Невена Митева: „Петринел Гочев започва репетиции на Жана д Арк”

<p>Амбициозни са замислите на директора на габровския Драматичен театър Невена
Невена Митева: „Петринел Гочев

Амбициозни са замислите на директора на габровския Драматичен театър Невена Митева за новата 2015 година. Тя започва с впечатляваща новина – талантливият режисьор Петринел Гочев, който постави най-добрия спектакъл на 2014 година „Ромео и Жу

Според Невена Митева 2014 година е била финансово трудна, но много успешна в художествен аспект година, театърът получи номинации и престижни награди, участва в редица авторитетни фестивали, а най-важното е, че продължи да печели публики. Повече за направеното и предстоящите изненади за габровските зрители – в интервюто с Невена Митева.

- Какъв беше акцентът на изминалата 2014 година за театъра?
- Мога да разделя годината на две части – в художествен и в икономически аспект. В художествен аспект годината беше великолепна – най-хубавата година с много номинации и награди, с нова българска пиеса. Оказва се, че голяма част от парите, които сме припечелили миналата година, се дължи на наградите, номинациите, участието във фестивалите. За „Икар“ номинациите бяха две – за дебют на актрисата Гергана Змийчарова в ролята на Жулиета и за поддържаща женска роля на Надежда Петкова за ролята на дойката. Не получихме награда, но самите номинации са достатъчно престижни. Те засилиха интереса към спектакъла „Ромео и Жулиета“ и получихме 4 номинации за „Аскеер“ - за сценография, костюмография, режисура и за най-добър спектакъл. Наградата за сценография ни зарадва много, но голямото отличие беше за най-добър спектакъл, което означава, че сме най-добрият театър в момента. Това пък засили страхотно интереса въобще към габровския театър. Имаме голяма възможност да избираме както млади режисьори, така и актьори. Сега вземаме още шест млади актьори със завършено театрално образование и след кастинг отново имаме една голяма млада трупа. Ще кажа още, че през 2014 година участвахме в „Аполония“, в „Нова българска драма“, в „Сцена на кръстопът“, във „Вълшебната завеса“ в Търговище. Единственият голям престижен фестивал, в който не сме участвали, е „Варненско лято“. Така че това, което можем да си пожелаем за тази година, е участие и в този фестивал.
- Тази 2015 година също започна с номинация за „Икар“...
- Да, но тя е резултат от миналогодишния ни труд. Аз много се гордея с номинацията за сценография на Даниела Николчова на постановката „Албена“. Не е тайна, че българският театър в момента е беден, че трудно се правят помпозни и респектиращи сценографии. Ние си позволихме да инвестираме в тази сценография както финансови средства, така и много труд. Съжалявам, че нямаме номинация за техническо осъществяване, което е много сложно. Но художничката заслужава специално отличие и за костюмите си в „Албена“– които са може би най-добрите в момента на българска сцена. Много се радвам, че това представление е забелязано и мисля, че му предстоят още участия във фестивали.
- Какво ново предстои в театъра, какво да очаква габровската публика?
- Новото предстои на 3 февруари - с кастинг за разпределение на ролите Петринел Гочев заедно със сценографката Риня Мамура и двама актьори, които води със себе си, започват репетиции на „Жана д Арк“. Режисьорът, който направи в Габрово „Ромео и Жулиета“, сега прави компилация от текстове на автори, писали за Жана д‘Арк. Мисля, че отново можем да очакваме едно много любопитно театрално събитие, към което още от сега интересът е много голям.
- Вероятно с Петринел Гочев ще дойде и съпругата му – актрисата Гергана Змийчарова?
- Да, Гергана ще дойде – тя ще играе Жана д‘Арк. А Петринел ще доведе със себе си и изявения млад актьор Ивайло Драгиев, който ще участва в представлението. Сега чакам отговор от една голяма българска банка, която да инвестира средства, за да направим „Вампир“ на Антон Страшимиров с участието на Бойка Велкова и евентуално Калин Врачански.
- Бойка Велкова е съпругата на Теодосий Спасов...
- Да и той ще пише музиката за спектакъла. Така че това е също заявка за един много сериозен сценичен резултат, но ако не получа тази финансова подкрепа, не бих могла да го реализирам, защото проектът е много скъп. В края на месеца ми предстои среща с режисьорката Веселка Кунчева и сценографка Мариета Големехова, които също са номинирани за „Икар“-и. Това са авторките на спектакъла „Аз, Сизиф“, който е носител на много награди. Габровци имаха възможност да го видят на нашия фестивал.
Заради неговото изключително ниво ние учредихме специална награда. Та те двете искат да направят постановка с нашия колектив. Има и други новини. Например това, че проявяваме интерес към новата пиеса на Калин Илиев „МаксИмално“. Млади режисьори искат да работят с неговия текст. Така че може би ще имаме ново българско заглавие в репертоара. Освен това аз самата търся в момента българско заглавие, чета и препрочитам български класически пиеси, за да имаме в репертоара и българска класика, ако не се случи проектът с „Вампир“. Бих искала да направя и един невербален спектакъл с една голяма балерина по тестове на Влайков... Друго ново за тази календарна година е, че фестивалът на моноспектаклите „BGMOT” е официално в мрежата на ЮНЕСКО, а самата аз съм в ръководството на тази асоциация и ще имаме достатъчно информация. Това е много важно за театъра.
- Как завършихте годината от икономическа гледна точка?
- Сезонът беше много добър за театъра. Ние сме заработили доста над миналогодишните средства. Но за съжаление миналата година беше ужасна от икономическа гледна точка – получихме много нисък бюджет. Той не беше достатъчен дори за заплатите на актьорите, камо ли да имаме възможност за закупуване на нещо. За тази година нямаме все още бюджет , но стагнацията е много тежка и така много трудно се работи – ние внасяхме пари, не ни ги връщаха навреме, не можехме да се финансираме. И като се има предвид, че габровският театър не се е ориентирал само да печели пари, а да прави достойни театрални представления... От нашият бранш разбират колко трудно се продават например некомерсиални спектакли като „Ромео и Жулиета“. Миналата година за нас се отличаваше с още нещо – правейки и некомерсиален театър трябваше да измислим някакви нови форми за реклама, за продажба на този спектакъл.
Ние направихме една кампания с хепънинги в големите учебни заведение на Габрово и това доведе до интереса на младите хора към „Ромео и Жулиета“. Имаме над 20 представления на този спектакъл. Мисля, че имам амбициозни, нахъсани млади хора в трупата си, които са готови да експериментират нови форми, да помагат на театъра и направихме максималното да рекламираме това представление. Радостно е, че в много български градове имаме „мениджъри“, които ни чакат, за да продават нашите представления. Това също е резултат от шума, който се вдигна около нашия театър и е много приятно когато видиш, че и публиката оценява направеното на сцената, както критиката го оценява високо.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото