Проф. Тодор Кантарджиев: „Рецепта за лятото: срещи с приятели и роднини"

Препоръчана! Profesor-Kazandjiev-06-07-2022.jpg
Проф. Тодор Кантарджиев: „Рецепта за лятото: срещи с приятели и роднини,
При голям интерес проф. Тодор Кантарджиев - микробиолог, епидимиолог и имунолог, гостува на пета поред здравна лектория на 5 юли в зала „Възраждане“. Тя бе организирана от НЧ „Будителите 2017“ на тема „Инфекциите и общественото здраве“ с модератор д-р Павлина Хинкова. С присъщо чувство на хумор, добре познатият от екрана специалист завладя аудиторията с „пътят на здравето“ - важни съвети за летните инфекции, прогноза за развитие на епидемията от COVID-19, новости във ваксинирането, отговори на въпроси от публиката. Проф. Кантарджиев бе любезен да разговаря за читателите.

- Проф. Кантарджиев, пак сме нащрек за нов вариант вирус?

- Задава се увеличение на случаите от коронавирус. Предупредих преди месец, защото в Европа беше засечен един от няколко нови варианта, мутирали варианти на Омикрон. Подвариантът BA.5 на Омикрон варианта на Covid-19 вече е в България. Той се оказа много по-различен от останалите. С много по-голяма възможност за разпространение. С около 30 пъти по-голям потенциал се предава от човек на човек, 30 пъти по-силен от Уханския вариант. И нещо важно - обяснявам от година на обществото и лекарите, колкото един вирус причинител на пандемия еволюира се налагат тези варианти, които му дават предимство да се разпространява леко. В същото време той се превръща в силно изменчив и причинява много по-слабо заболяване от това, което беше преди две години и половина в Ухан. Тогава бяхме уплашени от такава силна болестотворност, висока смъртност и минаваше по тежък начин. След контакт с болен от седмия до десетия ден започваш да развиваш симптоми. За разлика от другите системи вирусни инфекции коронавируса развиваше две огнища на инфекции в човешкия организъм. Първото в носоглътката и след това се засяга белият дроб.

От появата на симптомите, седмият-десетият ден става критичен и голяма част от хората се нуждаят от допълнителен кислород. Една значителна част от хората в България се нуждаят от интензивно лечение, интензивни грижи.

Новият вирус минава в много по-кратък инкубационен период- четири до пет дни. Той засяга отделните хора по различен начин. Един го заболява много силно глава, запушва му се носът. Друг го заболява много силно гърлото, вдига температура. Трети започна веднага с температура, болки по мускулите и световъртеж. Симптомите тук са много по-различни, зависещи от хронични заболявания. При диабетика започват колебания в кръвната захар. Хората със сърдечно-съдове заболявания започват да чувстват задух. Започват да губят сили, не могат да се качват по етажите, не могат спокойно да се движат… В тази жега е много зле. Трябва да не изпадаме в паника. Да правим това, което предупредих преди месец - да се внимава с ходенето в Гърция, защото там доминира този BA.5 вариант . При връщане от Гърция да няма два - три дни контакт с други хора за да отмине инкубационния период . Ако има прояви човекът да се свърже с личния лекар и да си стои вкъщи.

И най-важното лятно време е проветряване. Проветряването е № 1! Превенцията е проветряване.

- Имаше прогноза за почивка от вируса през лятото?

- Да, но много рано се внесе новият вариант. При това болните не се изследват с пи си ар тест (вече платен), малко секвиниране. И преди четири дни излязоха резултатите на Националния център какво е било през месец юни - 7% от циркулиращите в България и 12% от циркулиращите в София са BA.5 т.е. един месец по-късно 85 % . Знам какво стана във Франция, Португалия. Наистина Гърция отново въведе маските, но българинът в Гърция слага маските по фериботите и по градския транспорт. А тук той не ще. Затова тук трябва отворени прозорци в градския транспорт. Всичко на открито при разни събития. И ако се прави като тази лектория в зала задължително се проверява климатичната инсталация. Чудесно е, че в тази реновирана, прекрасна зала въздухът влиза отвън. Така при подаването на свеж въздух във всеки един момент - рискът е по-малък. Охлажда се залата, а въздухът от самото помещение се изтегля навън.

- Въпросът с разработката на ваксини?

- Завчера европейският регулатор (?)EMA, американският регулатор и Агенцията за лекарства и храни стигнаха до общи мерки - утвърждаване на новите ваксини. Тези, които включват варианта BA. 5, BA.4 са в общи критерии за тяхното утвърждаване за да се получи нещо прието в световната практика от последните десет години за грипната ваксина. Когато се сменят антигените в грипната ваксина, от различните A, B групи, различни географски имена. В България беше ваксиналния щамп - ваксината „Камбоджа“. Да стане същото за коронавируса. Когато се сменят с нови варианти, регулацията да не е като за въвеждане на нова ваксина, за която трябва много дълъг период с много изследвания, описания от различни държави на така наречените различни фази на проучване, а да става по-бързо, т. е. актуализация на ваксината.

Има стремеж да се направи четиривалентна ваксина за грип заедно с коронавирус. Това е все още далеко…

Казват, че RN covid ваксини могат да ги активизират и включат BA.5 вариант, но само за слагане на бустерна доза. Важно e наесен, бустера да го правим с вариант BA.5, защото се оказа, че при новите варианти Омикрон има т.нар. имунно бягство. Имунната система не те защитава независимо, че си боледувал, че си ваксиниран. Бях казал, че Омикрон се бори с бустер, а петия вариант се бори с още един - четвърти бустер.

Много е неприятно, но за сега няма ваксина за петия вариант. Ако имахме нямаше да е така голяма вълната ….

Ако до 15 юли случаите се увеличават както последните три дни ще си сложа бустер. И ако съм жив и здрав, ако есента дойде модифицираната за пети вариант, ще си сложа и тогава за зимата, защото един бустер не те пази една година. Горе долу през три месеца.

Научните изследвания продължават. Човечеството трябва да свикне…

- Как са нещата в България, която мина през няколко Рубикона?

- Мисля, че доста направихме. Доста човешки живота спасихме…

Всеки нормален човек боледува пет пъти годишно от някоя инфекция. Децата боледуват осем пъти. Има известна сезонност на инфекциите. Сега, когато започнат най-големите жеги се задават инфекциите на мръсните ръце - ентеровирусите.

При децата ентеровирусната инфекция минава за три дни с висока температура, обрив по кожата, дланите, устата и ходилата. При възрастните с ентеровирусна инфекция се чувстват много зле - болки по мускулите, ставите, висока температура и няма разстройство, диария. Ентеровирусът се размножава в червата.

Трябва да се знае, че лятно време диариите са от бактериален произход –стафилококи, салмонела, дезинтерия и други инфекции…

- А може ли и как да се справи имунната система?

- Тя се подсилва с умерено излагане на слънце. Кожата най-добре синтезира витамин D. Още умерена физическа дейност без преуморяване и добри… емоции. И за хората в напреднала възраст - следобедния сън. Разбира се и разнообразна храна.

Ако ви боли гърло - препоръчвам резенче лимон обилно натопен добре от двете страни в хлебна сода и да го здъвчиш и изядеш. Вирусите и особено коронавируса засяга гърлото, където се размножават всички вируси. белите дробове? При всеки гърлобол и особено през лятото - лимон и сода!

- Коронавирусът засяга често и белите дробове.

- Така е. Той засяга най-много вътрешната страна на малките кръвоносните съдове на белия дроб. И когато човек не може да приема кислород от заобикалящата среда е много опасно. Алвиолите, мехурчетата, с които дишаме въздуха не могат да усвояват кислорода. Това е тежката картина на коронавируса. Кислородното легло, е когато трябва да се подава кислород по изкуствен начин. Ако и тогава не можеш да усвояваш кислород трябва да те сложат на командно дишане.

- Как един известен и с голям успех епидимиолог и имунолог,при това човек с присъщ хумор умело иронизиращ, бяхте любимец на публиката като жури в „България търси талант“ ?

- О, това бе едно истинско разтоварване и забавление. Бих отбелязал, че българският народ е изморен от пандемия, от инфлация, от политическа несигурност и има нужда от почивка и успокоение.

- Вашата рецепта за лятото?

- Повече на открито! В джоба маската, ако сме в градски транспорт и където има много хора. Да се срещаме с приятели, да си видим роднините, да се смеем и на повече събития на открито.

Животът продължава и трябва да преодоляваме някои изпитания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни