Пожар унищожи 25 дка гора край Червения завой

РУЖА ЛЮБЕНОВАСъс снимки!	 Двайсет и пет декара смесена гора изгоря
Пожар унищожи 25 дка гора край Червения завой

РУЖА ЛЮБЕНОВА Със снимки! Двайсет и пет декара смесена гора изгоря при пожар в местността Дълбоки Дол, между габровския квартал Радецки и Червения завой по пътя за прохода Шипка. Сигналът за бедствието е получен в пожарната около 16,20 часа в неде

Огънят държа на крак два дни пожарникари и горски! „Десет служители дежурят“, успокои вчера шефът на пожарната Георги Русинов
РУЖА ЛЮБЕНОВА

Със снимки!

Двайсет и пет декара смесена гора изгоря при пожар в местността Дълбоки Дол, между габровския квартал Радецки и Червения завой по пътя за прохода Шипка. Сигналът за бедствието е получен в пожарната около 16,20 часа в неделя, 2 април. Три противопожарни автомобила с десет служители, подпомогнати от горски, се заели с потушаването и в първите часове на вчерашния ден пожарът бил овладян.
Вчера сутринта из социалната мрежа Фейсбук се заговори за възобновяване на пожара. Появиха се снимки за пушеци над кв. Любово, мнозина се чудеха кой и как е запалил този пожар вдън горите. Димът се виждал от кв. Йовчевци.
Потърсихме за коментар Георги Русинов, шеф на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Габрово. Той потвърди възобновяването на пожара, но обясни, че припламва тук-там в стария си периметър, от предния ден. Нови площи не са горели. Припламвал струпания там отдавна дървен материал - кубирани дърва от стара сеч. Преди година-две била осечена частна гора в района, но дърветата така останали, на място. Не били извозени. Та сега горели те. Мястото обаче не е оставено без надзор, обясни вчера шефът на пожарната. Десетина души – горски и огнеборци дежурели и били готови да реагират в случай на нова опасност.
А относно първопричината за запалването и от пожарната, и от граждани бяха изказани съмнения не толкова за умисъл, колкото за небрежност. По билото често се движели любители на офроуда и подобни. Колко му е да са си палили огън, да са пушили и пр.
Впрочем чуха се съмнения и за това, че пожарът гори в посока на трасето на бъдещия тунел под Шипка. Дори се допускаше, че с пожара се оправят някои документи.
Коментар пред „100 вести“ направи и зам.директорът на Северноцентралното държавно предприятие в Габрово инж. Тодор бонев. Той току-що се беше завърнал от мястото на пожара. Според него мястото няма нищо общо с трасето на тунела към Шипка и опасност от възобновяване – също няма. „Три пъти обиколихме с пръскачки там, където гореше. Останаха да дежурят горски служители, така че мястото е под контрол“.
Нова е първият горски пожар за годината, дона е и последният. ОТ РД ПБЗН отново и отново напомниха за повече внимание и отговорност при туристическите ни излети.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни