Петко Койчев: Представяме в Габрово най-добрите монодрами в страната

Топ новина! Petko-Koichev
Петко Койчев
От 2 до 7 април ще се проведе седмото издание на Международния фестивал на монодрамата "Соло Акт" след две отлагания, заради пандемията.

В програмата са включени 13 заглавия на най-доброто от продукцията в страната. Какво ще могат да гледат габровци в седмицата на монодрамата разказва Пенко Койчев, директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово.
- Какви спектакли с един актьор можем да видим във фестивалната седмица?
- Откриването ще бъде на 2 април с моноспектакъла на габровския театър "Мечтата на Наташа" с Поля Йорданова, която е носител на наградата "Икар"2021 година в категория "Дебют". Сред официалните гости ще бъде зам.-министъра на културата Весела Кондакова, кметът Таня Христова.
В програмата има едно много интересно заглавие "Лекция номер 3" на 2 април, най-новият спектакъл на Камен Донев. Лекция номер 1 и номер 3 пожънаха огромен успех, сега е лекция номер 3 - "Възгледите на един учител за силата на словото". Пиесата ще се играе в Спортна зала „Орловец“.
На 3 април ще видим най-новия спектакъл на режисьора Веселка Кунчева "Полетът на къртицата". Актрисата, която го изпълнява, се казва Полина Христова, известна от телевизионни предавания като Пополина вокс. Премиерата му беше преди две седмици в София.
В неделя на 3 април ще се играе и детски спектакъл "Не си търси белята". Постановката е на Държавен куклен театър - Пловдив и е подходяща за деца от 3 до 9 години.
Същия ден има един спектакъл, който се казва "Писмо от съветско другарче", много любопитен моноспектакъл с изпълнител Александър Валериев, режисор е Николай Гундеров, който работи предимно в Чехия.
4 април е много интересен ден във фестивала, защото трябваше да се изиграе спектакъла "Изповед" на Николаевския академичен театър от Украйна. Но поради ситуацията в Украйна той няма да се играе, а ще бъде излъчен на запис във зала "Възраждане" от 18 часа, ще има субтитри на български. Това е моноспектакъл на Андрей Карай, с автор и режисьор Сергей Павлюк.. Всички приходи от представлението ще бъдат дарени на четирите украинските майки и деца, които са в Габрово, и са свързани с Николаевския театър. Те потърсиха убежище в Габрово. Една от тях, певица, ще изпълни песен - молитва войната в Украйна да свърши скоро.
- Какво друго ще се играе на габровска сцена?
- На 4 април ще се играе най-новия моноспектакъл на Христо Шопов, първият български актьор, който се е снимал в холивудска продукция. Става дума за „Не е за телефон“, комедия от Лиза Шопова и Елин Рахнев.
На 5 април е второто международно участие - "Сънищата на Хамлет" на театър от Косово. Актьор и режисьор е Ментор Зумбераж.
Същият ден от 20 часа ще се играе "Лазарица", най-новия моноспектакъл на Димитър Марков, който е актьор от Сливенския драматичен театър. Тази пиеса е писана навремето специално за Григор Вачков.
На 6 април отново има интересен моноспектакъл - "Хомеоапатия за душата". Това е опит за експеримент в габровския театър, за пръв път си позволяваме да направим шоу с вентролог - Димитър Иванов Капитана.
Същият ден от 20 часа ще покажем "Плач на ангел", моноспектакъл на Христо Мутафчиев от Народен театър "Иван Вазов". той бе удостоен с наградата "Аскеер" за водеща мъжка роля, а също и награда за режисура на Стоян Радев.
На 7 април, в деня на закриване на фестивала, ще ни гостува актрисата Иванка Шекерова, която ще представи моноспектакъл по текстове на Чудомир "Провинциални истории". Иванка е изключително интересна и характерна актриса, вярвам че ще бъде много интересно и любопитно за гледане. Последният моноспектакъл е на Сатиричен театър "Алеко Константинов", който е от 20 часа и се нарича "Хроника на едно убийство"с Йорданка Стефанова, която е много интересна актриса. Избрали сме да балансираме програмата с малко по-сериозни и спектакли с ярко изразен комедиен характер. Мисля, че публиката има какво да избере. Има карти, които дават право да посетят всички спектакли.
- Имате ли вече жури за определяне на наградите на фестивала?
- Да имаме жури, което ще бъде от професионални театрали и местни представители. Единият е Иван Христов от Габрово, който е администратор на сайта "Тетрадката" с отношение към театралното изкуство. Другият член е Даница Янакиева, която е общински съветник в Габрово, ще бъде представител на Общината в журито. Тя е участвала в театрална школа. Сега участва в хора на читалище "Априлов Палаузов". Емилия Илиева е театровед, тя е участвала като сътрудник във фестивалите "Варненско лято, в престижния международен фестивал в Сибиу, Румъния.Тя е с доста голям опит в отразяването и участието в театрални събития. Четвъртия член на журито е Людмила Успадова, тя е театровед и драматург на Николаевския драматичен театър. Тя бе една от първите жени украинки, която успя да дойде в Габрово. Това е възможност тя да се откъсне от страшните спомени за войната. Очакваме потвърждение и на петия член.
За пръв път въвеждаме алтернативно жури. То ще е съставено от трима журналисти, които не пишат за култура, за театър. Идеята е да има и друг поглед, освен професионалния на театрални специалисти. За пръв път видяхме алтернативно жури в Николаев в Украйна. То също ще определи награди.
- Какви са наградите?
- 5 награди ще връчи журито, представляват статуетка и парична сума.
Те са награда за "Изкуството на актьора в моноспектакъла" (за мъж и жена); награда "Изкуството на режисьора в моноспектакъла"; награда "Изкуството на художника в моноспектакъла"; награда "Изкуството на композитора в моноспектакъла"; награда "Най-добър спектакъл".
Има награда "Гласът на публиката" и награда на алтернативното жури.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни