Почина РУЖА НИКОЛОВА - любимата актриса на Габрово

<p>Поклонението ще се състои на 13 март 2015 г. (петък)
Почина РУЖА НИКОЛОВА - любимат

Поклонението ще се състои на 13 март 2015 г. (петък) от 10.30 часа в ритуалната зала на Централния гробищен парк на Габрово.Ружа Николова е почетен гражданин на град Габрово.Ружа Николова е завършила ВИТИЗ при големите Стаматов и Масалитинов, носител е

На 23 март Ружа Николова щеше да получи наградата на публиката „Любимец 13“ за ролята си на кака Сийка от „Село, село, пусто село“.
В своя, посветен на театъра, живот Ружа Николова направи безброй запомнящи се роли в габровската Драма, но сред нейните любими изпълнения бяха на Секула в „Животът - това са две жени“ по Стефан Цанев, на Мирандолина по едноименната пиеса на Карло Голдони, на Катерина от „Железният светилник“ по Димитър Талев, на Мария от „Дванайсета нощ“ на Шекспир и още, и още. Габровци ще я запомнят като човекът, чийто живот е сцената.
Ружа Николова е завършила ВИТИЗ при големите Стаматов и Масалитинов, носител е на ордени „Кирил и Методий“ І-ва и ІІ-ра степен, два пъти е награждавана със златна значка на Съюза на артистите в България, носител е на наградата на Министерството на културата „За принос към българския театър“, на награди от национални прегледи. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото