Народният театър с две култови постановки в Габрово

Водеща! I-dvete-predstavleniya-sa-nasrocheni-za-8-yuli
И двете представления са насрочени за 8 юли
ДТ „Рачо Стоянов“ продължава съвместната партньорска инициатива с Народен театър „Иван Вазов“ да представя най-доброто от репертоара на Народния театър на габровска сцена.

Предвидени са две представления на 8 юли, четвъртък. На голяма сцена в габровския театър от 18.30 часа ще се състои спектакълът „Плач на ангел“.

Постановката е на реж. Стоян Радев по текста на Стефан Цанев. Това е моноспектакъл на Христо Мутафчиев в главната роля. Представлението е отличено тази година с три номинации за наградите „Аскеер“ в категориите „режисура“, „съвременна българска драматургия“ и „водеща мъжка роля“. Печели две от тях – „Аскеер“ за „водеща мъжка роля“ за Христо Мутафчиев и „Аскеер“ за „режисура“ на Стоян Радев. Стефан Цанев е отличен с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2021”.

В „Плач на ангел” един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Тук зрителите няма да търсят смисъла на живота, но ще чуят причините за несполуките, откровено изказани от героя на Христо Мутафчиев. А те са колкото лични, толкова и като цяло български. Малкият човек ги обсъжда като такива. Той сипе упреци и търси справедливост, за да стигне до пречистващото осъзнаване за мястото си в света, за собствената си значимост, съизмерена с вечността на света.

Сценографията и костюмите са изработени от Елица Георгиева, композитор е Веселин Митев, драматург на постановката е Мирела Иванова. В постановъчния екип влизат също: асистент-режисьорът Боряна Митева, художникът на плаката и програмата Янина Петрова и фотографът Божидар Марков.

Същата вечер на 8 юли от 20.00 часа на сцената на Дома на културата „Емануил Манолов“ ще се играе „Любовникът“ от Харолд Пинтър. Режисьор на постановката е Деян Донков, който участва и като актьор заедно с Радина Кърджилова. За ролята си на Сара, актрисата е отличена с наградата „Аскеер 2019“ за „водеща женска роля“, а Деян Донков е номиниран за „Аскеер 2019“ за „режисура“.

Колко добре познавате партньора до себе си и познавате ли го въобще? Изчезва ли любовта с натрупването на годините семеен живот или нещо друго я измества? Някой подготви ли ви за брака или всичко е само игра като на бал с маски? Отговорите на тези въпроси ще търсят героите на Деян Донков и Радина Кърджилова. Представлението не се препоръчва за зрители под 16 години.

Преводът на пиесата е на Галина Томова-Станкева. Сценографията и костюмите са дело на Никола Тороманов, музиката е написана от Емилиян Гацов – Елби. В постановъчния екип влизат: Ирина Ивановаасистент-режисьор, Светлана Панчева - драматург на постановката, Стефан Н. Щерев - фотограф, Янина Петрова - художник на плаката и програмата.

Зрителите могат да закупят билети от касата на габровския театър или от „Павилиона на театъра“ на ул. „Радецка“ в Габрово.

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото