Петко Койчев: „Ще видим най-доброто от спектаклите за един актьор през последните 2 години“

Топ новина! Petko-Koichev
Петко Койчев
За фестивала на монодрамата, който ще се проведе от 7 до 11 ноември в Габрово, за постановките на наши и столични актьори, за гостуващите театри, за новия любопитен символ на фестивала разказва Петко Койчев, директор на Габровския драматичен театър.

- Кога ще се проведе фестивалът на монодрамата, кой го финансира?
- От 7 до 11 ноември в Габрово. ще се проведе VIII Международен фестивал на монодрамата "SOLO ACT". Той е наследник на фестивала "БЕГЕМОТ", правата върху името са на Невена Митева и ние не можем да го използваме. Затова през 2020 година режисьорът Ана Батева стана кръстник на фестивала и той стана "SOLO ACT". той се провежда на всеки 2 години, заради пандемията бе отложен през 2020 година. Редува се с фестивала на комедийния спектакъл.
Фестивалът се организира с финансовата помощ на Министерството на културата, спечелихме проект, другата част от средствата е от бюджета на театъра. Министерството признава фестивала на национално значим и всички държавни театри, които участват в такива фестивали получават допълнително субсидия от министерството.
Любопитно, че една правописна грешка направи този фестивал с два имена. Когато писахме официално писмо той да бъде включен в методиката на Министерството на културата, в техния отговор беше написано "SOLO ART". Така фестивалът стана с две имена, затова на плаката на програмата за фестивала, грешното название е задраскано и е написано правилното название. Така с лека шега направихме визията на фестивала.
Символът на фестивала е петел, като знак за мъжественост, като единствен в кокошарника. Котката вече стана вече много използван символ в Габрово, свързва се с карнавала, с празника на хумора.
- Кои актьори ще видим на фестивала на монодрамата?
- На сцената на Габровския театър ще видим най-доброто от спектаклите за един актьор през последните 2 години. Участие ще вземат: Камен Донев, Христо Шопов, Поля Йорданова, Димитър Иванов - Капитана, Христо Мутафчиев, Димитър Марков, Александър Валериев, Ивелин Николов, Андрей Карай и други.
Любопитно е, че фестивалът ще бъде открит от най-новия спектакъл на нашия театър, който се казва "Алхимия на душата". В него играе Димитър Иванов - Капитана, който е един от най-добрите ни вентролози. Той е кукловод и на небезизвестният бай Тъньо, основен фейсбук герой в социалните мрежи. Димитър Иванов играе в Столичния куклен театър. Сега неговият спектакъл е част от нашия репертоар.
- Какво е международното участие?
- Заради пандемията ще участва само Николаевския академичен театър - Украйна. Тяхното гостуване е продължения на нашите партньорски отношения последната една година. Тяхната постановка се казва "Изповед" и ще бъде със субтитри на български, за да бъде спектакълът по-разбираем за нашата публика. Нашите зрители ще могат в деня, в който ще посетят даден спектакъл да си направен бърз антигенен тест, който важи за 48 часа. Това важи само за неваксинираните, тъй като ваксинираните си имат сертификати.
- Кажете някоя по-известна постановка, която ще участва?
- Камен Донев гостува със "Силата на словото", както казах "Алхимия на душата" на Димитър Иванов Капитана. Ще видим и Поля Йорданова с "Мечтата на Наташа", Димитър Марков с "Лазарица", Христо Мутафчиев ще представи "Плач за ангел", Христо Шопов - "Не е за телефона".
Спектаклите ще се проведат на сцената на Драматичен театър Габрово, в Спортна зала "Орловец" и на сцената на Кукления театър.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни