Няма опасност за живота и здравето на жителите от с. Добромирка

Водеща! Povreden-e-izpuskatelniyat-kran-na-yazovira
Повреден е изпускателният кран на язовира
Обемът на водата в язовир "Балъкна бунар" е намаляван контролирано, за да се предприемат мерки за отстраняване на повредата в изпускателния кран

Във връзка с подаден устен сигнал от кмета на с. Добромирка по повод авария в частен язовир в околностите на село Добромирка, областният управител Кристина Сидорова, заедно със свои експерти от администрацията, директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов, представител на Община Севлиево и фирмата, стопанисваща язовир “Балъкна бунар” бяха на място, за да се уверят, че нищо не застрашава здравето на местните жители. На лице е повреда в изпускателния кран, установена от стопанисващите язовира, поради което контролирано и поетапно е намаляван обемът на водата, за да може да се предприемат необходимите действия за отстраняване на повредата. В следствие на източването на язовира към настоящия момент в обхвата на водоземната шахта има наличие на тиня и незначително количество умряла риба, което не представлява риск, както за населението, така и за околната среда. Категорично неверни са разпространяваните твърдения за избухнала „екологична бомба“.

Информираме още, че администрацията на Областния управител изпълнява стриктно своите задължения, свързани със защита на населението, в това число ангажиментите по стопанисване и проверка на язовирите. Ежегодно се извършва проверка на всички язовири на територията на област Габрово от междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител. Въпросният язовир е бил проверен през юли, когато не са били констатирани технически неизправности. Призоваваме неверни и всяващи паника изявления да не се разпространяват и напомняме, че подобни внушения подлежат на наказателна отговорност.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото