Д-р Николай Пенчоков: Коронавирусът си отива, но с бавни темпове

Водеща! D-r-Penchokov-ne-izklyuchva-nova-v-lna-ot-koronavirus-naesen
Д-р Пенчоков не изключва нова вълна от коронавирус наесен
ЖЕНИНА ДЕНЧЕВА За намаляване случаите на коронавирус в Габровска област, за необходимостта въпреки това да се спазват противоипедимични мерки, да използваме момента на затихване на пандемията, за да се ваксинираме разказва директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков.

- Добрата новина е, че с всеки изминал ден случаите на коронавирус намаляват, затихва ли пандемията?
- Да с всеки изминал ден случаите намалява,. Заболеваемостта е доста висока, по данни от миналата седмица - 578 на 100 000 души, всеки ден намаляват с 50-60 заболели, това означава, че към средата на месеца ще достигнат 250 случая.
- Отива ли си пандемията?
- Със сигурност може да се каже, че намаляват случаите в областта, което е добре. Намалява натиска върху здравните заведения, в някои от болниците коригирахме леглата. Лошото е, че с намаляване на заболеваемостта намаляват и желаещите да се ваксинират и не се възползват от възможността, когато е ниска заболеваемостта да имунизират. и пунктовете за ваксинация. Струпват се пред кабинетите, когато заболеваемостта нараства, увеличават се хоспитализациите. Сега е много подходящ момент за ваксинации. Това се случва всеки път при всяка вълна на заболеваемост. Макар, че нашата е една от областите с по-голям брой на обхванати с имунизация. Целта, нашата и на министерството на здравеопазването е да се достигне 50 на сто ваксинирани, но се оказа непостижимо. Засега коронавирусът си отива , но с бавни темпове.
- Някои хора се разочароваха, мислеха че като се ваксинират няма да заболеят, но не се оказа така?
- Това е въпрос на реакция на всеки един организъм. Едни се разболяват, други го карат на крак, трети дори не разбират, че са заболели. Важното е, че ваксинираните по-леко прекарват болестта и по-рядко влизат в болница. Процентът на починалите ваксинирани е изключително нисък, в сравнение с неваксинираните.
- Организирате ли още мобилни пунктове за ваксинация?
- Да има мобилни пунктове в събота и неделя за това. Но ми се струва безсмислено лекарите да работят през почивните дни за 10-15 човека, които искат да се ваксинират. Мисля да прекратим тази практика. През седмицата хората могат спокойно да се ваксинират в ДКЦ-1, в многопрофилната болница, в белодробната болница и в "Иван Рилски", отделно при личните лекари. Но навсякъде забелязваме отлив на желаещи. За мен това буди недоумение.
- Отпаднаха ли изцяло зелените сертификати?
- Зелените сертификати са в сила при влизане в държавата, за пътувания в чужбина. Важат още за персонала на заведенията за хранене, той трябва да бъде имунизиран. За клиенти показването на сертификати е отменено. А също за концерти, театри. Призовавам хората на закрити обществени места, градски транспорт, концерти, театри да бъдат с маски, да стоят на разстояние един от друг. Все още има циркулация на коронавирус, за съжаление продължават да умират хора.
- Учениците учат присъствено, нали?
- Да, всички учат присъствено. Все още веднъж седмично се тестват учениците в училищата. Уговорили сме се с началника на инспектората по образование Георги Маринов в момента, когато заболеваемостта падне под 250 на 100 000 души ще бъде преустановено тестването. Има единични случаите на заболявания сред учениците.
- Май и тази година ще се разминем с грипна епидемия?
- В Габровска област няма още доказан грип. Не съм чувал и в страната да е изолиран грипен вирус.Явно както и през миналата година коронавирусът измества грипния вирус. Досега от средата на февруари влизахме винаги в грипна епидемия. Всеки може да си купи от аптеката тест за коронавирус и да се изследва сам, ако има съмнения, че е болен от коронавирус или друго респираторно заболяване.
- Какво казват специалистите, ще има ли друга вълна на коронавирус?
- Поначало ние сме рискова страна, поради ниския брой на ваксинираните, около 30 на сто. Затова не е изключено да има нова вълна наесен. Специалистите казват, че в страните с голям обхват на ваксинираните по-всяка вероятност ще стане като грип и ще се наложи ваксинация с ваксина преди всеки сезон. Дали е така времето ще покаже.
- Ако дойдат бежанци от Украйна осигурено ли е лечение при нужда?
- Готови сме да реагираме. Предупредени са колегите от спешна помощ и от спешно отделение да оказват медицинска помощ на украински граждани. Тези които се регистрирани със статут на бежанци ще ползват безплатна медицинска помощ, включително и постъпване в болница. Иначе ползват само спешна медицинска помощ. Имаме достатъчно безплатни тестове за коронавирус в лечебните заведения, бежанците могат да бъдат изследвани и за коронавирус. В момента няма наплив на бежанци към нашата област.
-

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни