Николай Сираков: „Животът е прекрасен, стига да знаем как да го живеем”

Топ новина! Nikolai-Sirakov-uspyava-da-s
Николай Сираков успява да съчетае политиката с духовните практики

В края на януари - на 27 и 28 януари в ХГ „Христо Цокев“ в Габрово ще се проведе второто издание на уникалния фестивал „Здравей, Здраве!“, организиран от клуб „Озарение“, Йога Център и Национална образователна програма „Билкария“. През двата фестивални дни лектори от цялата страна ще представят техники, свързани с хомеопатия, Фалун Дафа, Шамбала, Астрология и аюрведа, Философия, Психология, Билколечение, Паневритмия, Йога, Евритмия, Тангризъм, Богомилство. Сред лекторите е и народният представител Николай Сираков, който от дълги години се занимава с духовни практики.
За неговото участие във фестивала „Здравей, Здраве!“, за мотивацията му да бъде част от този духовен форум, както и за съвместяването на духовните практики сежедневните задължения е разговорът с Николай Сираков.

- Г-н Сираков, Вие участвате редовно във Фестивала „Здравей, Здраве!“ не само в Габрово, но и в други градове, бихте ли ни разказали повече за него!
- Фестивалът „Здравей, Здраве!“ е един прекрасен форум, който преди години е започнал в Пловдив, а днес се провежда в десетки градове в нашата страна, не само в големи областни центрове, но и в по-малки населени места. Това е едно място, на което среща си дават, от една страна, търсещите хора, онези, които искат да променят реалността, в която живеят към по-добро, от друга страна, тези, които вече практикуват, следват определена философия, методи и практики.
- Какво Ви мотивира да участвате във Фестивалите „Здравей, Здраве!“?
- И аз като повечето хора се опитвам в живота си да се справя с трите предизвикателства - материалното благосъстояние, здравето и взаимоотношенията с хората. В търсенето ми на това как да избягам от страданието и да се задържа повече време в състояние на щастие, животът ме срещна с моите учители. Те са както от нашата християнска традиция, така и учители, които практикуват йога или следват будистката философия. Тези мои учители ми разкриха, че съществува една различна реалност, научиха ме да не се боря с обстоятелствата на житейските ситуации, както Дон Кихот се е борил с вятърни мелници, а да променям себе си и по този начин да променям света, в който живея. Сега аз просто споделям своя опит, моето пътуване. Бих искал да съм провокатор за другите хора, а бих бил щастлив, ако съм техен вдъхновител, за да открият собствения си път, който ще ги изведе към тази реалност. Животът наистина изглежда много по-чаровен, когато престанем да живеем в илюзията на сетивата, а се потопим дълбоко в сърцето си, там където наистина се зараждат събитията от нашето бъдеще.
- Вашите интереси в областта на йога и духовните практики са известни, но Вие сте и народен представител. Как се съвместяват политиката и духовните практики?
- Последните десетилетия се създаде едно грешно разбиране, че духовните практики са мистични техники и че са привилегия за малцина - онези, които са монаси, онези, които живеят в манастирите или са скрити високо в планините. Всъщност, духовните практика са принципите на Вселената. Ако ние ги познаваме, ако знаем как да ги приложим в нашето ежедневие, тогава ще постигаме нашите цели по-лесно, по-бързо и с удоволствие. Ако погледнем Библията, онова, което ни казва Христос, ще видим, че той ни е дал достатъчно техники, с които можем да управляваме собствения си живот, професионалния си живот, включително можем да бъдем политици, следвайки тези техники. Ето някои от тях - „Каквото посееш, това ще пожънеш.“, „Дай, за да ти се даде!“, „Ако ти ударят плесница по едната буза, обърни и другата!“. Това не са просто красиви мисли или цитати, които можем да споделяме в социалните мрежи. Това са практики, които ние можем да прилагаме в нашето битово ежедневие. Така че, политиката не прави изключение от всички останали професии. На този фестивал Вие ще се докоснете до различни такива методи различни практики и може би ще бъдете провокирани да тръгнете по собствения си път, следвайки Вашата философия, Вашата духовна практика.
- И накрая Вашето послание към хората!
- Заповядайте на фестивала „Здравей, Здраве!“ - на 27 и 28 януари, в Художествена галерия „Христо Цокев“! Опитайте, провокирайте себе си, послушайте сърцето си и ако то откликне на нещо от онова, което ще видите и чуете, то имайте смелостта да последвате този порив! Животът е прекрасен, стига да знаем как да го живеем.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здраве

Към началото