Разследват топ-босове на VW за пазарни манипулации

Водеща!
<p>Двамата висши шефове на Volkswagen AG се разследват за пазарни

Двамата висши шефове на Volkswagen AG се разследват за пазарни манипулации във връзка със скандала известен като “дизелгейт”. Става дума за Матиас Мюлер и Ханс Дитер Пьотч, които според прокуратурата не са съобщили навреме на собствениците

Двамата най-висши шефове на Volkswagen AG се разследват за пазарни манипулации във връзка със скандала известен като “дизелгейт”. Става дума за Матиас Мюлер и Ханс Дитер Пьотч, които според прокуратурата не са съобщили навреме на собствениците на акции от Porsche SE за измамата с емисиите на VW. Porsche държи болшинството от акциите с право на глас VW.
Пьотч, Винтеркорн и други високопоставени мениджъри вече са следствени по друго дело в Германия с подозрение за възможни манипулации с акции на VW около кризата. VW е изправен пред цяла вълна от разследвания, съдебни дела и оплаквания на клиенти в целия свят, след като си призна през септември 2015-а, че е оборудвал над 11 милиона дизелови коли с оборудване за измама при тестове за чистота на отработилите газове. Скандалът вече струва над 22.6 милиарда евро в глоби и други разходи, а краят му още не се вижда.
Заместилият Винтеркорн Мюлер за пръв път е обект на криминално разследване, свързано с дизелгейт. Говорител на VW отказа коментар, докато представител на Porsche SE обяви че не разполага с информация по новото следствие. Говорителите на Мюлер и Пьотч не отговарят засега на запитванията по случая.
Новото разследване на щутгартската прокуратура идва след сигнал от германския финансов регулатор Bafin. Aня Шушард, говорител на регулатора потвърди, че сигнаът е бил изпратен още миналата година. Bafin има още отделно разследване срещу Пьотч, Винтеркорн и Херберт Дис във връзка с възможни манипулации на акциите на VW. Tо се води от прокуратурата на Брауншвайг, но тримата отричат да има нещо нередно, а от VW продължават да твърдят, че информират финансовия пазар правилно.

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от С дъх на бензин

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня