Представена бе книгата „Православният храм „Свети Йоан Рилски - Бичкинята, Габрово”

Водеща! Prеdstavеna-bе-knigata--Pravoslavniiat-hram--Svеti-Yoan-Rilski---Bichkinnata,-Gabrovoo
A.Iliеv-chitatеl-1-20-10-19.JPG
На празника на храма „Свети Йоан Рилски Чудотворец” в квартал Бичкиня на 19 октомври известният, неуморен краевед Ангел Илиев Ангелов представи новата си книга посветена на 550 годишнината от пренасяне мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир през 1469 г.

Специален благослов му отправи протойерей Станислав Хубчев, че и този габровски храм се е сдобил с история.

В книгата авторът е включил биографични бележки за Св. Йоан Рилски, небесният покровител на българския народ, основател на Рилската света обител, патрон на православния храм в Бичкинята.Неговият Завет, макар и в по-късни преписи, е единственият достигнал до нас негов писмен документ. Той свиделства за голямата духовна култура на Св. Йоан Рилски, който съветва своите ученици „често да четат светоотеческите книги”, „да пазят Светата вяра чиста и непорочна”. В края на своя Завет, написан в 941 г. той зове своите духовни чеда „Да пребивава братолюбието (у Вас), не забравяйте и странолюбието (отечеството си)”.

В част първа на книгата Ангел Ангелов е включил Акатист (църковно хвалебно песнопение) за Св. Йоан Рилски, одобрен от Светия синод на Българската православна църква през 1946 г. по случай 1000 годишнината от смъртта на Светеца и Тропари (църковни песни в негова чест). Втората част на книгата е с „Исторически бележки за православния храм „Св. Йоан Рилски” в квартал Бичкиня. Историческите сведения са черпени от църковната кондика на православния храм „Св. Димитър” в квартал Етъра, летописната книга на православния храм в Бичкинята, публикации на историци, краеведи.Читателят ще може да се запознае със свещеници служили в храм „Св. Йоан рилски”, икони, ктитори (дарители) на православния храм, сред които най-щедрият е Васил Карагьозов, зет на Иван Колчев Калпазанов, родоначалникът на габровската индустрия.

Добре би било да присъстват и сведения за стенописите, украсили храма по проект на големия български художник проф. Харалампи Тачев . В работите си той вплита елементи от старите миниатюри- плетеницата, мотиви от орнаментиката на изкуството на Първата българска държава.

Последната трета част на книгата „Приложения” е с поучителни православни четива за Свети хан Тервел, Св. мъченик Боян - Енравота, княз Български, Денят на Свети Седмочисленици, Светите тайнства на православната църква:кръщене, миропомазване, причастие, покаяние, маслосвет, църковният брак - една от здравите основи на българското семейство и др.

„По време на тоталитарния режим, 45 години религията в България бе преследвана. Възрастните хора не можаха да ни предадат българските православни традиции и днес те малко ги познават. Затова съм включил и такова четиво за светци, за свещеници борци за национално освобождение, православно богослужение и други за просвещение на младите хора”, отбеляза авторът.

Книгата „Православният храм Свети Йоан Рилски - Бичкинята, Габрово” излиза от поредицата на Библиотека „Памет габровска”, съхраняваща паметта в историята на Габровския край от миналото и настоящето.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни