Д-р Пенчоков: Бум на респираторните заболявания, най-вече при децата до 4 години - първи сме в страната

46-sa-zaboleli-ot-koronavirus-minalata-sedmitsa-v-oblastta
46 са заболели от коронавирус миналата седмица в областта
За бума от респираторни заболявания, който ни поставя на първо място в страната, за плавното увеличаване на болните от коронавирус, за необходимостта от имунизация против грип и коронавирус разказва д-р Николай Пенчоков, директор на Регионалната здравна инспекция.

Penchokov Д-р Пенчоков, увеличават се случаите на заболели, предимно деца от остри респираторни заболявания. Какви мерки се вземат?

- Първи сме по заболеваемост в страната от остри респираторни заболявания. Най засегнати са децата особено от 0 до 4-годишна възраст. Най-малко са заболелите над 65-годишна възраст. Заболеваемостта е 170 на 10 000 души

Разпратили сме писмени указания до яслите и детските градини. Не бива да се допускат хремави, кашлящи деца. Разпратили сме писма до кметовете на общини, до началника на Регионалното управление на образованието, до училищата. Нищо друго не е необходимо, освен отстраняване на болните деца своевременно, защото може да зарази цялата група в детската градина или целия клас в училището.

Ние наблюдаваме 4 лекарски практики на лични лекари в Габрово. Избрали сме ги така че в тях да има от всички възрастови групи. Общо пациентите са 5460. И се получава заболеваемост 70 на 10 000 души. След нас са Пловдив, Стара Загора, Перник. Това са най-засегнатите области.

- Каква е заболеваемостта от Ковид в Габровска област, увеличава ли се?

- Има 46 заболели от коронавирус миналата седмица в областта, за Габровска община са 25, за Севлиевска - 4, за Дряново - 4 и за Трявна - 13. В Трявна има епидемичен взрив в частен дом за възрастни, един болен от персонала и 9 от домуващите там. Двама бяха хоспитализирани в областната болница. Миналата седмица в Габрово почина 79-годишен пациент с коронавирусна инфекция. Засега няма нищо притеснително. Октомври и ноември са най-подходящи за поставяне на противогрипни и ваксини против коронавирус.

- Не са ли малко местата където се поставят ваксини против Ковид?

- От 27 септември досега 1041 души са ваксинирани. Поставят се в областната и белодробната болница в Габрово. Ваксини трябва да поставят и от личните лекари. Особено препоръчително е за възрастните, хората с хронични заболявания, със сърдечносъдови и белодробни заболявания, няма по-добра защита от имунизацията. Тя е защита за 3 до 6 месеца. Тези, които не са имунизирани и не са прекарали заболяването са най-уязвими.

Това, че някои лични лекари отказват да правят ваксини против Ковид е нередно. Задължени са да го правят според Националния рамков договор. Плаща им се за това. Ако бъде уведомена здравната каса за отказ, може да бъде прекратен договора им. Но пациентите не искат да докладват личните си лекари, затова продължават отказите. Не всички отказват, разбира се.

- Трябва ли да има определено време от поставяне на противогрипната и ваксината против коронавирус?

- Според сегашните инструкции се допуска правенето на имунизации в рамките на 2-3 дни, това е новост. Могат да се направят и в един и същи ден, едната на дясната другата - на лявата ръка. Според наредба на Министерството на здравеопазването ваксините могат да се поставят на двете ръце. Пратили сме я на всички лични лекари.

- Получиха ли се вече противогрипните ваксини? Освен при личните лекари ваксина може да се купи и от аптеките нали?

- Има вече противогрепни ваксини, продават се в аптеките. Личните лекари също получиха ваксини и ги поставят на пациентите, за възрастните над 65 години са безплатни. За съжаление не са доставени изцяло заявените количества. Вносителите гарантират, че ще направят допълнителна доставка. Дано да стане, защото има значителен интерес от хората към противогрипните ваксини. През последните две-три години грипът отстъпи на коронавируса. Сега отново ще бъде актуален грипът, очаква се да заболеят повече хора. Много от подрастващите деца не са се срещали с този вирус, сега ще бъдат намерени от него.

- Какви грипни щамове се очакват?

- Очаква се грипът да настъпи през януари. По всяка вероятност ще бъде тип А. Ваксината е четиривалентна и е против два щама тип А и два - тип Б. Ваксината ще помогне и в двата случая.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни