Николай Григоров: “Време е вече да спечелим нещо”

Топ новина! Отборът на „КВК Габрово“ ще преследва трофей през новия сезон.
Николай Григоров: “Време е веч
Отборът на „КВК Габрово“ ще преследва трофей през новия сезон. Това заяви открито президентът на клуба Николай Григоров. Малко повече от месец след края на шампионата в Суперлигата и спечеления втори вицешампионски трофей Коко Григоров говори за изминалот

- Как оценявате изминалия сезон?
- Завършихме на второ място и отново сме вицешампиони на България. Това не е малко и означава, че сме затвърдили позициите си в първенството. Не крия, че имахме скрити амбиции за нещо повече - да станем шампиони или да вземем купата, но, за съжаление, не успяхме и затова аз лично изпитах лека горчивина. Направихме обаче добро представяне в евротурнирите. Записахме първо участие във втория по сила европейски клубен турнир CEV Cup, който има равностойността на Лига Европа във футбола, и успяхме да стигнем до третия кръг. В крайното класиране сме на 9-то място от 36 отбора, които са участвали в надпреварата. За мен това е един сериозен успех за габровския и българския клубен волейбол като цяло. През 2013 г. бяхме 9-ти в третия по сила евротурнир Challenge cup, така че направихме едно надграждане. Може да е малка крачката напред, но по-важното е, че не направихме крачка назад.
- Крачката назад беше във вътрешния шампионат, предвид ранното отпадане от турнира за Купа България и недостигането до финала на първенството. Защо се получи така, че в най-важната фаза от шампионата тимът не беше в нужната форма?
- Аз го отдавам най-вече на многото нелепи контузии, които се получиха. Имаше един период, в който бяхме останали дори и без разпределител. Така се случиха нещата, че по една или друга причина имаше много контузени състезатели и стана така, че отборът по някакъв естествен начин не беше в нужната форма накрая, защото не можахме да използваме оптимално всички играчи. За мен това е основната причина, защото работим по един и същ начин всяка година. Правим много добра подготовка, с лагери на море и планина, играем много международни срещи, които да ни помогнат в шампионата, участваме в приятелски турнири и т. н. Екипът ни е много сплотен и разнороден. Разполагаме със специалисти във всяка една област, в която имаме нужда. Мисля, че правим това, което трябва, и това, което правят големите европейски отбори, като се стараем да взаимстваме техния опит. В някакви граници се получава, но на този етап лично на мен нещо ми липсва, а вероятно и на обществеността в нашия град, която може би и повече от мен искаше да се случат нещата така, както ги планирахме. В крайна сметка всеки отбор се стреми към първото място, но до него може да стигне само един. Предимството на „Марек“ тази година дойде от това, че изигра осем мача на много високо ниво в Шампионска лига и мисля, че тази инерция помогна на отбора след това да не допусне нито една загуба във вътрешното първенство. Плюс за тях беше и това, че имат съвкупността от състезатели, които няколко години вече играят заедно, на близка възраст са и са един много хомогенен състав.   
- А в „КВК Габрово“ според Вас какво куцаше през втория полусезон?
- Може би направихме грешка като разрешихме на Стоян Вулджев да замине за Франция на полусезона. Така падна сериозна тежест върху Коце Стойков и Станислав Петков, а това, по един или друг начин, им повлия и физически, и психологически. При плаха изява или контузия на един от двамата нямахме човек, който да ги замени. Там допуснахме грешка. Мисля също, че се предоверихме на разпределителя Добромир Димитров. Може би повече трябваше да залагаме на Николай Кичуков и това го отчитам като грешка на треньорския щаб. 
- След неуспешния завършек на шампионата имаше много фенски критики по адрес на треньора Любо Герасимов, но от това, което казвате, разбирам, че ръководството на клуба стои твърдо зад него?
- Ние по принцип нямаме алтернатива. Честно казано, не мисля, че има голям избор от треньори в България. Решихме да му дадем картбланш, като смятаме да подсилим екипа му с един авторитетен помощник-треньор, който ще допълва дейността на Любо. Това ще бъде и новостта в спортно-техническото ръководство за новия сезон.
- Имате ли вече избран човек за този пост?
- Да, разговаряно е с подходящ човек и чакаме отговор от него до края на месеца.
- Какви други промени да очакваме в отбора?
- Надявам се да се подсилим. Няма да подновим договорите на 3-4 състезатели, като на техните позиции ще търсим други. В процес на разговори сме в момента с играчи, от които очакваме да се представят по-добре от тези, с които ще се разделим. Важно е, разбира се, те да паснат към ядрото на отбора, което имаме.
- Какви са плановете Ви за подготовката?  
- Тази година първенството ще започне по-рано, в началото на октомври. Ще има мач на 1 октомври за Суперкупата на България между „Левски Боол“ и „Марек“ и веднага след него, на 3-4 октомври, ще стартира шампионатът. Ние ще започнем подготовка в началото на август с десетдневен лагер на морето. След това 15 дни ще бъдем в Тетевен и в началото на септември ще започнем занимания в зала „Орловец“. Тази година ще се проведе Балканска купа и аз съм подал молба за домакинство. Ще участват четири отбора - един от добрите състави на Турция, като много е вероятно това отново да бъде „Малие Мили Пиянго“ (Анкара), и някой от силните тимове в Гърция и Сърбия. Надявам се това да се случи в средата или в края на септември и да използваме тази надпревара като генерална репетиция преди началото на новото първенство.
- Като говорим за международни срещи, как ще коментирате жребия за предстоящото участие на тима в евротурнирите?
- Жребият е много тежък, но за мен по-важното е, че в Габрово отново ще има волейбол на високо ниво. Ще дойдат още един или повече европейски грандове, с които до момента не сме се срещали. Ако успеем да елиминираме „Аркас“, който е един от най-силните отбори в турския шампионат и многократен участник в Шампионска лига и CEV Cup, ще имаме сравнително по-лек път към четвъртфиналите. Но ако загубим от турците, отиваме в Challenge cup и ще се изправим срещу отбора на „Губерния“, воден от Пламен Константинов. Така че в Габрово отново ще има силен европейски волейбол. Предвид това, мога да кажа, че сме доволни от жребия, защото отново ще дадем зрелище на любителите на играта в нашия град.
- Неофициално се коментира, че „КВК Габрово“ е отборът с най-сериозен бюджет от тимовете във вътрешното първенство. Така ли е и обезпечен ли е изцяло финансово клубът за новия сезон?
- Аз за финансирането не искам да говоря, предвид това, че за него в клуба се грижи господин Иван Чомаков, който е управител на Корпоративна търговска банка в Габрово. По принцип нашето желание е Габрово да има силен отбор в следващите години, да постигаме все по-големи успехи и да запазим този социален ефект, който предизвиква волейболът в нашия град. Това, че зала „Орловец“ се пълни почти на всеки мач на отбора, е нещо страхотно. Разбира се, без финансовата подкрепа на господин Цветан Василев това нямаше да бъде възможно и тук е моментът да му благодаря най-искрено за това, което прави за родния си град. Благодарности и на г-н Чомаков, който много се запали по волейбола и с който направихме един много добър екип в управлението на волейболния клуб. Надявам се хората да оценяват добре помощта, която г-н Василев ни оказва. Тя е плюс не само за волейболния клуб, а и за целия град, защото социалният и икономически ефект от това, че в Габрово се играе волейбол на високо ниво, е голям.
- Срещу финансирането, което получавате, поставяна ли е пред вас конкретна цел - титла, купа и т. н.? 
- Целите ние си ги поставяме. До момента стремежът ни беше да извървим пътя си крачка по крачка. Тръгнахме от трета през втора дивизия, през Висшата лига и стигнахме Суперлигата. Миналата година завършихме на второто място, а тази година затвърдихме вицешампионския си статут. Сега вече нашите амбиции са да спечелим нещо и можем да го афишираме открито. Но не искаме това да стане на всяка цена, а по един естествен начин. Стъпваме на тази база, която имаме в момента. Няма да правим някаква супер скъпа селекция само и само да станем шампиони. Ще разчитаме на тези момчета, които вече са едно ядро на отбора в последните няколко години, да се развият, да произведем и ние кадри… Опитваме се да структурираме още по-добре и детско-юношеската школа и се надяваме в следващите 5-6 години да започнат да излизат състезатели и оттам.
- Със сигурност това е желанието и на хората, които пълнят зала „Орловец“ - един ден да видят и местни момчета в представителния тим.
- На мен също ми се иска и правя каквото трябва, за да се случи, но това е Божа работа. Зависи от това с какви деца разполагаме, какви са техните приоритети и т. н. Не можеш да влезеш на всеки един младеж в главата и да знаеш той какво мисли. Дали идва на тренировка само за да каже: „Аз тренирам волейбол“, или си е поставил някаква висока цел и черпи опит от батковците, които играят професионално в първия отбор. Така че ние правим каквото трябва и се надяваме един ден да се случат нещата. Своеобразен пример са децата, с които аз лично за почнах да се занимавам при създаването на клуба през 2006 година. През миналата година те вече бяха завършили висшето си образование и играха за отбора на „Раковски“ (Севлиево) във Висшата лига. Те стигнаха до някакво ниво, което е почти професионално във волейбола, но за съжаление, е по-ниско от това, което е необходимо на Габрово в момента, като един от топ отборите в България. Това все пак е някакъв атестат за добре свършена работа. Надяваме се да дойдат при нас високи и талантливи деца, с които да допълним школата си и да работим за изграждането на волейболни таланти.
- Задължително е просто волейболният вицешампион да има и една добре функционираща школа.
- Имаме отбори на старша, младша и почти на всички възрасти, но на този етап нивото не е високо. Опитваме се да привличаме талантливи деца и от страната. Вече сме взели две външни момчета, а за следващата година ще привлечем още две. Стараем се всячески да си захраним школата с кадри и правим възможното нещата да се случат. Надяваме се на резултати в бъдеще.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Волейбол

Към началото