„Отшелника“ на Габровския театър закрива международния театрален фестивал в Сливница

Otshеlnikaa-na-Gabrovskiia-tеatar-zakriva-mеzhdunarodniia-tеatralеn-fеstival-v-Slivnitsa
11-DT-Gabrovo-Otshelnika-rejPetrinelGochev-4627-17-10-19.JPG
Габровският театър ще представи един от последните си хитове - „За Първото българско царство: Отшелника“, на Европейския фестивал на пътуващия театър, който се провежда от 14 до 20 октомври в Сливница.

Участието на ДТ „Рачо Стоянов“ с тази постановка е по покана на селекционера и режисьор Николай Гундеров, който го е избрал след габровското представяне на сцената на Народния театър. Спектакълът „За Първото българско царство: Отшелника“ е кулминацията на фестивала и ще закрие петото му издание в последния ден на събитието – 20 октомври 2019 г.

Тази година само три български театъра ще се представят. Освен ДТ „Рачо Стоянов“, на сцената ще излязат трупите на Народен театър „Иван Вазов“ и Драматичен театър – Ловеч. Засилено е международното участие с изяви на театри от Полша, Румъния, Македония и Сърбия.

Мисията на фестивала е да предостави сцена за изява на талантливи и успешни театрални формации от България и Европа, да насърчава мултикултурния диалог и да стимулира културния обмен. През последните години фестивалът се утвърждава като средище за обмяна на професионални идеи между творци и артисти от Европа. Другата му цел е да запознае българската публика с постиженията на европейския театър.

Представлението „За Първото българско царство: Отшелника“ на режисьора Петринел Гочев е замислено като първа част от трилогия, посветена на трите български царства. То връща зрителите назад във времето, когато земята ни е владяна от славни царе, покровителствана е от богоугодни светци и е обходена от покаяли се грешници, търсещи изцеление. Тук извадени на преден план и сякаш увеличени под лупа са обикновените хора, с техните човешки страсти и първичност. Разкъсани от смутното време, в което живеят, те отново търсят себе си чрез вярата в Бога и чудотворните деяния на най-значимия български светец. С този текст Габровският театър се впуска в неподозирани изследвания на духовността, човешката болка, алчност, злонамереност, греховност, дадената прошка и потърсеното покаяние, но без да става морален коректив. Съдник на случващото се на сцената е само публиката.

Предизвикателство за актьорите е да работят с драматургичен текст, написан на югозападен диалект, характерен за региона на с. Ключ, Благоевградска област. Това придава чувство на автентичност, сякаш зрителите стават непосредствен наблюдател на действието от онова време. В спектакъла участват актьорите Адриана Димова, Даниел Тотов, Димо Димов, Живко Гущеров, Любомир Кръстев, Магдалена Славчева, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Стоян Руменин, Тони Христова и със специалното участие на 13-годишния Валентин Петров, който играе централната роля.

Драматургията е дело на Анна Петрова и Петринел Гочев. Музиката на спектакъла е написана от известния театрален композитор Ян Руменин, с който режисьорът е работил по други две постановки на габровци - „Жана д’Арк“ през 2015 г. и „Свекърва“ през 2019 г. Сценографията е изработена от младата художничка Киряна Аврониева, хореограф-педагог е Светлана Цвяткова, а езиков специалист – Александър Ильов. Професионалните фотографии от спектакъла са на Росина Пенчева, която работи с Петринел Гочев от 2013 г. до сега. Тогава той направи „Ромео и Жулиета“ отново с габровската трупа.

В края на октомври тази година ДТ „Рачо Стоянов“ ще се изяви на театралната сцена в Атина, Гърция.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото