Осветиха камбаните на храма в кв. Младост

Топ новина! Otets-Ruslan-osvetyava-kambanite-na-noviya-hram
Отец Руслан осветява камбаните на новия храм

Вчера бяха тържествено осветени камбаните на габровския храм „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучевиков
Габровских“ в присъствието на множество габровци, жители на квартала. Първите думи на отец Руслан Личев,
архиерески наместник на Габровската духовна околия бяха на благодарност към първите дарители за неговото
изграждане - дамите от Лайънс клуб в града.

            „Това, което става като венец на църковната потребност, са камбаните - заяви при церемонията по освещаването отец Руслан Личев. - Тези, които като мощен църковен глас ще зоват всички нас, за да си припомним за Бог. Както някога в Древността Ной при Потопа, призовава с дървено клепало животните на своя ковчег, за да се спасят, така и камбаните бият в днешния ден, за да ни напомнят да дойдем при Бог. Те са призивът на църквата за опомняне.
Църковните камбани са наистина гласът на Бог, тук на земята. Затова са толкова важни те в богослужебния живот на църквата. Затова всеки ден, денят и вечерта започват с камбанен звън, за да започне и завърши с Бога“. Той отбеляза още, че богослужението става не само вътре в храма. „То е свещ, която ние палим с Бог в нашите сърца и богослужението започва от днешния ден с тези камбани, които ще започнат сутрин и вечер да ни зоват към Бога, да ни припомнят, че тук някога ще стане храм“, бяха думите на отец Руслан.
              Габровските камбани са произведени в Гърция, тежат общо 400 кг., а най-голямата от тях е 150 кг. Те ще бъдат монтирани от пловдивски специалисти. Управлението им се извършва по електронен път, по предварително зададенапрограма с часовете, в които трябва да се включват те.
              Според Христо Паргов, съсобственик във фирмата-изпълнителр „Фаворит 96“, грубият строеж на църквата е завършен, но предстоят още много довършителните работи - мазилки, елинсталации, настилки и т.н. След това ще трябва да се изработвят иконостасите, изписването на стените, осигуряването на църковната утвар и т.н.
              Самата църква е на две нива. Предвидено е място за библиотека, за църковния хор, стая за клисаря. В
камбанарията има две помещения и нагоре по вити стълби се стига до камбаните. На долното ниво е криптата,
работилници и други помещения.
              Току до северната стена на храма  е разположен и неговия купол,  чиято обшивка е с площ от 170 кв. метра. След като куполът бъде издигнат върху храма по него ще има още много работа, обясни още Христо Паргов.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото