Петко Койчев: „Ще изненадаме габровската публика с нови, атрактивни спектакли“

Stsena-ot--Salieri-
Сцена от "Салиери"
За успешното представяне на габровския театър на международния фестивал в Украйна „Хомо луденс“, за гастролите и гостуванията си през септември на други фестивали, предимно в София и Пловдив, за предстоящата премиера на „Моби Дик“, за новите постановки през този театрален сезон разказва директорът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ - Габрово Петко Койчев.

- Как премина участието ви във фестивала в Украйна?

- Участвахме в международен фестивал в град Николаев, Украйна, „Хомо луденс“. Върнахме се с три големи награди - две за представянето на Димо Димов в „Салиери“ и за най-добър спектакъл.

На фестивала се представиха различни държави от Източна Европа - Русия, Украйна, Чехия, Молдова, България, Армения. Това е един доста престижен форум. Театралната критика в Украйна е много силна, участва и в журито. След всяко представление се провежда беседа, която е много ценна, защото се получава обратна връзка, която е много важна. С нас бяха режисьорът Петринел Гочев и сценографът Гергана Лазарова - Рънкъл

На представлението присъства и генералният консул на България, който специално дойде от Одеса. В Николаев има огромна българска общност. Срещнахме се с голяма част от тях в културния им център.

На предишния фестивал ние представихме „Свекърва“ и се върнахме с две награди - за сценография и принос към театралното изкуство.

Габровският драматичен театър подписа меморандум за творческо сътрудничество с „Николаевския академичен художествен руски драматичен театър“. Споразумението включва обменни турнета, представяне на спектакли, обмяна на опит между екипите на двата театъра.

- Започнахте новия театрален сезон с много турнета, къде ходихте?

- Имахме щастието да бъдем поканени в Народния театър на форума „Театър сред театъра“ на открито. Събитието тази година бе посветено на 170-годишнината от смъртта на Иван Вазов. Играхме „Под игото“ на 19 и на 21 септември. Имахме голям успех, освен финансовите резултати, които постигнахме. Една от вечерите беше изключително студена. Мислех си, че хората няма да дойдат, спектакълът започна към 9 и свърши около 24 часа. Хората не само дойдоха, но нямаше празни места. През цялото време поднасяхме на публиката чай с коняк, за да се стоплят. Това доста спомогна да не си тръгнат хората.

Поканени бяхме и с „Мечтата на Наташа“ в едно ново пространство в София.

Обикаляхме в Пловдив. Там имахме три представления „Руски вечери с микроскоп“, играхме „Иванка Курвоазие“. Най-престижното ни участие в Пловдив беше на 15 септември със спектакъла „Салиери“ на Междунородния фестивал „Сцена на кръстопът“, който е един от на-престижните театрални фестивали, заедно с „Варненско лято“. Спектакълът премина при голям успех. „Сцена на кръстопът“ не е с награди. Самата селекция, поканата за участие е признанието. Показва се най-доброто през миналата година на българските театри.

Решихме преди да заминем в София, да изиграем „Под игото“ на открито, не бяхме го правили досега. Показахме го във Велико Търново на 14 септември. Търновци много харесаха спектакъла.

- Сега какво предстои, време е да зарадвате и габровската публика?

- Да, габровската публика заслужава. Софиянци са малко разглезени, там постоянно има различни спектакли, които могат да гледат. Габровската публика е изключително фина и възпитана. Има и доста млада публика. Габровската публика изключително много помага на габровския театър,много пъти сме черпили идеи от нея, контактите ни са силни.

Започваме с „Мечтата на Наташа“, продължаваме с няколко гостуващи театри и после с много от нашите представления.

- Кога е премиерата на новия спектакъл „Моби Дик“ на Петринел Гочев?

- В момента заради гастролите и ходенето ни в Украйна отложихме репетициите на „Моби Дик“. На 11 октомври представихме „Под игото“ в Сливница на европейски фестивал на пътуващия театър. Участваха националните театри на Румъния, на Сърбия, на Македония, на Чехия. Тази година сме в селекцията заедно с Народния театър, което е доста престижно. Основателят на фестивала Николай Гундеров гледа нашия спектакъл в Габрово и настояваще на всяка цена да участваме. Спечелихме наградата за най-впечатляващо представление.

След това възстановяваме репетициите на „Моби Дик“. Очакваме премиерата да е около 15 декември.

- Освен тази постановка, какво ново в афиша на габровския театър?

- Да, има нови неща. Режисьорът Ана Батева ще прави една сръбска комедия, която се казва „Белградска трилогия“, участва голяма част от актьорския състав. Батева е родом от Македония, надявам се да се получи нещо интересно, тяхната култура й е близка.

Едновременно с това Васил Дуев ще работи по две заглавия. Едното е известната българска комедия „Големанов“. Другият спектакъл ще бъде със студентския клас на Ивайло Христов. Те спечелиха проект към Национален фонд „Култура“ и студентите ще могат да го реализират в габровския театър. Казва се „Германия - мръсна приказка“.

Догодина Петринел Гачев ще започне работа по драматизацията „Война и мир“. Подобно представление не е правено в България, ако е правено, е било много отдавна. Разбира се, не можем да обхванем целия роман, на помощ ще дойде драматургът Гергана Овчарова.

- Имате ли нови попълнения в театъра?

- Да, през септември при нас постъпи едно младо момче, казва се Марио Василев. Той е от класа на Ивайло Христов. Целият клас на Ивайло Христов гостува тук с театъра „Суматоха“, видяхме Марио на сцената. Той е едно от амбициозните млади попълнения.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни