Община Габрово и Джуниър Ачийвмънт България направиха иновационен лагeр за най-малките

Uchastnitsite-v-inovatsionniya-lager
Участниците в иновационния лагер
Събитието, свързано с опазване на околната среда, е пилотно за България

    Първият в България Дневен иновационен лагер за 5 – 6-годишни деца, свързан със зеленото предприемачество и грижата за природата, се проведе в Габрово. 
    Той е част от проекта "Малките габровски предприемачи", който се реализира от Община Габрово и Джуниър Ачийвмънт България. Неговата цел е да формира у децата умения за работа в екип, предприемачески умения, развиване на творческо мислене, усвояване на понятия от личната икономика.
      Дневният иновационен лагер се проведе на 12 и 13 юни в Центъра за подкрепа за личностното развитие – Астрономическа обсерватория и планетариум. Първите участници бяха от детските градини в Габрово "Ран Босилек", "Мечо Пух" и "Радост".

    За дейностите в лагера разказва Бистра Георгиева-Чиприянова, координатор за  Джуниър Ачийвмънт България:
    „В сътрудничество с партньорите – Джуниър Ачийвмънт България и експерта Обучения и Проекти Диана Недева, екипа на ЦПЛР – Астрономическа лаборатория и Планетариум, направихме усилена подготовка за лагера. Темата е "Зелено предприемачество" и, разбира се, има предизвикателство, без което не може нито един иновационен лагер. Габрово първи в страната поставя акцент върху формиране у най-малките на интерес, свързан със зелени политики и природосъобразен начин на живот. С огромно любопитство и вълнение децата влязоха в просторните зали, в малкия космически рай. Започнахме с "Приказка за спасената гора", разговаряхме за природата, търсихме начини да я опазим, да я съхраним, да ѝ помогнем. Нетърпеливи и активни, децата учиха и споделяха  как да се грижим за природата, как да пестим богатствата ѝ. Чрез игри, казуси и забавни задачи откриха, че боклукът може да бъде "съкровище", защото след преработка от него става чудесна суровина за производство на много неща. А биоотпадъците могат да се превърнат в компост, който е полезен за растенията, както витамините за човека. Къде отива боклукът? Как събираме разделно отпадъците? – на тези въпроси въпроси отговориха Мария Радойчева и Жана Бастрева от Дирекция "Инфраструктура и екология" в Община Габрово. Атрактивните видеоматериали впечатлиха децата. Те споделиха за много нарушения и замърсявания, които са наблюдавали. От филмчето разбраха, че дори в Космоса има отпадъци. Любезните домакини – екипът на Планетариума, предоставиха възможност всяко дете да наблюдава Слънцето през телескоп, да научи за планетите чрез макетите и документалния филм.
     Предизвикателството към децата беше "Как да направим красиви контейнерите и кофите за отпадъци, за да ни приканват да събираме разделно и да пазим чисто?" Децата предложиха да има лепенки или рисунки на контейнерите. Те рисуваха самостоятелно или в екип и има разнообразни творчески решения: фантазни животни, поглъщащи отпадъците; красиви природни картини; цветенца, които се усмихват и благодарят; вълшебни феи, бдящи за спазване на разделното събиране. Може би тези детски рисунки някой ден наистина ще украсяват контейнерите и ще бъдат приятна и красива гледка...“

     За партньорството на Габрово с Джуниър Ачийвмънт България, за конкретния лагер и впечатленията от него потърсихме коментара на Диана Недева, Експерт Обучения и Проекти, JA Bulgaria 
    „Много благодарим на Община Габрово и г-жа Бистра Чиприянова за партньорството, насочено към развитие на предприемачески умения и екологични знания. Както и на Астронимическата обсерватория и планетариум за гостоприемството. По време на лагера заедно с експерти от Общината успяхме да запознаем децата с редица теми, свързани с разделното събиране на отпадъци, рециклирането и компостирането.
    Участвалите деца получиха образователни игри и материали и също така растения, за които да се грижат.
    Обединяваме усилия около това да изграждаме нагласи, които в дългосрочен план да доведат до действия от страна на децата, а и възрастните около тях, с цел постигане на повече устойчиви и природосъобразни решения за града.
    Това бяха първите издания на иновационни лагери за деца на такава ранна възраст. След тези пилотни събития, планираме да продължим през есента с включване на още групи от детски градини в Габрово. Ще се радваме да работим и с училища по нашите зелените и предприемачески програми за деца от различни възрасти.
    Макар и на такава ранна възраст, всички деца се включиха много активно и с ентусиазъм в лагера. Причината е, че основните теми за опазване на околната среда и начините да го правим, са вече близки или бързо стават близки и разбираеми за тях. Те се вълнуват от това да живеят в чиста и приятна среда. Имат естествено желание да защитават и помагат на животните, растенията и също околните деца и възрастни в грижите за природата. Те се сетиха бързо как например могат да изхвърлят отпадъците на правилните места, да засаждат и отглеждат билки или дървета вкъщи или в двора си, ако имат такъв. Имаше и дете, което ми сподели, че ще си добавят и още един кош за разделно събиране вкъщи след срещата ни.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни