Отново незаконна сеч в Кръвеник

Otnovo-nzakonna-sch-v-Kravnik
Отново незаконна сеч в Кръвеник

Горите край севлиевското село Кръвеник отново са били обект на бракониерско посегателство, съобщиха вчера от Регионалната дирекция по горите във Велико Търново, която отговаря и за Габровска област. Инспекторите са констатирали незаконната сеч в частна горска територия, в землището на селото.

 Горите край севлиевското село Кръвеник отново са били обект на бракониерско посегателство, съобщиха вчера от Регионалната дирекция по горите във Велико Търново, която отговаря и за Габровска област. Инспекторите са констатирали незаконната сеч в частна горска територия, в землището на селото. Контролните органи са конфискували един моторен трион и  4,40 плътни кубически метра иглолистни трупи.
 Впрочем, за незаконна сеч в Балкана, за разкаляни и разрушени от тежките машини пътища там, се говори от години.
 Вчера от РУГ-Велико Търново съобщиха, че продължават и проверките на служители от дирекцията за съхранение на незаконно добити дърва за огрев. Както е известно чл. 213 от Закона за горите забранява категорично „... придобиването, съхраняването и преработването на дървесина, немаркирана с контролна горска марка... непридружена с превозен билет“.
 На тази база горските могат да извършват проверки по дворове и мазета за съхранение на дърва и ако собственикът не може да докаже произхода й, дървесината се конфискува, а на собственика се налага акт и глоба. По този повод от РУГ-Велико Търново съобщиха, че служителите й са задържали над 30 кубика незаконна дървесина, само при проверката на стопани от две села. „Днес се проведе съвместна акция на горски инспектори при Регионална дирекция по горите - Велико Търново, служители на Държавно горско стопанство „Болярка“ и на РУ на МВР Павликени за съхранение на дървесина в частни домове в селата Димча и Върбовка, община Павликени. Проверени са 13 броя частни домове и е установено, че в осем  от тях се съхраняват общо 30,50 кубика дърва за горене, немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет. На нарушителите са съставени дванайсет акта, а дървесината е задържана.“
 Тези специализирани операции за предотвратяване и пресичане на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървесина ще продължат, допълниха от РУГ-Велико Търново.  И отново призоваха гражданите да не купуват дърва от бракониери. „Ако няма на кого да продават, незаконните посегателства в гората ще намалеят”, смятат лесничеи.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото