Полицейски шеф възстанови 100-годишен Ford Model TT автобус

Mashinata-e-s-2,9-litrov,-chetiritsilindrov,-benzinov-dvigatel-s-s-17-kVt/22-k.s.
Машината е с 2,9-литров, четирицилиндров, бензинов двигател със 17 кВт/22 к.с.
Автобус от 1923 г., произведен в Швеция на базата на камион Ford Model T One Ton, се е озовавал при търговец на скрап.

 Без двигателя и осите, каросерията му след това служи като къща за игра чак до 1952 г. През 1970 г. той е обновен с оригинално шаси в Дания и сега, внимателно реставриран, се движи в северния Горен Пфалц вече на възраст от 100 години.
Шасито на камиона Model T е струвало само $650 преди 100 години. Машината е с 2,9-литров, четирицилиндров, бензинов двигател със 17 кВт/22 к.с., двустепенна скоростна кутия и преден мост, като с това съответства на модела лек автомобил, наречен "Tin Lizzy". Подсилената рама е с междуосие, удължено с 65 см до 3,18 метра, задвижването е на задния мост с червячно задвижване и по-късо предавателно число, както и по-големи гуми отзад, отколкото отпред.
В 1923 г. е произведена дървена конструкция, покрита с поцинкована ламарина със заден вход, шофьорска седалка и две надлъжни пейки за 12 пътници. Автобусът се движи редовно от Улрика до Линкьопинг до 1928 г. и след това се озовава на бунището. В края на 70-те години на миналия век каросерията на автобуса се озовава в Холте/Дания при колекционера на ретро автомобили Виклит Грае Йоргенсен, който използва елементи от пожарна кола, която също е монтирана на камион Ford Model T, съживявайки автобуса. 
Харалд Шмид от Плейщайн в Горен Пфалц купи автобуса през 2021 г. Той е експерт по моторни превозни средства и е началник на централната работилница на баварската полиция за борба с безредиците в Зулцбах-Розенберг, но и колекционер на класически автомобили. В допълнение към автобуса Ford TT, той има в колекцията си още Ford A и три модела T.
При закупуването на автобуса той е годен за движение, но има нужда от значителни ремонти и поддръжка. Всички дървени части са шлифовани и запечатани отново. Покривът е покрит със съвременна едроозърнеста изкуствена кожа, а новите пружини за седалките са от материал, съответстващ на оригиналния капак. Задните колела са с нови спици от хикори, а задният мост е напълно ремонтиран с добри използвани части.
Електрическата система има нови, покрити с плат кабели, съвременни задни светлини и мигачи, както и функции за мигачи и стопове. Спирачните барабани, спирачни ленти и дискове на съединителя в скоростната кутия са частично подновени - само са почистени бобините и магнитите на запалването, карбуратора, алтернатора и стартера. Бензиновият резервоар се налага да бъде преработен и ауспухът е заменен с нова репродукция на часта. Приборите, волана, кормилната уредба и кормилната колона изискват само визуална реновация.
Автобусът за да може да се управлява и без шофьорска книжка клас D е одобрен само за девет души, той все още е може би единственият автобус в Европа, който е на 100 години и може да се използва по всяко време. С електрически стартер или манивела, той запалва особено лесно, тъй като всяка от четирите запалителни бобини излъьчва искри под ъгъл от 40 градуса на въртене на коляновия вал.
След това трябва да се има предвид само необичайното разположение на органите за управление. От трите педала десният задейства спирачката, средният задвижва задната предавка, а левият натиска първата или освобождава втората предавка за напред. Газта се подава с ръка под волана а големият ръчен лост отляво задейства съединителя наполовина и издърпва докрай спирачката на задния мост.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни