Разследват топ-босове на VW за пазарни манипулации

Водеща! <p>Двамата висши шефове на Volkswagen AG се разследват за пазарни
volks-4091.jpg

Двамата висши шефове на Volkswagen AG се разследват за пазарни манипулации във връзка със скандала известен като “дизелгейт”. Става дума за Матиас Мюлер и Ханс Дитер Пьотч, които според прокуратурата не са съобщили навреме на собствениците

Двамата най-висши шефове на Volkswagen AG се разследват за пазарни манипулации във връзка със скандала известен като “дизелгейт”. Става дума за Матиас Мюлер и Ханс Дитер Пьотч, които според прокуратурата не са съобщили навреме на собствениците на акции от Porsche SE за измамата с емисиите на VW. Porsche държи болшинството от акциите с право на глас VW.
Пьотч, Винтеркорн и други високопоставени мениджъри вече са следствени по друго дело в Германия с подозрение за възможни манипулации с акции на VW около кризата. VW е изправен пред цяла вълна от разследвания, съдебни дела и оплаквания на клиенти в целия свят, след като си призна през септември 2015-а, че е оборудвал над 11 милиона дизелови коли с оборудване за измама при тестове за чистота на отработилите газове. Скандалът вече струва над 22.6 милиарда евро в глоби и други разходи, а краят му още не се вижда.
Заместилият Винтеркорн Мюлер за пръв път е обект на криминално разследване, свързано с дизелгейт. Говорител на VW отказа коментар, докато представител на Porsche SE обяви че не разполага с информация по новото следствие. Говорителите на Мюлер и Пьотч не отговарят засега на запитванията по случая.
Новото разследване на щутгартската прокуратура идва след сигнал от германския финансов регулатор Bafin. Aня Шушард, говорител на регулатора потвърди, че сигнаът е бил изпратен още миналата година. Bafin има още отделно разследване срещу Пьотч, Винтеркорн и Херберт Дис във връзка с възможни манипулации на акциите на VW. Tо се води от прокуратурата на Брауншвайг, но тримата отричат да има нещо нередно, а от VW продължават да твърдят, че информират финансовия пазар правилно.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни