, че в София не могат да изберат председател и да започне реалната работа на Общинския съвет. В предходния мандат в Община Трявна също не беше избран Председател веднага. Положителното в началото на този мандат е, че изборът на Председател се случи на първото заседание, в което положихме клетва и Общинския съвет заработи веднага.
– Какви ще бъдат приоритетите в работата на Общински съвет – Трявна? 

Целта около, която мисля, че всички биха се обединили е всички социални системи в града да работят отлично и в полза на хората. Образованието, здравеопазването, социалните услуги да повишават всеки ден качеството си. Прозрачност при взимането на решенията за града ни. Само така ще покажем на гражданите на Трявна, че ще работим само и единствено за тях и интересите им. 

Кои са първите най-важни задачи, които си поставяте?

Още в първите дни след избирането ми за Председател проведох няколко важни срещи с представители на второстепенните разпоредители – трите детски градини и трите училища на територията на общината, с представители на читалищата, с управителите на общинските търговски дружества, с директора на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство. Обсъдихме много важни въпроси и проблеми, които стоят пред тях като институции и срещите ни за в бъдеще ще бъдат регулярни.
– Какви са отношенията Ви с общинската администрация?

Положителни, имам добро взаимодействие с общинска администрация

Какво е личното Ви мнение – какви качества трябва да притежава един председател на Общински съвет, за да върви гладко, без сътресения и напрежение работата на местния парламент?

Най-важното да има желание за работа. Да бъде диалогичен, прагматичен и подготвен.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни