Народната певица от Габрово Диана Иванова загина в тежка катастрофа

Топ новина! Diana-Ivanova
Диана Иванова
Родена е в семейството на един от най-прочутите майстори на народни инструменти и известен гъдулар Петко Денев

Народната певица и дългогодишен преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив Диана Иванова е загинала вчера при тежка катастрофа в пловдивското село Марково. 
Диана Иванова е родена в Габрово (квартал Лъката) в семейството на един от най-прочутите майстори на народни инструменти и известен гъдулар – Петко Денев. Закърмена от малка със звука им, тя избира пътя на професионалното занимание с фолклор. Постъпва в музикалното училище в Котел със специалност "Гъдулка". Ученичка е на именитите гъдулари Нено Иванов и Димитър Лавчев.

Първият й преподавател по народно пеене е известният в цялата страна котленски певец и поет Иван Кремов от Жеравна.
Открила своята сила в пеенето, тя се насочва към Музикалната академия в Пловдив, където завършва висшето си образование през 1979 г. със специалност "Ръководство на народни състави и народно пеене". Възпитаничка е на родопската певица Стефка Кушлева.
Още по време на следването си постъпва в ансамбъл „Тракия“ и остава в летописите като една от основателките на народния хор към ансамбъла с диригент Стефан Мутафчиев. Точно там изгрява и нейната солова дарба, а ярко доказателство за това са поверените й сола на песните „Седяла Яна“ и „Седнало е Гьоре, дос“, представени на „Нова българска музика“ през 1977 г.
Професионалната й кариера е богата и пъстра. След ансамбъл „Тракия“ е солист в щатния народен хор на Музикалната академия под диригентството на проф. Василка Спасова.
По това време се омъжва за гъдуларя Димитър Иванов и заживяват в родното му Марково. Преди 24 години съпругът й е убит в собствения си автомобил. Това преобръща живота на Диана Иванова, но тя намира сили да продължи и с песните да лекува мъката. Години след това килърите са задържани и осъдени.
От 1995 г. до пенсионирането си работи като щатен преподавател към катедра „Музикален фолклор“ и Академията се превръща във втория й дом. През тези години е възпитала и помогнала за утвърждаването на повече от 150 певчески таланти. Голяма част от нейните студенти са се реализирали като преподаватели и солисти. Освен че е  академичен преподавател, тя пее по събори, тържества и сватби. През дългогодишната творческа и концертна дейност нейни партньори на сцената са били едни от най-добрите оркестри, като „Канарите“, „Орфей“, „Тракия“, „Бисери“, „Родопи“, „Славей“, „Брестовица“, но началото е поставено с Хисарската народна група на Събо Нейчев.  
През последните години Диана Иванова беше художествен ръководител и диригент на вокален смесен състав "Младежки сърца“ към община "Родопи" за изпълнение на автентичен фолклор и стари градски песни. Събира около себе си жени и мъже на различна възраст и навсякъде представят достойно общината, в която живеят и творят.

Смесена фолклорна група ,,Младежки сърца" с ръководител Диана Иванова

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни